Poslušajte album Seven Lessons with Mehmed Begić:Savršen Toranj pjesme
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Poslušajte album Seven Lessons with Mehmed Begić: Savršen Toranj pjesme

Begić je i do sada uspješno sarađivao sa Zlatarom i Šarićem, ali čini se da su ovaj put sagradili savršen “Toranj pjesme”.

Savršen Toranj pjesme

 

Izdavačka kuća “Podmornica” danas je objavila novi album “Seven Lessons with Mehmed Begić” dvojca Basheskia & Edward EQ. Muziku na albumu potpisuju Leonardo Šarić i Nedim Zlatar, a stihove Mehmed Begić. Mastering albuma uradio je Vlado Džihan.

U Klubu Žurnal imali smo sreću da album “Seven Lessons with Mehmed Begić” poslušamo prije objavljivanja.

Muzika je nekada ljudima značila mnogo više nego danas. Nisu se vrtili samo mp3 refreni, albumi su se slušali kao što se čitaju romani, od početka do kraja, pažljivo. Ovaj album je, u tom smislu, staromodan, koncipiran baš kao dobar roman, sa uzbudljivim otvaranjem i potresnim krajem. Između te dvije tačke Basheskia & Edward EQ razvijaju uzbudljiv zvučni pejzaž, u kojem se čuju komadići Depeche Mode, Massive Attack, Underworld, ali i pustinjskog bluesa ili minimalizma neprežaljenih Morphine.

Pjesmu “Blackbird” izuzetno sugestivno otpjevao je glumac i reditelj Alban Ukaj, koji je odsvirao i dionice na saksofonu. Pjesma koja zatvara album “A Night When No One Cried” ima snagu pjesama na kojima se formiraju čitavi filmovi, poput “Purple Rain” ili “Weary Kind”. Sjećate se, u tim filmovima komadići pjesme pokrivaju najbolje scene, a onda se polako sastave na odjavnoj špici, pa sjedimo u fotelji dok se rolna ne odvrti do kraja, a lokalni gelipteri stojeći pripaljuju cigarete.

Mehmed Begić svojih sedam lekcija otvara stihovima “Stand your ground and die”, a zatvara sa “This is the night when no one cries, take me to the fields, show me the scars...” Između ta dva iskaza nastavlja potragu za savršenom ljubavnom pričom, koju već decenijama ispisuje. Begić je i do sada uspješno sarađivao sa Zlatarom i Šarićem, ali čini se da su ovaj put sagradili savršen “Toranj pjesme”.

I remember sweet refrain
I sing along the best I can
Your eyes
will chase me
Your eyes
will find me
Your eyes
will end me
Until the time falls down
Time is falling down…

Uvjerite se sami na linku.

U Klubu Žurnal poslušajte pjesme  “Bladerunner”, "True Detective Salvajes" i  "A Night When No One Cried".

Bladerunner

True Detective Salvajes

A Night When No One Cried

(zurnal.info)