JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Pod okupacijom
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Dok jedni proslavljaju datum kada je moderna Bosna i Hercegovina nastala, drugi obilježavaju datum kada je ona prestala da postoji onakva kakva je zamišljena 1943. godine. Skender Kulenović je u decembru 1943. napisao za Oslobođenje izvještaj sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Zahvaljujući blogu Yugopapir danas ga možemo, sa zadovoljstvom, ponovo pročitati.
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Analiza
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Milorad Dodik je mijenjao funkcije, od premijerske, preko predsjedničke do one u Predsjedništvu BiH, ali uvijek je bio lider vladajućeg SNSD-a. Povezanost sa firmama bila je očigledna. Njih 21, čije poslovanje godinama istražuje Žurnal, od početka 2018. do kraja 2022. godine prihodovalo je čak 963.214.392 KM. Od te 2018. godine do 22. novembra 2023. firme su sklopile 4.478 ugovora vrijednih 1.067.671.657 KM.
Kako je ministar Siniša Karan pronašao 120 paradžemata u Republici Srpskoj?
Aktuelno
Širenje straha i međunacionalne mržnje: Kako je ministar Siniša Karan pronašao 120 paradžemata u Republici Srpskoj?
Plasiranje priče o postojanju navodnih 120 paradžemata u RS imalo je za cilj da Bošnjake generalno predstavi kao radikalne islamiste i, istovremeno, među srpskim stanovništvom posije strah. Sve skupa trebalo je da pojača međunacionalne tenzije, podozrivost Srba prema Bošnjacima (i obratno), te da dodatno usložni krizu u Bosni i Hercegovini.
Zabranama se pokušava popraviti njemačka povijest, ali veći je rizik od njenog ponavljanja
Aktuelno
ŽIDOVSKI INTELEKTUALCI: Zabranama se pokušava popraviti njemačka povijest, ali veći je rizik od njenog ponavljanja
U pismu se, uz „snažnu osudu“ Hamasovih napada na Izrael i izraelskog ubijanja civila u Gazi, navodi kako Njemačka trenutnim zabranama okupljanja želi popraviti njemačku povijest, ali da postoji veći rizik da će to rezultirati njenim ponavljanjem. Napominju kako su njemačke kulturne elite ujedinjene u šutnji o ovom problemu, a potpisnici posebno odbacuju izjednačavanje antisemitizma i svake kritike države Izrael. Pismo prenosimo sa portala luipiga.com
Zašto Tužilaštvo BiH krije identitet tužioca koji je ignorisao priznanje o uzimanju mita?
Aktuelno
Dok Vukajlović prijeti: Zašto Tužilaštvo BiH krije identitet tužioca koji je ignorisao priznanje o uzimanju mita?
Ako ne prestanemo da pišemo, advokati će o našem ponašanju obavijestiti nadležna tužilaštva u Republici Srpskoj i krivično nas goniti. Sarajevska advokatska kancelarija zatražila je javno izvinjenje Vukajloviću. Zatražili smo konkretne navode o kleveti. Sedam dana niko nije odgovorio.
Građani kao živi štit u zaštiti predsjednika i porodice
Aktuelno
Strategija odbrane Milorada Dodika: Građani kao živi štit u zaštiti predsjednika i porodice
Očigledan problem za Dodika i ljude oko njega je taj što nemaju podršku među narodom u RS, kakav su, recimo, imali 2006. godine, kada se Dodik vinuo u političke visine, do kojih je došao zamijenivši retoriku umjerenog socijaldemokrate radikalnom nacionalističkom pričom. Od tada do danas Dodikova politika građanima RS nije donijela ništa dobro.
Milorad Dodik ne razumije optužnicu, ali razumije da je politički motivisana
Aktuelno
BIO JE U SUDNICI, DOĆI ĆE OPET: Milorad Dodik ne razumije optužnicu, ali razumije da je politički motivisana
Nelegalni Sud BiH, nelegalno državno tužilaštvo, nelegalni Visoki predstavnik, nelegalna optužnica, tako je sve to karakterisao Milorad Dodik, no on je u konačnici došao u sudnicu Suda BiH. Po izlasku nije propustio da uputi salvu uvreda prije svega na visokog predstavnika i američkog ambsadora u BiH, uz niz već poznatih izjava.
