Zašto je smijenjen Đenan Salčin:Terzić postavljen za direktora zbog posla vrijednog 200 miliona maraka!

Arhiva

Zašto je smijenjen Đenan Salčin: Terzić postavljen za direktora zbog posla vrijednog 200 miliona maraka!

Terzićevo imenovanje vremenski se podudara sa završnim aktivnostima na izboru izvođača za gradnju autoputa na jugu, posla vrijednog 200 miliona maraka, o čemu smo početkom novembra pisali u Žurnalu

Terzić postavljen za direktora zbog posla vrijednog 200 miliona maraka!
Adnan Terzić; FOTO: CIN

Bivši premijer Bosne i Hercegovine Adnan Terzić imenovan je za novog vršioca dužnosti direktora Autocesta Federacije gdje će naslijediti Đenana Salčina koji je na istoj poziciji bio posljednjih šest mjeseci.

U zvaničnom saopštenju Vlade Federacije navodi se kako je Terzić imenovan “radi intenziviranja priprema i realizacije projekata”.

Dnevni avaz prenosi stav SBB-a, na čiji su prijedlog imenovani Salčin i Terzić, kako je Salčin “uložio znatan trud u unapređenje rada Autocesta”, te prenosi kako će Salčinu biti ponuđena nova pozicija u “jednoj agenciji na nivou BiH”.

Terzićevo imenovanje vremenski se podudara sa završnim aktivnostima na izboru izvođača za gradnju autoputa na jugu, posla vrijednog 200 miliona maraka, o čemu smo početkom novembra pisali u Žurnalu.


Posjeta Evropske investicione banke

Dugotrajan proces izbora izvođača u dvije javne nabavke za gradnju autoputa od Počitelja do Zvirovića obilježen je nelogičnim izbacivanjem firme Hering sa jednog dijela tendera i njihovoj pobjedi u drugom dijelu ove javne nabavke. Sada već bivši direktor Autocesta Đenan Salčin je formirao posebnu komisiju za ispitivanja ove javne nabavke. Salčin je također bio suzdržan prilikom glasanja o izboru Strabaga i Euro-asfalta na sjednici uprave društva.

Žurnal od izvora u Autocestama Federacije koji nije želio da objavimo njegovo ime saznaje da je Salčin pisao Evropskoj investicionoj banci i upozorio ih na nelogičnosti u ovoj višemilionskoj javnoj nabavci.

Predstavnici banke, saznaje Žurnal od drugog izvora u Autocestama, dolaze u posjetu ovoj kompaniji u utorak 22. novembra. Njihov istražni tim će razgovarati sa članovima evaluacijske komisije za izbor najboljeg ponuđača. Umjesto Salčina, koji je pisao predstavnicima Evropske investicione banke, nakon odluke Vlade Federacije, domaćin sastanka vjerovatno će biti novi direktor Adnan Terzić.

Salčin nije želio govoriti o ovoj temi za Žurnal.

Istovremeno sa imenovanjem Terzića na mjesto direktora Autocesta, član Nadzornog odbora ove kompanije Bilal Tulumović zatražio je hitnu sjednicu Odbora na kojoj bi trebala da se usvoji odluka o dodjeli posla na drugom dijelu tendera odnosno LOT-u 2.

Evropska investiciona banka već je dala saglasnost za izbor Strabaga i Euro-asfalta, kao i uprava društva, ali svoju saglasnost još uvijek nije dao Nadzorni odbor Autocesta, potvrdio je za Žurnal izvor iz ove javne kompanije u tekstu kojeg smo objavili o ovom tenderu.

Saglasnost Nadzornog odbora na hitnoj sjednici bila bi konačna potvrda izbora konzorcija Strabag i Euro-asfalt na drugom dijelu tendera za autoput Počitelj-Zvirovići. Njihova je ponuda, kako smo pisali ranije, bila skuplja od ponude konzorcija Hering-Viadukt.


Sjednica u ponedjeljak

Član Nadzornog odbora Bilal Tulumović za Žurnal kaže da je sjednica zakazana zbog raspisivanja konkursa za novog direktora jer su i Salčin i Terzić imenovani za vršioce dužnosti te davanja saglasnosti za izbor Strabaga i Euro-asfalta za drugio dio tendera gradnje autoceste od Počitelja do Zvirovića. Tulumović kaže da dnevni red sjednice koja će se održati u ponedjeljak 21. novembra još uvijek nije usvojen ali očekuje da Nadzorni odbor odlučuje o saglasnosti za izbor izvođača iako taj prijedlog nisu dobili od dosadašnjeg direktora Đenana Salčina.
- Tražili smo tu tačku jer se puno čekalo na to – kaže Tulumović.

Tender za gradnju autoputa od Počitelja do Zvirovića pokrenut u augustu 2015. godine zatvoren je otvaranjem ponuda brojnih kompanija u oktobru 2015. godine. Autoceste Federacije, na čijem je čelu tada još uvijek bio Ensad Karić, su odlučile tender vrijedan gotovo 200 miliona maraka podijeliti na dva dijela. Prvi dio tendera odnosno takozvani LOT 1 odnosio se na izgradnju mosta dugog gotovo kilometar. Drugi je dio tendera gradnja oko 11 kilometara autoputa i spajanje sa mostom.

Hering je na svojoj internet stranici krajem oktobra 2015. godine ponosno objavio da su njihove ponude u oba dijela tendera najpovoljnije.

Do kraja izbora pobjednika tendera, što je trajalo duže od pola godine, Autoceste će donijeti nekoliko odluka protiv Heringa i diskvalifikovati ih iz dijela tendera što će omogućiti Euro-asfaltu da kao drugi najpovoljniji ponuđač na tenderu na njemu na kraju pobijedi.

(zurnal.info)