NAJVAŽNIJE JE BITI UZ KUKIĆA:Unosni poslovi stranačkih kolega preko Rudnika Banovići
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NAJVAŽNIJE JE BITI UZ KUKIĆA: Unosni poslovi stranačkih kolega preko Rudnika Banovići

Četiri mjeseca prije i nekoliko dana nakon izbora u BiH, predsjednik povjereništva Pokreta Demokratske Akcije Doboj-Istok i direktor firme Rial–Šped Almir Jahić, dobio je poslove od rudnika Banovići. Apsolutnu kontrolu nad poslovanjem rudnika ima njegov stranački šef Mirsad Kukić

Unosni poslovi stranačkih kolega preko Rudnika Banovići

 

„Odlučili smo se da svim našim radnicima u proteklom periodu povećamo plaće, kako bi smo im pokazali da ih vrednujemo, da cijenimo njihov rad, a kako oni ne bi imali potrebu da napuštaju Bosnu i Hercegovinu“, rekao je početkom 9. mjeseca ove godine direktor "Rial – Šped-a d.o.o. Doboj Istok" Almir Jahić.

On nema potrebu da napušta Bosnu i Hercegovinu. Njegov predsjednik ga vrednuje. Osnova za povećanje plate njegovim radnicima došla je direktno iz Rudnika Banovići.

Četiri mjeseca pred Opće izbore u BiH Almir Jahić, inače predsjednik povjereništva Pokreta Demokratske Akcije Doboj-Istok dobio je poslove „radova na pripremi i asfaltiranju prilazne trase za damper kamione do servisne hale na Bešinu, putnog prelaza za damper kamione u naselju Mrdići i dijela lokalnog puta u Ramićima u RMU Banovići d.d. Banovići“. Vrijednost 159 hiljada maraka. 

Podsjetimo, iako je Rudnik u Banovićima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, apsolutnu kontrolu nad njim suštinski drže upravo kadrovi PDA na čelu sa predsjednikom Mirsadom Kukićem. 

Tri dana nakon izbora, 10.10. 2018. godine Kukićev stranački kolega dobija još jedan posao za Rudnik Banovići. Ovaj put radi se o „rekonstrukciji  i asfaltiranju putnih prelaza preko kamionske trase" ponovo u naselju Mrdići, te naselju Bojići. Za ovaj posao u tenderskoj dokumentaciji nije napisana vrijednost ugovora, čime je direktno prekršen zakon o javnim nabavkama.

Osim toga, firma Rial Šped - Doboj Istok dobijala je poslove od Rudnika Banovići i ranijih godina. Krajem 7. mjeseca 2015. godine  firma je kao jedini ponuđač dobila je posao „pripreme i asfaltiranja na izmještanju dionice puta u mz Bučik gornji“. Vrijednost ugovora iznosila je više od 244 hiljade maraka. 

Žurnal je do sada pisao o mnogo primjera kako su bivši kadrovi Stranke demokratske akcije, a današnji kadrovi Pokreta demokratske akcije „izvlačili“ novac iz Rudnika Banovići. Jedan od primjera je firma „A&M SECURITY“ u vlasništvu Kukićevog pratioca, koja je dobijala poslove od rudnika Banovići. Osim toga, rudnik je dodjeljivao unosne poslove firmi „Pozder“ u vlasništvu još jednog Kukićevog pratioca. Firma Rial Šped samo je još jedna u lancu stranačkog i prijateljskog namještanja poslova.

(zurnal.info)