Za godišnje bruto plate potrebno je 1.345.665.017 KM!
Analiza
KAD BI DODIK FINANSIRAO SVE SLUŽBENIKE RS: Za godišnje bruto plate potrebno je 1.345.665.017 KM!
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nagradio bi radnim mjestom službenike iz RS zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, a samo na plate zaposlenih u entitetskim institucijama troši 1.016.728.350 KM. Posljednja ideja bi građane dodatno koštala 328.936.667 KM godišnje. Do 2026. za budžet i otplate duga bilo bi potrebno 20.635.810.001 KM.
Ekonomski interes i(li) strateško pozicioniranje u regiji?
Analiza
KINEZI U BIH: Ekonomski interes i(li) strateško pozicioniranje u regiji?
Iako je malo konkretnih dokaza o malignom kineskom utjecaju, kineski poslovi u BiH dokazuju kako su kineska ekonomska ulaganja isprepletena s politikom, a njihova netransparentnost podstiče ionako proširenu korupciju u državi, pokazuju analize i istraživanja. Tako su kineske firme postale jedan od omiljenih poslovnih partnera Milorada Dodika i njegovih saradnika, a Kinezi u ovom trenutku praktično nemaju konkurenciju na velikim gradilištima u ovom entitetu. S druge strane, vlasti im izlaze ususret odobravanjem probijanja rokova, ugovaranjem dodatnih radova, davanjem prirodnih resursa, iako je za neke kineske firme dokazano da su varale, da su stavljene na crne liste, da su podmićivale, nezakonito poslovale...
Roditelji uplaćuju dječiju štednju, Centar za socijalni rad odlučuje o njoj
Aktuelno
PORODIČNI ZAKON RS U PRAKSI: Roditelji uplaćuju dječiju štednju, Centar za socijalni rad odlučuje o njoj
Iz udruženja „Roditelji ZA prava djece“ naglašavaju da je zakon uveo mnoge novine u pogledu uloge Centra za socijalni rad, koji se stavlja u položaj iznad roditeljskog prava i prava djeteta i dovodi u pitanje i sam Ustav Republike Srpske, kao najviši pravni akt koji garantuje posebnu zaštitu porodice
Emdžad Galijašević nije zaposlio moju majku u Gradsku upravu
Aktuelno
REAGOVANJE SARE GALIJAŠEVIĆ: Emdžad Galijašević nije zaposlio moju majku u Gradsku upravu
Sara Galijašević, kćerka bivšeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića i Adelaide Galijašević reagovala je na Žurnalov tekst o poslovanju firme Sanny Boy navodeći da mandat njenog oca nema veze sa zapošljavanjem njene majke u Gradsku upravu.
Samo za finansiranje državnih službenika Dodiku je potrebno 330 miliona KM!
Analiza
MOŽE LI RS FINANSIRATI POVLAČENJE IZ INSTITUCIJA: Samo za finansiranje državnih službenika Dodiku je potrebno 330 miliona KM!
Računica je jednostavna – za nešto više od 7.000 službenika, koji od osam do 16 časova rade u državnim institucijama, a od 18 časova od njih se očekuje da blokiraju entitetsku liniju na protestu „Granica postoji“, a koje bi predsjednik RS Milorad Dodik nagradio za izlazak iz tih istih institucija institucija, morao bi da obezbijedi 328.936.667 KM. Kojim načinima – Dodik nije objasnio. Samo do kraja ove godine za rate po zaduženjima mora da nađe još pola milijarde KM.
