JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
Bivši direktor Edin Arslanagić osuđen na 12 godina zatvora!
Istražujemo
Prvostepena presuda u predmetu bosnalijek (Video): Bivši direktor Edin Arslanagić osuđen na 12 godina zatvora!
Prvostepenom presudom Kantonalnog suda Sarajevo Edin Arslanagić, bivši direktor Bosnalijeka, osuđen je na 12 godina zatvora. Bivšem uposleniku ove firme Šefiku Handžiću i Hasanu Šepi, vlasniku firme „Brštanica“ izrečena je desetogodišnja zatvorska kazna, a vlasnik firme „Carpe Diem“ Jasmin Šepo je osuđen na sedam godina zatvora.
Partner Lutrije RS je firma nepoznatog vlasnika osnovana 9 dana prije tendera
Istražujemo
IGRE NA SREĆU ZA JAČANJE DRŽAVE: Partner Lutrije RS je firma nepoznatog vlasnika osnovana 9 dana prije tendera
Praktično, entitetska vlast je usvajanjem Zakona o igrama na sreću 2019.godine dopustila da Lutrija RS, sa firmom iz Švajcarske (koja u svom nazivu ima Austrija) osnuje novu firmu, ni manje ni više nego društvo sa ograničenom odgovornošću. Ovu odluku Vlade RS kasnije je osporio Ustavni sud RS, ali odluka suda nikada nije sprovedena.
Tri godine bez nove Strategije sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo
Istražujemo
Ured za reviziju FBiH utvrdio : Tri godine bez nove Strategije sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo
Ministarstvo saobraćaja KS dobilo je mišljenje sa rezervom za reviziju usklađenosti za prošlu godinu, a jedan od razloga jeste taj što nisu sačinili prijedlog strategije sigurnosti cestovnog saobraćaja Kantona koji se donosi na period od 10 godina, niti prijedlog programa sigurnosti cestovnog saobraćaja Kantona koji se donosi na period od pet godina. Strategija sigurnosti saobraćaja u KS ranije je izrađena za period od 2016. do 2020., a tek u ovoj godini predstavljena je studija opasnih mjesta i dionica na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevu koja obuhvata analizu saobraćajnih nesreća za period od septembra 2019. do septembra 2022. godine
Ugovore vrijedne 1,4 miliona KM dobio najveći donator POMAK-a
Istražujemo
Zavod za prostorno planiranje Bihać: Ugovore vrijedne 1,4 miliona KM dobio najveći donator POMAK-a
Samo ove godine firma Behić-Sanny Boy dobila je poslove vrijedne oko 1,4 miliona maraka od Zavoda za prostorno planiranje Bihać. Direktor Zavoda je kadar POMAK-a Ademir Toromanović, njegova stranačka kolegica i vijećnica u Gradskom vijeću Bihać Silvana Behić zaposlena je u ovoj firmi čiji je vlasnik njen brat Sani Behić. Sudeći prema finansijskom izvještaju koji je stranka Pokret za aktivnu i modernu Krajinu (POMAK) dostavila CIK-u, firma Behić-Sanny Boy najveći je privatni donator POMAK-a u prošloj godini.
Zašto se 30 godina krije ko je naredio ubistva žena, djece i staraca u Grabovici?
Dossier
RATNI ZLOČINI U SJEVERNOJ HERCEGOVINI (1): Zašto se 30 godina krije ko je naredio ubistva žena, djece i staraca u Grabovici?
