Žurnal je uništio državu:Za naš trud nagrađeni smo vilama na Poljinama i Dedinju!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Žurnal je uništio državu: Za naš trud nagrađeni smo vilama na Poljinama i Dedinju!

Za naš trud nagrađeni smo kućerinama na Poljinama, vilama na Dedinju, hacijendama kod Mostara i iznad Visokog, jahtama, kompleksima apartmana na Bjelašnici i crnogorskom primorju... Otkupili smo fabrike, odmarališta, hotele, porodično upravljamo energetskim sektorom, telekomunikacijama, zdravstvenim sistemom

Za naš trud nagrađeni smo vilama na Poljinama i Dedinju!

Tokom vikenda, određeni mediji u Republici Srpskoj (naravno da znamo koji su, ali tastatura iz estetskih razloga odbija da prekuca njihove nazive) ponovo su pisali o Žurnalu. Ovaj put optuženi smo za saradnju sa Obavještajnom agencijom i britanskim špijunima zato što pišemo o štetnom ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini. U tim tekstovima, kako smo navikli, ne osporava se šteta, nego pisanje o njoj.

NA SVAŠTA SMO NAVIKLI

Na svašta smo do sada navikli. Ne postoji dio raskošnog političkog spektra iz kojega nas nisu optužili za nešto. Kad god napišemo tekst o nečijem kriminalu, emotivno oštećeni bandit odmah stavi prst na čelo i smisli ko nam je mogao “platiti” taj tekst pa na brzinu pronađe odgovarajući medij koji će objaviti njegovu ideju. 

Prema tim konstrukcijama, do sada smo radili za SDP da bismo naudili SDA, pa za SDA kako bismo srušili ljevicu, za različite frakcije iz SDA ne bi li pobijedile druge frakcije, protiv HDZ-a da bismo ustoličili Komšića, za Falatara i posredno za HDZ da narod ne bi glasao za Komšića, nezavisni načelnici optuživali su nas da radimo za stranke iz kojih su istjerani, nezavisni blokovi tvrdili su da radimo za one od kojih su do samo prije koji mjesec bili zavisni...

Optužbe se ne zaustavljaju samo na tome. Svaki utajivač poreza i kokošar i tajkun, optužuje nas da radimo za konkurente i angažira advokate da mu ublaže duševne boli zbog tekstova o njegovim dostignućima. Nedavno nam je, preko advokatske kancelarije, pisao čak i odbjegli osumnjičenik za ratne zločine koji se žali da smo mu narušili ugled. 

Pored ovoga, naravno, neprestano nosimo i značke stranih plaćenika, svenacionalnih izdajnika, špijuna i kontraobavještajaca. 

ŠTETNO DJELOVANJE

Sudeći po tome, Žurnal je kriv za sve. 

Zahvaljujući našim tekstovima korupcija cvjeta na sve strane, uništili smo pravosuđe, zdravstvo i obrazovanje, industriju smo sravnili sa zemljom da ni pomen ne ostane na nju, produbili smo nacionalni jaz do neslućenih prijedejtonskih razmjera, do neprepoznavanja smo nama prilagodili religiju, tradiciju i istoriju, radnike smo pretvorili u roblje, ismijavamo ljudska prava, pokupovali smo sve medije...od zemlje napravili cirkus sa amaterskim repertoarom.

Za taj silni trud nagrađeni smo kućerinama na Poljinama, vilama na Dedinju, hacijendama kod Mostara i iznad Visokog, jahtama, kompleksima apartmana na Bjelašnici i crnogorskom primorju... Novinari Žurnala a ne “junaci” naših priča, budzašto su otkupili fabrike, odmarališta, hotele, porodično upravljamo energetskim sektorom, telekomunikacijama, zdravstvenim sistemom. Novinari Žurnala obezbijedili su svoje porodice do petoga koljena, naši nasljednici dolaze na svijet u luksuznim turskim i austrijskim privatnim klinikama, školujemo ih na prestižnim univerzitetima kako bi spremno preuzeli imperije, kupujemo im najskuplje automobile da mogu efikasno gaziti kmetove po ulicama. 

GORKU ŠALU NA STRANU

Gorku šalu na stranu, nismo mi takvi plaćenici. Pišemo iz sasvim drugih razloga, potpuno nepoznatih ovdašnjim kriminalcima, koji su zaboravili čak i zatvorski kodeks i uličarska pravila - pravdu kupuju, javni interes ne priznaju, argumente i dokumente falsificiraju...

Neprestano pokušavaju da nam naude. Napadi su skoro svakodnevni, prijete silovanjima, prebijanjima, šalju fotografije snajperskih pušaka, snimke brutalnih nokauta, pokušavaju presjeći finansiranje, vrijeđaju, zloupotrebljavaju javne medije, organiziraju klevetničke zavjere, zasipaju tužbama... 

Uočili smo da njima nestaje inspiracije za nove napade, optužbe se ponavljaju, uvrede repriziraju... Ipak, treba se spremiti za teška vremena. Prema našim saznanjima, biće još gore, jer novoizabrane vlasti ukrupnjavaju koalicije i krenuće u konačni obračun sa svima koji im smetaju. U Bosni i Hercegovini to je nekolicina medija i aktivista. 

Ali, neka se i oni spreme. Jer i mi nastavljamo još ozbiljnije i posvećenije da pišemo o njihovim aktivnostima, kako o ruskom uticaju (naše tekstove preuzimaju veliki svjetski mediji) tako i o nastavku pljačke javnih dobara (i tu temu ćemo raditi u saradnji sa drugim redakcijama). I nije nam nestalo inspiracije, naprotiv. Slutimo da će 2019. godina biti izuzetno inspirativna.

(zurnal.info)