PRESUDA U AFERI RESPIRATORI 5. APRILA:Tužitelji propustili da traže sankcije, advokati krive medije, optuženi najavljuju tužbe
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

PRESUDA U AFERI RESPIRATORI 5. APRILA: Tužitelji propustili da traže sankcije, advokati krive medije, optuženi najavljuju tužbe

Završna riječ tužitelja Džermina Pašića bila je, kako je i sam rekao, netipična. Umjesto da se bavi uvezivanjem dokaza više se bazirao na govor o korupciji i opstrukcijama tokom istrage, te kritikama na račun Vijeća i svjedoka. Oba tužitelja propustila da traže sankcije za optužene. S druge strane, advokati i njihovi branjenici za sve krive tužitelje, medije i pojedine političare navodeći da se u javnosti kreirala panika zbog koje se pacijenti nisu na vrijeme javljali za liječenje, što je daleko od istine

Tužitelji propustili da traže sankcije, advokati krive medije, optuženi najavljuju tužbe
Suđenje počelo u februaru 2021. godine

U Sudu BiH je, nakon nešto više od dvije godine, izlaganjem završnih riječi okončano suđenje u aferi „Respiratori“. Dvojica državnih tužilaca Džermin Pašić i Mirza Hukeljić smatraju da su dokazima izvedenim tokom glavnog pretresa van razumne sumnje dokazali navode optužnice, dok advokati i optuženi tvrde suprotno. 

Za zloupotrebe prilikom nabavke 100 kineskih respiratora ACM 812 A, plaćenih 10,5 miliona KM,optuženi su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Podsjetimo da su sve bolnice u FBiH, osim KCUS-a, odbile da koriste ove respiratore za koje je vještačenjem utvrđeno da nisu za liječenje teško oboljelih pacijenata od Covid-19.

Tročlano Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Branko Perić, izricanje presude zakazalo je za 5. april. 

 

„Selam, Asim mi je rekao da se javim“ 

 

Završna riječ tužioca Pašića bila je, kako je i sam rekao, netipična. Podsjetio je da im Vijeće nije dozvolilo da uvezuju dokaze tokom njihovog izvođenja, ali je zaboravio napomenuti da im je sugerisano da to ostave za završne riječi. Nažalost, on je upravo to propustio da uradi i više se fokusirao na govor o visokoj korupciji i opstrukcijama tokom istrage, te kritikama na račun Vijeća i predsjedavajućeg sudiju Branka Perića za kojeg kaže da je četiri dana prije ročišta ovaj predmet komentarisao u medijima, ali i svjedoka za koje tvrdi da su mijenjali iskaze. 

Jedna nabavka, 100 respiratora i najmanje pet istraga u dva tužilaštvaKako su tužioci vodili slučaj "Respiratori" Jedna nabavka, 100 respiratora i najmanje pet istraga u dva tužilaštva

Oba tužitelja su, svjesno ili ne, propustili da u završnim riječima predlože, kako je to uobičajeno, krivičnu sankciju za optužene. 

Tužilac Hukeljić bio je konkretniji, pa je hronološki podsjetio kako je počela i tekla nabavka respiratora ACM 812 A, te da se Hodžić prvi put pojavljuje 25. marta 2020. u 21.30 sati kada zove Solaka. Razgovaraju sedam minuta. Spomenuo je i SMS poruku koju je, četiri dana nakon toga, Hodžić poslao premijeru Novaliću: „Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim“.

Selam gospodine Novaliću. Asim mi je rekao da vam se javim...Sve je počelo s preporukom Selam gospodine Novaliću. Asim mi je rekao da vam se javim...

„I da su nabavljeni i najbolji respiratori, ovo je i dalje krivično djelo. Dogovorili su se ko će kupiti, pa je taj kupio“, kazao je tužilac, te dodao da su nakon toga počele dileme „šta je to“.

Hukeljić je kazao da je tužilaštvo svjesno da određene navode nisu mogli dokazivati direktno već zatvorenim krugom indicija, te je u vezi s tim spomenuo da su, sa izuzetkom svjedoka Hasana Ganibegovića, „drugi učesnici svjesno prikrivali tragove i dokaze“. Dodao je da „Vijeće mora shvatiti da je to kad su u pitanju koruptivni slučajevi jedini način".

Loše optužnice i nepripremljeni svjedoci za propast korupcionih predmetaNemar državnih tužiteljaLoše optužnice i nepripremljeni svjedoci za propast korupcionih predmeta

Spomenuo je i to da Tužilaštvo jedino nije moglo doći do dokaza iz Kine jer se radi o zatvorenoj državi koja ne sarađuje u sistemu međunarodne pravne pomoći: „Ne znamo gdje se respiratori nalaze, ni čemu služe, ali znamo da je ova nabavka urađena planski, smišljeno, prethodnim dogovorom i novac isplaćen FH Srebrenoj malini samo zato što je prethodno odabrana“. 