FUP nije preuzeo kompletne predmete iz Sky aplikacije od Tužilaštva BiH
Aktuelno
SAMOHVALA MINISTRA ISAKA: FUP nije preuzeo kompletne predmete iz Sky aplikacije od Tužilaštva BiH
Niti će Federalna uprava policije preuzeti kompletno predmet istrage organizovanog kriminala na osnovu podataka iz Sky aplikacije niti će to FUP kompletno raditi, pogotovo ne bez nadzora državnog tužilaštva, kako je to najavio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.
Osam dana gori gradska deponija smeća, vlast prebacuje odgovornost
Aktuelno
Ekološka katastrofa u Drvaru: Osam dana gori gradska deponija smeća, vlast prebacuje odgovornost
Danima u mjestu Zalgavica kod Drvara gori lokalna deponija smeća, ljudi se guše u dimu, a opštinska vlast pokušava relativizovati ozbiljnost situacije i odgovornost prebaciti na Vladu Kantona 10. Kantonalna vlada danima nije pružila nikakvu podršku mještanima ugroženim požarom niti je preduzela mjere da se vatra na deponiju ugasi.
Potvrđena prva optužnica protiv Milorada Dodika!
Aktuelno
Sud Bosne i Hercegovine konačno odlučio: Potvrđena prva optužnica protiv Milorada Dodika!
Žurnal donosi presjek dešavanja koji su doveli do toga da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Miloš Lukić budu optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini
Jovan Šilj imenovan za zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH
Aktuelno
ČEMU KONKURSI: Jovan Šilj imenovan za zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH
U toku konkursa, pisao je Žurnal, Vijeće ministara BiH kandidata Šilja imenovalo za v.d. zamjenika direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH. Ishod procedure unaprijed je bio poznat.
Dok čekaju da vlast napravi most, djeca rizikuju život na putu do škole
Reportaža
Balvani u Olovu (video): Dok čekaju da vlast napravi most, djeca rizikuju život na putu do škole
Četiri mjeseca mještani sela Solun traže da im se izgradi most. Bez njega, odsječeni su od ostatka opštine Olovo.
Svi udari Milorada Dodika na BiH
Analiza
ŠTA KRIJU TUŽILAČKE LADICE (Video): Svi udari Milorada Dodika na BiH
Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i lidera vladajućeg SNSD-a, godinama prate tek formalno otvorene istrage. Koliko se on ruga državi Bosni i Hercegovini, toliko joj se rugaju i tužilaštva koja ne preduzimaju apsolutno ništa.   
Da bi pogodovao investitoru načelnik Ejubović smijenio vlastite službenike?!
Aktuelno
KORUPCIJA U OPĆINI HADŽIĆI: Da bi pogodovao investitoru načelnik Ejubović smijenio vlastite službenike?!
Kantonalni sud na prijedlog Tužilaštva KS izdao naredbu za oduzimanje dokumentacije. Firmi CET BAH nezakonito odobren objekat van gabarita. Ignorisano rješenje Federalne uprave za geodetske poslove
Najnovije
Djeca i dalje rizikuju život na putu do škole
Općina Olovo ne želi popraviti most (VIDEO): Djeca i dalje rizikuju život na putu do škole
Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
KONZULAT SRBIJE NA PALAMA UZ SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA BIH: Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
IZGRADNJA MUZEJA 505 VITEŠKE BRIGADE: Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
PISMENA ZADAĆA: Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
DOGRADNJA ILI UGRADNJA: Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Veselje i linč: Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
DIREKTOR OC JAHORINA POSTAJE POČASNI KONZUL SRBIJE: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
PRIKAZUJUĆI SEBE KAO ŽRTVU ANTISEMITIZMA: Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Sporazum za nesporazume
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Sporazum za nesporazume
Cvjetokradice
Iz Crvenog solitera: Cvjetokradice
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
LICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI : Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
DA LI JE RS STABILNIJA OD NJEMAČKE: Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
TAJNA IZA ZIDINA KAZNIONICE: Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
REAGOVANJE nekadašnjeg tehničkog direktora rudnika : U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Ko nas predstavlja?
PISMENA ZADAĆA: Ko nas predstavlja?