DVIJE GODINE NAKON ŽURNALOVOG TEKSTA:Tužilaštvo ZDK postupilo po želji predsjednika zeničke SDA
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DVIJE GODINE NAKON ŽURNALOVOG TEKSTA: Tužilaštvo ZDK postupilo po želji predsjednika zeničke SDA

Istražni postupak sada? Dvije godine nakon teksta u Žurnalu i četiri godine nakon događaja? Da li se tobožnjim pokretanjem istrage i naknadnim odbacivanjem zbog „nedostatka dokaza“ želi relativizirati ovo malo „ljetovanje“? Ko je uopšte inicirao pokretanje istrage?

Tužilaštvo ZDK postupilo po želji predsjednika zeničke SDA
Nezir Pivić

U oktobru 2020. godine Žurnal je objavio tekst „Novac Vlade Švicarske pokušali trošiti na porodične izlete“ o tome kako su predsjednik zeničke SDA, zamjenik ministra pravde BiH i profesor Pravnog fakulteta Zenica Nezir Pivić te tadašnji dekan istog fakulteta Enes Bikić, pokušali naplatiti troškove dva izleta sa svojim izabranicama u Tučepe na račun granta Vlade Švicarske.

Novac Vlade Švicarske pokušali trošiti na porodične izletePravni fakultet u ZeniciNovac Vlade Švicarske pokušali trošiti na porodične izlete

Iako je u tekstu objavljena relevantna dokumentacija (putni nalozi, hotelski i drugi računi) Nezir Pivić je u svom saopštenju potom sve nijekao uglavnom poznatim frazama „neistine, insinuacije i neargumentovane optužbe“ i „pozivam nadležne organe da provedu istragu o navodima iz teksta“.

Dvije godine poslije Pivićevom pozivu je uslišeno. Na adresu zeničkog Univerziteta dostavljen je zahtjev Sektora kriminalističke policije kojim po nalogu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona traže svu relevantnu dokumentaciju o boravku navedenog dvojca na obali Jadrana!?

Istražni postupak sada? Dvije godine nakon teksta u Žurnalu i četiri godine nakon događaja?  Da li se tobožnjim pokretanjem istrage i naknadnim odbacivanjem zbog „nedostatka dokaza“ želi relativizirati ovo malo „ljetovanje“? Ko je uopšte inicirao pokretanje istrage? Zar nam, sudeći po dosadašnjim dešavanjima, nije poznato da pojedini tužioci odbijaju potpisati optužnicu protiv nekog SDA funkcionera?

Da li je moguće da je glavna tužiteljica Vesna Kaknjo zaboravila kako joj je Pivić na promociji sa zadovoljstvom potpisao svoju knjigu indikativnog naslova “Pravni položaj tužioca u krivičnom postupku”?

foto: direktno.ba

Da li je istraga protiv Pivića inicirana unutarstranačkim borbama za političke pozicije i fotelje na Univerzitetu? Pitanja mnogo, odgovora još uvijek nema. Nenamjenski utrošen novac Vlade Švicarske je, istina godinu i po naknadno, vraćen. U konačnici, možda je po Pivića i bolje što je otvorena istraga o ovom slučaju, nego o tome kako se svojevremeno obreo na svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu zajedno sa „ekipom“ Euroherca!?

Na Pravnom fakultetu u Zenici, nakon što im to nije odobreno u Hrvatskoj, doktoriralo je nekoliko članova uprave Euroherca, uključujući i moćnog vlasnika Dubravka Grgića, na čemu je on bio itekako zahvalan...

(zurnal.info)