JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
Za godišnje bruto plate potrebno je 1.345.665.017 KM!
Analiza
KAD BI DODIK FINANSIRAO SVE SLUŽBENIKE RS: Za godišnje bruto plate potrebno je 1.345.665.017 KM!
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nagradio bi radnim mjestom službenike iz RS zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, a samo na plate zaposlenih u entitetskim institucijama troši 1.016.728.350 KM. Posljednja ideja bi građane dodatno koštala 328.936.667 KM godišnje. Do 2026. za budžet i otplate duga bilo bi potrebno 20.635.810.001 KM.
Ekonomski interes i(li) strateško pozicioniranje u regiji?
Analiza
KINEZI U BIH: Ekonomski interes i(li) strateško pozicioniranje u regiji?
Iako je malo konkretnih dokaza o malignom kineskom utjecaju, kineski poslovi u BiH dokazuju kako su kineska ekonomska ulaganja isprepletena s politikom, a njihova netransparentnost podstiče ionako proširenu korupciju u državi, pokazuju analize i istraživanja. Tako su kineske firme postale jedan od omiljenih poslovnih partnera Milorada Dodika i njegovih saradnika, a Kinezi u ovom trenutku praktično nemaju konkurenciju na velikim gradilištima u ovom entitetu. S druge strane, vlasti im izlaze ususret odobravanjem probijanja rokova, ugovaranjem dodatnih radova, davanjem prirodnih resursa, iako je za neke kineske firme dokazano da su varale, da su stavljene na crne liste, da su podmićivale, nezakonito poslovale...
Samo za finansiranje državnih službenika Dodiku je potrebno 330 miliona KM!
Analiza
MOŽE LI RS FINANSIRATI POVLAČENJE IZ INSTITUCIJA: Samo za finansiranje državnih službenika Dodiku je potrebno 330 miliona KM!
Računica je jednostavna – za nešto više od 7.000 službenika, koji od osam do 16 časova rade u državnim institucijama, a od 18 časova od njih se očekuje da blokiraju entitetsku liniju na protestu „Granica postoji“, a koje bi predsjednik RS Milorad Dodik nagradio za izlazak iz tih istih institucija institucija, morao bi da obezbijedi 328.936.667 KM. Kojim načinima – Dodik nije objasnio. Samo do kraja ove godine za rate po zaduženjima mora da nađe još pola milijarde KM.
Svi udari Milorada Dodika na BiH
Analiza
ŠTA KRIJU TUŽILAČKE LADICE (Video): Svi udari Milorada Dodika na BiH
Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i lidera vladajućeg SNSD-a, godinama prate tek formalno otvorene istrage. Koliko se on ruga državi Bosni i Hercegovini, toliko joj se rugaju i tužilaštva koja ne preduzimaju apsolutno ništa.   
Doviđenja do naredne žrtve
Analiza
PROTESTI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Doviđenja do naredne žrtve
Prije Nizame Hećimović ubijeno je 56 žena. Nepoznata je brojka onih koje su bile pretučene ili psihički zlostavljane.
Unosni poslovi koje karakterišu sporni krediti, netransparentnost i sumnja na korupciju
Analiza
KINESKE INVESTICIJE U BIH: Unosni poslovi koje karakterišu sporni krediti, netransparentnost i sumnja na korupciju
Dok se kineske investicije u zemljama Evropske unije iz godine u godinu smanjuju, u BiH investicije i krediti iz Kine osjetno rastu od 2019. godine. Dok EU uvodi strožija pravila provjere ulaganja za kineske kompanije, u BiH kontrole skoro da i nema, a Kinezi postaju jedni od omiljenih poslovnih partnera. Kineski interes primarno je ekonomski, ali postoje tvrdnje i kako su kineska ekonomska ulaganja itekako isprepletena s politikom. Kontroverze, sumnje na korupciju i pogodovanje, netransparentnost, kašnjenja, negodovanje aktivista, propali projekti… – sve ovo karakteriše kineske projekte u oba bh. entiteta.
