Predstavljen priručnik za sudije i tužioce:Značajan doprinos procesuiranju korupcije u javnim nabavkama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Predstavljen priručnik za sudije i tužioce: Značajan doprinos procesuiranju korupcije u javnim nabavkama

Danas je u prostorijama hotela “Holiday” predstavljen “Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski rizici u postupcima javnih nabavki”, autora Adnana Tulića, Mirele Porobić i Slobodana Golubovića.

Značajan doprinos procesuiranju korupcije u javnim nabavkama
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Medijima, ali i prisutnim tužiocima, sudijama i advokatima, prvi se obratio direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva – ACCOUNT Eldin Karić koji je otkrio razloge zbog kojih je napisan ovaj priručnik: 

“Kroz godine aktivnosti ACCOUNT-a i Žurnala u vezi s procesuiranjem korupcije u javnim nabavkama, prepoznali smo da postoji određeni problem u prepoznavanju korupcije u javnim nabavkama i da je potrebno pomoći kako tužiocima, tako i svima onima koji se u svom poslu bave sprečavanjem korupcije ili eventualno sankcionisanjem takvih slučajeva.”


Mirela Porobić, jedna od autora i pravna savjetnica ACCOUNT-a, navela je da se priručnik sastoji od uvoda i sedam sistematski podijeljenih poglavlja, konkretno je navela šta je u kojem poglavlju predstavljeno, te je dodala: 

“Mi smo se kao autori zaista trudili da ostvarimo cilj, a to je da priručnik pruži doprinos efikasnijoj prevenciji zloupotreba, te efikasnijem procesuiranju i sankcionisanju krivičnih djela korupcije u javnim nabavkama. Iako je primarno namijenjen sudijama i tužiocima, uvjereni smo da će priručnik moći koristiti i svi drugi učesnici u postupcima javnih nabavki.” 

Jedan od autora ovog priručnika je i šef Odsjeka za korupciju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Adnan Tulić

“Imali smo jedan veoma odgovoran, nadasve ambiciozan projekat da izradimo priručnik koji će u punom smislu te riječi to i biti. Ja sam na nekim slikovitim primjerima pokazao koji su to doista problemi u procesuiranju korupcije u javnim nabavkama i figurativno smo govorili o tome da imate situaciju da se često, a što je doista težak posao za kolege inspektore u policiji i tužioce, da imate igranje ping-ponga između komisije za javne nabavke i rukovodioca rukovodnog organa. Međutim, mi smo nastojali da ukažemo na određene zakonske izmjene i dopune koje bi olakšale procesuiranje generalno korupcije, a posebno u sistemu javnih nabavki. Određena takva rješenja postoje u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, dok ih na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH nema. Ja danas ovdje u sali vidim nemali broj svojih kolega za koje sam siguran da će, ne samo pročitati ovaj priručnik, nego ga i koristiti u svom poslu.” 


“U toku izrade ovog priručnika imali smo problem s literaturom iz Bosne i Hercegovine, pa smo onda morali koristiti literaturu iz okolnih zemalja sa sličnim sistemima. Zato je potrebno naglasiti da se na ovome treba i dalje raditi, jer ljudi se definitivno ne žele baviti procesuiranjem krivičnih djela u javnim nabavkama”, rekao je koautor Slobodan Golubović iz ACCOUNT-a.

Priručnik je napisan u okviru projekta ACCOUNT-a, a izdavač je Udruženje “Centar za razvoj medija i analize”, te predstavlja značajan doprinos procesuiranju korupcije u javnim nabavkama. 

Bit će koristan kako sudijama i tužiocima, tako i svim organima koji se bave praćenjem načina na koji se primjenjuje Zakon o javnim nabavkama BiH, kao i svima onima koji žele znati više o procesima u vezi s javnim nabavkama.

Prezentaciji priručnika prethodila je radionica “Istraživačko novinarstvo” za medije - članove ACCOUNT media poola.


Radionicu je vodio istaknuti hrvatski novinar Saša Leković

“Radionica nije imala klasičnu strukturu, nego smo razgovarali o konkretnim problemima koje kolegice i kolege imaju tokom rada na pričama.”

Nakon prezentacije priručnika, Mirna Stanković-Luković je održala radionicu “Alati za kreiranje multimedijalnih sadržaja“ prisutnim novinarima i urednicima, dok su na samom kraju prezentirani rezultati novinarskih istraživanja članica medijskog poola ACCOUNT. 

(zurnal.info)