Svi se ograđuju od Fikretovih respiratora:Institucije čekaju upis u registar, u Agenciji kažu da on nije potreban
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Svi se ograđuju od Fikretovih respiratora: Institucije čekaju upis u registar, u Agenciji kažu da on nije potreban

Respiratori koje je nabavila Srebrena malina bit će podijeljeni medicinskim ustanovama nakon što budu upisani u Registar medicinskih sredstava, i na to u federalnim institucijama čekaju. Ali u Agenciji ne pripremaju nikakav upis jer on - tvrde - nije ni potreban. Federalni krizni štab zadnji put sastao se prije skoro mjesec dana

Institucije čekaju upis u registar, u Agenciji kažu da on nije potreban

Nakon skandala sa nabavkom respiratora koju su sebi i građanima Federacije priredili u državnim i federalnim institucijama, mjesecima nakon toga ne mogu se dogovoriti kada će i kome i takvi respiratori biti raspoređeni. 

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ, kaže za Žurnal kako su prošle sedmice poslali dopis Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH za upis respiratora u registar medicinskih sredstava:

Čekamo odgovor. Nakon toga može se ići u raspodjelu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH prema potrebama i prikupljenim podacima sa terena preporučuje medicinske ustanove. 

Uzalud čekanje. U Agenciji za medicinska sredstva BiH odgovor koji FUCZ očekuje uopće i ne pripremaju – nema potrebe, kažu. Znači li to da u FUCZ uzlaud čekaju odgovor, i zašto ih niko iz Agencije ne obavijesti da upis, navodno, nije ni potreban? 

Nakon dobijanja saglasnosti za interventni uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u Registar medicinskih sredstava koji vodi ova Agencija, nije potrebna predaja zahtjeva za upis u Registar kako bi ta medicinska sredstva bila u upotrebi. 

Na osnovu saglasnosti za interventni uvoz, medicinska sredstva koja nisu upisana u Registar mogu se upotrebljavati, objašnjavaju za Žurnal: 

- Medicinska sredstva koja su upisana u Registar se uvoze bez prethodnog obraćanja ovoj Agenciji.

Upis u Registar očekivali su i u Institutu za mjeriteljstvo, koji je nadležan za verifikaciju respiratora. Kao uslov za njihovu podjelu i vještačenje, Institut je u odgovoru Odboru pri Parlamentu Federacije BiH naveo upravo upis. 

U Agenciji za lijekove pitali smo na koja zakonska rješenja se pozivaju kada tvrde kako upis u Registar nije ni potreban, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao. 

U rješenju koje je izdao Inspektorat Agencije krajem maja zabranjuje se FUCZ-u obavljanje djelatnosti prometa medicinskih sredstava i naređuje da pokrene sve potrebne procedure za upis u Registar veleprometnika

Respiratori se nalaze u skladištu FUCZ-a na Stupu i njihovo vještačenje bit će obavljeno kada, i ako, budu podijeljeni ustanovama. Teško razumljiva logika ako se zna da se u ovom trenutku i ne zna da li su upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. 

Posljednji sastanak Federalnog kriznog štaba na kom se razgovaralo o ovom problemu održan je 16. juna. U posljednjih nekoliko dana BiH bilježi ekstreman porast oboljelih od korona virusa.

Prije izbijanja pandemije, BiH je, u zavisnosti od toga ko je informacije plasirao, imala između 190 i 250 respiratora. Posljednjih mjeseci stigle su donacije iz Kine (6), UAE (40), za koje se ispostavilo da su isti kakve je nabavila i Srebrena malina), a bh. bolnicama medicinsku opremu i respiratore (13) donirala je i Evropska unija, u okviru pomoći BiH u borbi protiv virusa koju provodi UNDP. Zenička i trebinjska bolnica dobile su po dva respiratora, mostarska i KCUS po četiri...

(zurnal.info)