Sve Dodikove bajke o refrendumima
Analiza
SREDSTVO ZA ODRŽAVANJE TENZIJA: Sve Dodikove bajke o refrendumima
Prije 13 godina RS je usvojila Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi , a dan prije donošenja tog zakona Dodik je izjavio da će se referendum o tome da li će RS biti u BiH ili izvan nje “sigurno održati jednog dana”. Od tada je pitanje referenduma Dodiku postalo glavno oruđe, kojim neprekidno vitla kako bi odbranio svoju političku poziciju i držao BiH u stanju neprekidne krize i slabljenja njenih institucija.
Pričom o secesiji Dodik prikriva kriminalno trošenje budžetskog novca
Analiza
reakcija na odluke OHR-a: Pričom o secesiji Dodik prikriva kriminalno trošenje budžetskog novca
Dodik u svojoj glavi nastoji izbrisati postdejtonske godine, u kojima, ne samo da se nije bunio zbog međunarodnog intervencionizma, već je snažno podržavao tadašnje visoke predstavnike koji su smjenjivali izabrane zvaničnike RS zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.
Slijepa rupa Milorada Dodika
Analiza
DŽEPNI MILOŠEVIĆ: Slijepa rupa Milorada Dodika
Republika Srpska koju želi Dodik morala bi, pored Miloševićeve Srbije, da liči na svoje "nacionalno blago" - da bude prevrtljiva, agresivna, nepouzdana, netolerantna, homofobna, šovinistička, primitivna, sirova... 
Nema titula, takmičenja, infrastrukture, novca...
Analiza
Zašto propadaju sarajevski sportski simboli: Nema titula, takmičenja, infrastrukture, novca...
Predstavnici sarajevskih sportskih klubova za Žurnal govore o problemima s kojima se suočavaju i daju konkretne prijedloge za vraćanje starog sjaja sarajevskom sportu
Izmjene Krivičnog zakona RS su ozbiljna prijetnja slobodi izražavanja
Analiza
ANALIZA ODVJETNICE VESNE ALABURIĆ: Izmjene Krivičnog zakona RS su ozbiljna prijetnja slobodi izražavanja
Vesna Alaburić, odvjetnica iz Hrvatske je ekspert evropskog nivoa u oblasti medijskih prava. Svojevremeno je branila novinare lista „Feral tribune“ u krivičnom postupcima pokrenutim zbog klevete i uvrede tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana. Alaburić je analizirala predložene izmjene i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske. Žurnal izdvaja najvažnije detalje...
Represivni zakoni po uzoru na Rusiju, Bjelorusiju i Gruziju
Analiza
KRIMINALIZACIJA KLEVETE U REPUBLICI SRPSKOJ (2): Represivni zakoni po uzoru na Rusiju, Bjelorusiju i Gruziju
Zakon po zakon, izmjena po izmjena, Milorad Dodik i Vlada Republike Srpske sve više nas približavaju zakonima diktatora, pod čijom vladavinom je kritičko mišljenje uglavnom prognano. - To podrazumijeva da prijavite svaku vrstu transakcije, to je fer i transparentno, zašto bi to bio problem? – upitat će čovjek za čiji novac porijeklo i tokove ne može/ne želi utvrditi ni državno tužilaštvo. Na najnovije najave reagovala je Ambasada SAD-a u BiH, nazivajući ih represivnim i nedemokratskim.  
Od najave blagostanja do konačne propasti rudnika
Analiza
Šta je Koncern EPBiH uradio za 14 godina: Od najave blagostanja do konačne propasti rudnika
Osnivanje Koncerna trebalo je da bude spas za sedam rudnika u FBiH. EPBiH bi tako postala najjača kompanija u državi sa sigurnim snadbjevanjem ugljem dok bi rudnici dobili sigurnog kupca. Rudarima su obećani bolji uslovi rada, modernizacija opreme, bolje plate i sigurnost. Skoro deceniju i po kasnije zbog očajnog stanja i finansijske dubioze rudnicima prijeti stečaj, rudari su na rubu egzistencije a EPBiH troši stotine miliona KM na ugalj iz privatnih rudnika
Da li je Srbija priznala Kosovo?
Analiza
Nakon pregovora u Briselu: Da li je Srbija priznala Kosovo?
