JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
Svijet je trolejbus koji se raspada
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Svijet je trolejbus koji se raspada
Moj dom se, također stalno i iznova raspada i ja ga sastavljam. Od komada starog namještaja, koji se onda opet raspadnu i ja ih sastavljam. Ponekad kupim nove i vozim ih, sjedeći. Ako neko bude zvao, uvijek mogu reći da sam u trolejbusu koji se raspada. 
Za 13
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Za 13
Stojim, na vrelom balkonu, i gledam kako u daljini cakte krovovi pod suncem, koje mom životu daje boju. I sretna sam, beskrajno sretna što Š. postoji.
Slojevi
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Slojevi
Danas, moja prijateljica štiti sebe od slojeva zaštite. Nema debele jakne prije novembra. Najlon čarape nikad nije obukla u životu. Noga treba biti gola, ako je vrijeme za suknju. U njenom ormaru ne postoji potkošulja, i ne spava u pidžami. Jede sladoled za doručak i pije gazirana pića iz frižidera, iz zamagljene boce. 
Nema se više s kime biti Bosanac
Čitaonica Žurnal
Tako je govorio Marko Vešović: Nema se više s kime biti Bosanac
Pripremili smo izbor iz nekolicine intervjua koje je tokom života različitim medijima dao Marko Vešović...
Jedna šetnja s Markom Vešovićem
Čitaonica Žurnal
Semezdin Mehmedinović: Jedna šetnja s Markom Vešovićem
Otišao je veliki Marko Vešović. Čitajte tekst koji je za Žurnal prije tri godine napisao Semezdin Mehmedinović.
Plutamo
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Plutamo
Dugo sam skupljala stvari za ploču od pluta. Bilo ih je najednom jako puno, mojih i od moje ljubavi i prijatelja. Nisam znala da moj život sakuplja tako puno naizgled beznačajnih, ali zapravo naglo jako vrijednih sitnica.
Ono što nas plaši kod smrti nije gubitak budućnosti već gubitak prošlosti
Čitaonica Žurnal
Milan Kundera: Ono što nas plaši kod smrti nije gubitak budućnosti već gubitak prošlosti
Povodom smrti velikog pisca objavljujemo razgovor koji je 1980. godine sa Milanom Kunderom vodio Philip Roth. Ovaj tekst se nalazi u knjizi eseja i razgovora "Čitajući sebe i druge" koje je objavila izdavačka kuća Buybook
Bio je to taj crveni kauč
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Bio je to taj crveni kauč
Majka bi stajala na jednom kraju kauča, otac na drugom, i urlali bi. Urlali bi kao da se istovremeno vole i mrze do dna duše, u oblaku dima cigareta koje su pušili tako urlajući, povlačeći dimove kao gorivo za još urlika.
Paklena vrućina, nevrijeme i Axelova sabrana djela
Čitaonica Žurnal
Festival Copenhell 2023: Paklena vrućina, nevrijeme i Axelova sabrana djela
Gunsi su nam, dakle, umjesto izabranih predstavili skoro pa sabrana djela. Iako je bend funkcionirao jako dobro, a Slash odsvirao – ako je vjerovati dnevnom listu Politiken – čak šezdeset i jednu solažu, rezultat je bio koncert s nekoliko divnih momenata, pa i segmenata, okruženim nažalost čistim promašajima, istim onima koji su bendu i albume razvodnjavali. 
Čovjek koji brine o srcima ptica
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Čovjek koji brine o srcima ptica
Pričao je prvo sam, o tome šta pticama najviše prija, kako ih buka najviše plaši, i kako ptičije srce, kao i ljudsko,  može da pukne. I to je osvojilo Ankicu. Čovjek koji se brine o ptičijim srcima. Nikad nije srela nikoga takvog.
Sve sam svoje vriskove pretvorila u šale
Čitaonica Žurnal
Jugo na Čiovu Bobe Đuderije: Sve sam svoje vriskove pretvorila u šale
U Čitaonici Žurnal čitajte pjesme Bobe Đuderije iz zbirke "Jugo na Čiovu" (Naklada Fragment)...
Blještave stvari koje nikada nećemo imati
Čitaonica Žurnal
Georgi Gospodinov, Vremensko sklonište: Blještave stvari koje nikada nećemo imati
U Čitaonici Žurnal čitajte odlomak iz romana "Vremensko sklonište" (Buybook, Sarajevo) Georgi Gospodinova, dobitnika književne nagrade Međunarodni Booker.
Moj komšiluk na vjetru
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Moj komšiluk na vjetru
I zvuči moj komšiluk na vjetru, zvuči kao olujna simfonija svega što čovjek ikad  može osjećati, a prešutjeti, simfonija koja ništa ne krije i koja zatresa ulice u svom iskrenom trijumfu. Sve glasno diše na jakom majskom suncu, sve se ljulja u jugozapadnom vjetru.
Uplašen čovjek nije sposoban za slobodu
Čitaonica Žurnal
Dževad Karahasan (1953 - 2023): Uplašen čovjek nije sposoban za slobodu
Napustio nas je profesor Dževad Karahasan. U znak sjećanja na velikog pisca, Žurnal je pripremio odlomke iz nekoliko intervjua koje je davao tokom karijere.
Koje boje će biti život?
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Koje boje će biti život?
Moja je prijateljica napunila pedeset godina života, vratila se s posla mokra k'o čep, iako je znala da će padati kiša, okupala se, obukla pidžamu koja uopće ne pristaje nekom u srednjim godinama, cijelu prekrivenu ružičastim oblacima na kojima spavaju mačići, uzela kutiju punu albuma s vrha police, i legla na kauč. 
Pukotine
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Pukotine
I idem ja tako, u nekoj godini, u dvadeset trećoj, u trideset trećoj, u četrdeset trećoj, s vrećom punom dubokih ožiljaka, rupa na koljenima i dalekog, svijetloplavog, plašljivoga neba.
Strašan film
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Strašan film
Proljeće je i vrišti pukotina između svjetova, shvatam da nisam ništa jela, da osim dima „ne daj boga“ u moje ždrijelo ništa nije ušlo, ustajem i potresa se soba oko mene, plešu stvari kao behar na vjetru, u sumraku. I strašan vam je to film. 
Abecedarij Branimira Štulića
Čitaonica Žurnal
Sedam decenija fantoma slobode: Abecedarij Branimira Štulića
Branimir Štulić danas obilježava 70. rođendan. Tim povodom objavljujemo izbor iz njegovih intervjua koji smo pripremili 2009. godine.
Najbolje godine
Čitaonica Žurnal
Dijala Hasanbegović: Najbolje godine
Najbolje godine moraju da se iskoriste, jer traju samo tren. I ne osjetiš ih. Probudiš se jedno jutro i pomisliš, pa to su bile moje najbolje godine. Ta jutra su obično utorak, i obično nemaju veze s pameću. Najbolje godine su onda kad se najbolje osjećamo.