Od ubistva 33 civila hrvatske nacionalnosti u Grabovici kod Jablanice prošlo je 30 godina, a da do danas nije zvanično utvrđeno ko je izdao naredbu za ovaj zločin. Osuđeno je pet pripadnika 9. brigade Prvog korpusa Armije BiH i to samo za ubistva dvije porodice. Sud u Hagu konstatovao je da je ova jedinica bila pod komandom Zulfikara Ališpage i da je on izdao naređenje za početak borbene operacije. Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Ališpage za zločine u Grabovici
Borba za pravdu bivšeg radnika Aluminija
Istražujemo
Prijetnje, spletke i lažne optužbe: Borba za pravdu bivšeg radnika Aluminija
Osuđen je zbog zbog propuštanja dostavljanja odgovora na tužbu. Prema prvostepenoj presudi trebao je platiti 3000 KM te sudske troškove. Kantonalni sud u Mostaru prihvatio je žalbu, jer adresa na koju je u prvostepenom postupku dostavljana tužba bila ona Aluminija, no Jozo je u međuvremenu, nakon 18 godina rada, okončao radni odnos u ovoj firmi.
Povucite Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija
Novosti
Saopštenje Udruženja Umbrella: Povucite Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija
Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih neprofitnih medija, zahtijeva što hitnije povlačanje Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija iz skupštinske procedure i još jednom upozorava da Zakon u predloženom obliku predstavlja udar na slobodu udruživanja u Republici Srpskoj.
Je li interes italijanskih firmi važniji od radnika koji osam godina čekaju plate?
Istražujemo
SARAJEVOTEKSTIL U STEČAJU: Je li interes italijanskih firmi važniji od radnika koji osam godina čekaju plate?
Bivši radnici Sarajevotekstila otkaz su dobili početkom 2016. godine. Od tada čekaju na isplatu do 14 pošteno zarađenih plata, otpremnina, regresa, s pripadajućim doprinosima. U međuvremenu je u Sarajevotekstilu otvoren stečaj, firma ne radi, broji dane do konačnog gašenja. Jedino je pitanje hoće li novac od prodaje preostale imovine pripasti radnicima ili italijanskim firmama, što zavisi od odluke suda koja se očekuje u narednom periodu.
Sarajevski aerodrom potrošio više od pet miliona maraka!
Istražujemo
Izuzeli se od primjene Zakona o javnim nabavkama: Sarajevski aerodrom potrošio više od pet miliona maraka!
Samo u 2022. godini Međunarodni aerodrom Sarajevo potrošio je oko 5,15 miliona maraka ne primjenjujući Zakon o javnim nabavkama. Podsjetimo, prošle godine ovo preduzeće izuzelo se od primjene zakona, a Žurnal je još tada upozorio da ne postoji zakonska osnova za to. Duže od godinu trebalo je Agenciji za javne nabavke BiH da formalno stavi primjedbu za izuzeće. I federalni revizori u svom izvještaju istakli da je Međunarodni aerodrom Sarajevo u obavezi primjenjivati sve zakonske odredbe.
Alernativna televizija ostvarila prihod od 11 miliona KM
Istražujemo
KAKO POSLUJE MEDIJ POD DODIKOVOM KONTROLOM: Alernativna televizija ostvarila prihod od 11 miliona KM
Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku smetaju inostrani donatori zahvaljujući kojima opstaje nezavisno novinarstvo. Nad tim medijima, priznao je, nema nikakvu kontrolu. Međutim, ako je medij u vlasništvu firme bliske njegovoj porodici i pod potpunom kontrolom SNSD vlasti – prikazaće godišnji prihod od 10.920.976 KM. Alternativna televizija primjer je „kontrolisanog novinarstva“.
Uključite se u borbu protiv korupcije u javnim nabavkama
Novosti
JAVNI POZIV VOLONTERIMA: Uključite se u borbu protiv korupcije u javnim nabavkama
Otkrivanjem korupcije u javnim nabavkama pomažemo građanima Bosne i Hercegovine da saznaju na koji način se troši naš novac u javnom sektoru
Islamski centar važniji od nacionalnog spomenika BiH
Istražujemo
ZENIČKI MUFTILUK IZNAD PROPISA: Islamski centar važniji od nacionalnog spomenika BiH
Zbog sumnje da gradnja Islamskog centra u Zenici predstavlja kršenje odredbi iz Odluke, Komisija za nacionalne spomenike BiH dva puta je zatražila od Federalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor. Reakcije inspekcije nije bilo ni nakon dopisa 2021. ni 2022. godine, pa sve do današnjeg dana.
