ZAVRŠNICA LIKVIDACIJE ZENICATRANSA:Šta uraditi kada te SDA uništava, a Fuad Kasumović spašava?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ZAVRŠNICA LIKVIDACIJE ZENICATRANSA: Šta uraditi kada te SDA uništava, a Fuad Kasumović spašava?

Četvrti je dan blokade Autobuske stanice Zenica. Isto toliko nema ni javnog gradskog i prigradskog prevoza. Uposlenici Zenicatransa očekuju reakciju gradonačelnika dok Poreska uprava traži uplate za dug od 4 miliona maraka. Firma pak nema novca ni za gorivo

Šta uraditi kada te SDA uništava, a Fuad Kasumović spašava?
FOTO: zurnal.info

 

Petnaest godina SDA gospodarima u ZDK nije smetalo što je „Zenicatrans“ poreski dužnik. Nije im bilo sporno što je njihov kadar loše upravljao firmom. Tek nakon što je SDA izgubila vlast u Zenici, namjerili su da definitivno zatvore ovu firmu i posao preusmjere njima vjernim lokalnim tajkunima. Tako je 2018. pisao Žurnal. Početak ove godine sve to potvrđuje. Zenicatrans treba biti ugašen putem Poreske uprave koja je pod kontrolom SDA. No računica pretendenata na preuzimanje Zenicatransa unekoliko je poremećena. GV Zenice u međuvremenu je iz imovine firme izuzelo profitabilnu Autobusku stanicu.

„Kada smo skužili mi iz Gradske uprave šta je bila želja, doveli su Zenicatrans do propasti i htjeli su ga za jednu marku da se dokopaju Autobuske stanice. Pošto smo mi pametniji od njih u finasijama, mi smo Autobusku stanicu izuzeli i vratili je građanima Zenice i opet je dali Zenicatransu na korištenje bez ijedne marke, koriste je kao što su i prije....Poreska uprava potom šalje žalbu sudu u Zenici da to vrate ponovo njima da bi oni to u stečaju prodali“, objašnjavao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Iako je Gradsko vijeće u septembru prošle godine zadužilo Gradsku upravu da rebalansom budžeta izdvoji milion maraka za Zenicatrans, to se nije dogodilo. Gradska uprava nije pripremila rebalans, dok budžetom za 2020. kojeg je inače Kasumović povukao sa dnevnog reda posljednje sjednice, nije predviđena ni marka za Zenicatrans.

„Da sam im uplatio, odmah bi im Poreska to uzela sa računa, neće novac otići u Sarajevo“, stav je Kasumovića.

S druge strane Kasumović nema problema da odobri reprogam poreznog duga za NK Čelik i da Grad isplati 2,6 milona duga za klub poklonjen njegovim ahbabima iz Tuske. Zar treba objašnjavati značaj između gradskog prevoza i kluba koji je „gutač novca“ u korist nekoliko pojedinaca!?

Radnici Zenicatransa koji još nisu dobili kompletnu oktobarsku platu, misle da je blokada Autobuske stanice put za rješenje problema. Drugi prevoznici su već spremni da zauzmu nihovo mjesto, kao što su to uradili sa linijama za prevoz učenika, jer su SDA kadrovi iz Zeničko-dobojskog kantona jedva dočekali da ih ustupe „svojima“, dok Zenicatrans smatraju „Fudinim“

Zbog blokade Autobuske stanice putnike u Zenici ukrcavaju na ulici

Podsjetimo, Porezni dug koji ima Zenicatrans bio je razlog da se tadašnja SDA-SBB vlada odjednom dosjeti da postoji zakon po kojem u tom slučaju mogu oduzeti licencu za prevoz. Kada su radnici od resornog ministarstva zatražili dokumentaciju po kojoj su ranije dobijali licencu iako su imali više od milion poreskog duga, rečeno im je kako je ta dokumentacija – uništena!?

Nije uspjela ni namjera za upisom hipoteke kao garancije za reprogram otplate dugovanja. Ispostavilo se da je jedna firmu iz Žepča već upisala 17 hipoteka na dio imovine Zenicatransa o čemu u Gradskoj upravi koja je vlasnik 87 % dionica nisu navodno ništa znali!?

Žurnal je već pisao o detaljima poslijeratnog upravljanja Zenicatransom koji zahvaljujući i inferiornosti Tužilaštva ZDK za posljedicu ima skoro zatvaranje još jedne zeničke firme. Tu je netransparantnost svojevremene nabavke novih kineskih autobusa vrijednosti 2,2 miliona maraka povjerenih omiljenim SDA firmama ITC Zenica i Biss-tours. Posebno finansijski pogubno bilo je formiranje firme „F.S. Zenicabus“u partnerstvu sa Fehimom Sejarijem, bliskim saradnikom „kontroverznih biznismena“ Senada Šahinpašića Šaje i Hasana Čengića, čime je izgubljen profitabilni međugradski prevoz.

Izborna je godina na lokalnom nivou i nema sumnje da je upravo Zenicatrans jedna od moneta za „potkusurivanje“ između SDA i Fuada Kasumovića. Naravno nikome ne pada na pamet da razmišlja o potrebama građana, da primjera radi učini presedan i  obezbjedi besplatan gradski prevoz kada već ima 5 miliona maraka viška u prošlogodišnjem budžetu. Čuda se očito ne dešavaju i sve se svodi na izrečenu činjenicu da kada SDA poziva na zakonitost, a Kasumović te od njih brani, spašavaj se ko može!

(zurnal.info)