 

Odbrana i optuženi krive tužitelje i medije

 

Odbrane su, s druge strane, zastupale tezu da je ovaj sudski proces „politički projekat“, te da su za sve krivi „mediji, tužitelji i pojedini političari“, koji su ovom "vještačkom aferom" stvorili paniku u javnosti. Odbrana čak optužuje da se pacijenti zbog toga na vrijeme nisu javljali ljekarima. Ova teza je apsolutno netačna i zlonamjerna, o čemu smo ranije u nekoliko navrata pisali.

Protokol liječenja bolesnika na KCUS-u je nepoznat!Zbog čega umiru pacijentiProtokol liječenja bolesnika na KCUS-u je nepoznat!

Novalićeve advokatice Vasvija Vidović i Nina Karačić-Brković taksativno su se osvrnule na svako krivično djelo koje se njihovom branjeniku stavlja na teret detaljno pojašnjavajući zbog čega one smatraju da te optužbe nisu dokazane. 

Posebno su se osvrnule na pranje novca koje po pravnoj definiciji podrazumijeva ubacivanje nezakonito stečenog novca u legalne tokove: „Čak i površnim pogledom može se utvrditi da ni ovo djelo u optužnici nije niti opisano.Tužilaštvo je navelo da je transakcijom novca iz budžeta na račun Srebrene maline počinjeno ovo krivično djelo“. 

Fadil Novalić sa advokaticom Ninom Karačić-Brković

 

Advokatica Karačić tvrdi da je optužnica puna kontradiktornosti. Ukazala je na to da je Novalić optužen da je do 25. marta 2020. osmislio plan i organizirao Solaka i Hodžića, s ciljem pribavljanja nezakonite koristi, ali da se iz dokaza i izjava svjedoka vidi da Novalić s njima do tog datuma nije bio u kontaktu.

Institucije čekaju upis u registar, u Agenciji kažu da on nije potrebanSvi se ograđuju od Fikretovih respiratoraInstitucije čekaju upis u registar, u Agenciji kažu da on nije potreban

Solakova advokatica Marsela Bajramović smatra da Tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da je iko dostavio povoljniju ponudu od Srebrene maline, a da je Odbrana uložila druge ponude, od kojih su neke imale rok isporuke do šest mjeseci.

Optuženi Fahrudin Solak sa advokaticom Marselom Bajramović (Adi Kebo/zurnal.info)

 

Spremno smo dočekali pandemiju, za sve su krivi mediji i tužilaštvo!Direktor FUCZ pokušava obmanuti sud i javnost Spremno smo dočekali pandemiju, za sve su krivi mediji i tužilaštvo!

 Za Hodžićevu odbranu optužnica nerazumljiva

Hodžićeva advokatica Mirna Avdibegović ocijenila je da je optužnica nerazumljiva i da ostavlja optuženima da nagađaju za koja ih djela terete određene radnje. Prema njenim riječima, nije opisano na koji način i kada su se Hodžić i Srebrena malina udružili radi činjenja krivičnog djela. 

Optuženi Fikret Hodžić sa advokaticom Mirnom Avdibegović (Adi Kebo/zurnal.info)

 

Za optužbe da je novac opran tako što su plaćene dadžbine kazala je da su nonsens, te istakla da Hodžića niko nije zvao da nabavi respiratore nego je on slao ponude za nabavku medicinske opreme u želji da proširi svoju djelatnost, kao i druge firme u vrijeme pandemije. 

Ako je namjeravao ostvariti imovinsku korist ne bi onda tražio bankarske garancije“, kazala je braniteljica. 

Pored ovakvog tužilaštva, Sebiji Izetbegović ne treba advokatRespiratori, ugroženi pacijenti, diplomaPored ovakvog tužilaštva, Sebiji Izetbegović ne treba advokat

Optuženi Hodžić je u svojoj završnoj riječi govorio o tome da mu je pričinjena materijalna šteta ovim sudskim procesom, a za to je optužio medije, te je najavio "neke nove procese nakon presude". 

 

Tri minute

 

Senka Nožica je za svoju branjenicu Jelku Milićević naglasila da nije mogla počiniti nesavjestan rad u službi na način kako je to predstavljeno u optužnici i da je nelogična tvrdnja tužilaštva da su se trojica optuženih udružili u organizovanu grupu i da im je onda trebala četverooptužena Milićević da ostvare krivično pravnu radnju.

Jelka Milićević

 

Advokatica Nožica je, također, naglasila da nije tačna ni tvrdnja Tužilaštva da FUCZ nije mogao biti ugovorni organ, jer ako su "mogli nabavljati testove za Covid-19 zbog čega ne bi mogli nabavljati i respiratore". Prema njenim riječima, tužilaštvo svoje navode temelji na pretpostavci. 

Da li je Informacija Vlade FBIH lažirana kako bi se spasili optuženi za nabavku respiratora?Afera RespiratoriDa li je Informacija Vlade FBIH lažirana kako bi se spasili optuženi za nabavku respiratora?

Spomenula je i to da se njenoj branjenici optužnicom na teret stavlja da nije izdala nalog za budžetski nadzor, ističući da Milićević za to u ono vrijeme nije imala elemenata: niko nije podnio zahtjev za budžetski nadzor, niti je ona raspolagala sa informacijama na osnovu kojih bi ga sama pokrenula. 

Svi advokati su za svoje branjenike predložili oslobađajuće presude.

(zurnal.info)