Elektroprivreda HZHB na primanja zaposlenih potrošila 110,5 miliona KM
Istražujemo
DOK POSLUJU SA GUBITKOM OD 81 MILION KM: Elektroprivreda HZHB na primanja zaposlenih potrošila 110,5 miliona KM
Elektroprivreda HZHB prošlu godinu završila je sa gubitkom od 81 miliona maraka. Razlog za višemilionski gubitak, između ostalog je i činjenica da je Elektroprivreda skuplje nabavljala struju nego što je prodavala. Kako nisu mogli izmiriti tekuće obaveze morali su se i kreditno zadužiti. Bez obzira na ove činjenice, troškovi plaća i ostalih ličnih primanja povećani su za 7,4 miliona u odnosu na prethodnu godinu pa je tako EPHZHB na primanja zaposlenih potrošila 110,5 miliona KM
Kada ćete prestati netransparentno trošiti javni novac?  
Novosti
Ponovo pitamo gradonačelnicu Karić: Kada ćete prestati netransparentno trošiti javni novac?  
Redakcija Žurnala u potpunosti odbacuje tezu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da je naša objava „zlonamjerna“, te da su izneseni navodi „neprovjereni i neistiniti“. Odgovaramo na sve navode gradonačelnice Karić i pozivamo da odgovori na pitanja koja smo na adresu Gradske uprave već poslali – kako je napravljen postament, odnosno podnožje spomenika, te kada će prestati s praksom zaključivanja velikog broja direktnih sporazuma, koje je sama Agencija za javne nabavke BiH ocijenila netransparentnim?
Sebija Izetbegović za jedan mjesec zaradila osam i po hiljada KM!
Istražujemo
DOK SE ČEKA NJENA SMJENA : Sebija Izetbegović za jedan mjesec zaradila osam i po hiljada KM!
Za to vrijeme prosječna plata u KCUS-a u 2022. Iznosila je 1.873 KM, a najniža 595 i isplaćena je čistačici. 
Rusmir Isak imenovan za direktora zatvora u Zenici
Istražujemo
NOVA FUNKCIJA U PORODICI: Rusmir Isak imenovan za direktora zatvora u Zenici
Direktora i zamjenika direktora kazneno-popravnog zavoda, bez konkursa, postavlja i razrješava Vlada Federacije, na prijedlog federalnog ministra pravde.
Internacionalni univerzitet u Goraždu traži akreditaciju
Istražujemo
DOK IZ TUŽILAŠTVA ŠUTE O PRODAJI DIPLOMA: Internacionalni univerzitet u Goraždu traži akreditaciju
I pored toga što Internacionalni univerzitet u Goraždu tresu afere zbog niza nepravilnosti, pa i sumnje u prodaju diploma, oni su još u julu putem Facebooka javnost obavijestili da su podnijeli zahtjev za akreditaciju nadležnom Ministarstvu, koja im ističe 7. septembra. Iz Ministarstva obrazovanja u Goraždu i Tužilaštva šute i mjesecima ignorišu upite Žurnala.
Ministrica Zora Vidović ne prihvata odgovornost za odštetu
Istražujemo
DOK REPUBLIKA SRPSKA GUBI MILIONE: Ministrica Zora Vidović ne prihvata odgovornost za odštetu
Ministarstvo finansija RS jeste najavilo žalbu na presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci, ali je žalbu najavilo i kladioničarsko društvo „Premier sport”, koje traži da joj se na ime izgubljene dobiti isplati čak 30 miliona KM.