Nama laicima sam tekst sporazuma deluje prilično jasno. U Članu 1 stoji: “Obe strane će međusobno priznati svoje dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate”. Ako priznajete sve pobrojane stavke, vi u principu priznajete i nezavisnost druge države. Onomad Vučić umalo da započne rat zbog registarskih tablica, a ovim se takve mogućnosti sprečavaju.
Tenderska krađa i dalje nije krivično djelo, milijarde odlaze u nepovrat
Analiza
Izmjene Zakona o javnim nabavkama: Tenderska krađa i dalje nije krivično djelo, milijarde odlaze u nepovrat
Bivši direktor Agencije za javne nabavke za Žurnal analizira Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.
Tomaš je novi predsjednik Suda, Grčević nekažnjen odlazi u penziju
Analiza
Pravosuđe u Brčkom opterećeno aferama: Tomaš je novi predsjednik Suda, Grčević nekažnjen odlazi u penziju
Da Tomaš bude novi prvi sudija u Distriktu glasalo je svih 13 prisutnih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Nakon razgovora sa kandidatima, samo on je prošao, a Odjel za imenovanje, uvidom u dokumentaciju, utvrdio da nije tačno da se, kako stoji u prijavama Uredu disciplinskog tužioca, po potrebi izjašnjavao kao Srbin i/ili kao Ostali.
Šta je Dodik u sudnici prešutio o kreditima za Energoliniju?
Analiza
ODBRANA DŽOMBIĆA I VLASTITIH ODLUKA: Šta je Dodik u sudnici prešutio o kreditima za Energoliniju?
Po osnovu fiktivnih ugovora, “Energolinija” je na račune „Birača”, „Alumine“ i „Mehanike“, od dobijenih 19,4 miliona KM kredita IRB-a, nezakonito prebacila više od 14 milion KM. Taj novac završio je na privatnim računima Vladimira Romanova, a bez provizije nisu ostali ni domaći akteri koji su doprinijeli da se „Energoliniji“, mimo svake logike i razumne procjene, dodijeli kredit IRB RS.
Slobodan Stanković je od javnog sektora dobio poslove vrijedne dvije milijarde KM!
Analiza
Kako se obogatio najdraži Dodikov tajkun: Slobodan Stanković je od javnog sektora dobio poslove vrijedne dvije milijarde KM!
Za 15 godina poslovanja imperija „Integral inženjering“ Slobodana Stankovića od javnog sektora dobila je poslove vrijedne gotovo dvije milijarde KM. Ako se ovome dodaju i gradnje auto-puteva po Srbiji i poslovanje ostalih firmi porodice Stanković, cifra se penje daleko iznad pomenute. Veze sa Miloradom Dodikom nezasitog tajkuna odvele su na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.
SDA i SNSD pred izbore poklonili skoro 140 miliona KM naših para
Analiza
ŽIVOT VRIJEDAN 100 MARAKA: SDA i SNSD pred izbore poklonili skoro 140 miliona KM naših para
Samo SDA i SNSD u vrijeme kampanje zloupotrebama budžeta potrošili su 139.687.750 KM. Nadaju se da će naprasna briga za gladan narod osigurati nove fotelje. Pročitajte analizu Žurnala - vrijedi li glas zaista 100 KM ili je daleko skuplja budućnost djece Bosne i Hercegovine.
Najnovije
Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
KONZULAT SRBIJE NA PALAMA UZ SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA BIH: Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
IZGRADNJA MUZEJA 505 VITEŠKE BRIGADE: Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
PISMENA ZADAĆA: Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
DOGRADNJA ILI UGRADNJA: Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Veselje i linč: Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
DIREKTOR OC JAHORINA POSTAJE POČASNI KONZUL SRBIJE: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
PRIKAZUJUĆI SEBE KAO ŽRTVU ANTISEMITIZMA: Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Sporazum za nesporazume
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Sporazum za nesporazume
Cvjetokradice
Iz Crvenog solitera: Cvjetokradice
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
LICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI : Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
DA LI JE RS STABILNIJA OD NJEMAČKE: Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
TAJNA IZA ZIDINA KAZNIONICE: Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
REAGOVANJE nekadašnjeg tehničkog direktora rudnika : U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Ko nas predstavlja?
PISMENA ZADAĆA: Ko nas predstavlja?
Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Iako im je osnovna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija: Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...