Tužilaštvo KS zaprimilo još jednu prijavu protiv načelnika Hamde Ejubovića
Istražujemo
Sporna gradnja u Hadžićima: Tužilaštvo KS zaprimilo još jednu prijavu protiv načelnika Hamde Ejubovića
Iz Općine Hadžići je, po naredbi Tužilaštva KS, izuzeta određena dokumentacija s ciljem provjere navoda iz podnesene prijave u vezi izgradnje zgrade investitora CET BAH u Hadžićima za koju postoji sumnja da izlazi izvan regulacionog plana. Drugostepenim rješenjem Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, zbog vrlo ozbiljnih propusta, poništeno prvostepeno rješenje o upisu tehničke promjene u katastru uplanjenjem dijela sporne zgrade
Najnovije
Partner Lutrije RS je firma nepoznatog vlasnika osnovana 9 dana prije tendera
IGRE NA SREĆU ZA JAČANJE DRŽAVE: Partner Lutrije RS je firma nepoznatog vlasnika osnovana 9 dana prije tendera
Tri godine bez nove Strategije sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo
Ured za reviziju FBiH utvrdio : Tri godine bez nove Strategije sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo
Vučićev povratak na radikalska podešavanja
Dan srpskog jedinstva: Vučićev povratak na radikalska podešavanja
Ugovore vrijedne 1,4 miliona KM dobio najveći donator POMAK-a
Zavod za prostorno planiranje Bihać: Ugovore vrijedne 1,4 miliona KM dobio najveći donator POMAK-a
Zašto se 30 godina krije ko je naredio ubistva žena, djece i staraca u Grabovici?
RATNI ZLOČINI U SJEVERNOJ HERCEGOVINI (1): Zašto se 30 godina krije ko je naredio ubistva žena, djece i staraca u Grabovici?
Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)
Objavljen album Novih odmetnika: Iznad tame (pjesme za Viktora Haru)
Borba za pravdu bivšeg radnika Aluminija
Prijetnje, spletke i lažne optužbe: Borba za pravdu bivšeg radnika Aluminija
Istražitelji i istraživački novinari
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Istražitelji i istraživački novinari
Četiri dejtonske čahure
Iz Crvenog solitera: Četiri dejtonske čahure
Samo za finansiranje državnih službenika Dodiku je potrebno 330 miliona KM!
MOŽE LI RS FINANSIRATI POVLAČENJE IZ INSTITUCIJA: Samo za finansiranje državnih službenika Dodiku je potrebno 330 miliona KM!
Svijet je trolejbus koji se raspada
Dijala Hasanbegović: Svijet je trolejbus koji se raspada
Povucite Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija
Saopštenje Udruženja Umbrella: Povucite Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija
Je li interes italijanskih firmi važniji od radnika koji osam godina čekaju plate?
SARAJEVOTEKSTIL U STEČAJU: Je li interes italijanskih firmi važniji od radnika koji osam godina čekaju plate?
Sarajevski aerodrom potrošio više od pet miliona maraka!
Izuzeli se od primjene Zakona o javnim nabavkama: Sarajevski aerodrom potrošio više od pet miliona maraka!
Alernativna televizija ostvarila prihod od 11 miliona KM
KAKO POSLUJE MEDIJ POD DODIKOVOM KONTROLOM: Alernativna televizija ostvarila prihod od 11 miliona KM
Uključite se u borbu protiv korupcije u javnim nabavkama
JAVNI POZIV VOLONTERIMA: Uključite se u borbu protiv korupcije u javnim nabavkama
Islamski centar važniji od nacionalnog spomenika BiH
ZENIČKI MUFTILUK IZNAD PROPISA: Islamski centar važniji od nacionalnog spomenika BiH
Elektroprivreda HZHB na primanja zaposlenih potrošila 110,5 miliona KM
DOK POSLUJU SA GUBITKOM OD 81 MILION KM: Elektroprivreda HZHB na primanja zaposlenih potrošila 110,5 miliona KM
FUP nije preuzeo kompletne predmete iz Sky aplikacije od Tužilaštva BiH
SAMOHVALA MINISTRA ISAKA: FUP nije preuzeo kompletne predmete iz Sky aplikacije od Tužilaštva BiH
Kako nahraniti ekonomskog tigra jeftinim parizerom
Vučićev teleshop: Kako nahraniti ekonomskog tigra jeftinim parizerom