Načelnik Novog Grada nastavlja borbu protiv žena:Semir Efendić: Parlamentarke i aktivistice su frustrirane žene
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Semir Efendić: Parlamentarke i aktivistice su frustrirane žene

Nakon što je izazvao burne reakcije komentarom o političkom organizovanju žena, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić nastavlja sa gafovima. Za Žurnal nije želio komentarisati optužbe koje pristižu na njegov račun ali je spremno svoj napredni stav podijelio sa svojim facebook prijateljima

Semir Efendić: Parlamentarke i aktivistice su frustrirane žene
Ko kaže da načelnik Efendić ima nešto protiv žena (iftarski prijem za podmladak SDA); FOTO: Facebook profil načelnika Efendića

Većina žena koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji pokazuju izuzetno visoku dozu frustracije. Mislim da se uglavnom radi o različitim ličnim frustracijama koje se dodatno povećavaju djelovanjem kroz ženske organizacije, a onda se pokušavaju liječiti djelovanjem u javnom prostoru, gdje se cijelo društvo proglašava krivcem za nečiju ličnu situaciju – novi je komentar Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad Sarajevo. Komentar objavljen na njegovom facebook profilu jučer je objavljen kao reakcija na kritike nevladinih organizacija i parlamentarki Efendićevog stava o nepotrebnosti političkog grupisanja žena.

Iako smo uputili zahtjev za kratak razgovor sa načelnikom Efendićem, preko svoje pres službe poručio je kako više nema namjeru komentarisati i davati izjave tim povodom. Poručio je i kako nema vremena, ali i da “slobodno možemo uzeti njegovu izjavu sa facebooka”.

Ali ga nedostatak vremena nije spriječio da na facebook profilu ostavlja dugačke statuse i to tokom radnog vremena – njegov status objavljen je jučer u 9.30 u vrijeme kada, navodno, nije bio u općinskom kabinetu.

U komentaru se referira na pisanje štampe, a u reakcijama ispod njegovi istomišljenici ne libe se dosta slobodnih kritika na račun medija i novinara.

Neki od njih tvrde kako Efendićev stav dijeli većina ali ga ne izgovaraju javno. Tako naprimjer Hamdo Branković, zadužen i za odnose s javnošću u Arhivu Federacije BiH piše u komentarima:

- Semire u ponedjeljak sam sjedio sa desetak poslanika u Parlamentu F BiH na doručku. Počela je priča o klubu parlamentarki, vjeruj svakom od prisutnih je to bilo smiješno jer nisu vidjeli nikakvu svrhu toga, neki čak tvrde da nisu ni glasali za to. Ja tada nisam znao za tvoj komentar samo želim da kažem da i kolege parlamentarci smatraju takav klub nepotrebnimi.

 

Pošto već imamo dozvolu, komentar načelnika Efendića prenosimo u cjelosti, bez lektorskih intervencija:

Aktivno učešće žena u politici, i političko organiziranje na spolnoj (muškoj ili ženskoj) osnovi su dvije sasvim različite stvari.

Na naslovnoj strani jučerašnjeg avaza piše „Efendić mora otići jer vrijeđa i mrzi žene!“. Zaista ne znam kakvim metodama indukcije, dedukcije, analogije, ili koje već njihove logike su se morali koristiti pa da dođu do ovakvog zaključka.

Da ne bude zabune, na vijest da je formiran ženski klub (parlamentarki) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ja sam napisao komentar na facebooku: Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva“.

Politika je javni posao i poželjno je da u njoj aktivno učestvuje što više građana, kako muškaraca, tako i žena. Ne sporim ja kolegicama parlamentarkama pravo da se udružuju i djeluju na spolnoj osnovi kroz ženski klub, ali imam svoj stav o tome i pravo da ga javno iznesem, što sam i uradio. Mislim da nema potrebe za takvim izdvajanjem (autosegregacijom) u posebne klubove obzirom da su parlamentarke potpuno ravnopravne članice Parlamenta prema važećim zakonima ove države. Isto bih reagovao i da je formiran klub muških članova Parlamenta. Nemam povjerenje u to da će ovakav klub jednako brinuti o pravima svih građana što je zakonska obaveza svakog člana i članice Parlamenta, ali vjerujem da će parlamentarke kroz aktivnosti ovog kluba, razne radionice, seminare, edukacije i slično, izgubiti puno dragocjenog vremena, koje bi trebalo biti potrošeno na rješavanje nagomilanih problema koje svi zajedno imamo.

Salva optužbi, uvreda, povika i drugih komentara koji su uslijedili nakon moje izjave zapravo daju odgovor na to šta sam rekao u drugom dijelu svog komentara. A radi se o pojavi da većina žena koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji pokazuju izuzetno visoku dozu frustracije. Mislim da se uglavnom radi o različitim ličnim frustracijama koje se dodatno povećevaju djelovanjem kroz ženske organizacije, a onda se pokušavaju liječiti djelovanjem u javnom prostoru, gdje se cijelo društvo proglašava krivcem za nečijiu ličnu situaciju.

Uostalom, ja lično nemam nikakvih problema sa ženama s kojima godinama sarađujem, a sarađivat ću i u budućnosti na poslovima koji donose korist ovoj zemlji i svim njenim stanovnicima. O tome mogu više govoriti žene i djevojke koje me poznaju kroz politički angažman i koje su mi dale veliku podršku ne proteklim izborima. Ja svoje vrijeme neću trošiti da se borim samo za muška prava, nego ću, naravno, raditi jednako u korist svih građana bez obzira na spolnu ili neku drugu pripadnost.

I na kraju, u Novom Gradu smo naslijedili jako puno problema od dosadašnje vlasti, kao što su 20.000 nezaposlenih i epitet ‘reketaške općine’. Krenuli smo u njihovo rješavanje i to, sasvim je jasno, nekome smeta. Projekti obnove i razvoja ove, po našem mišljenju, najznačajnije općine u državi, su pokrenuti. Napadi i uvrede, samo su dodatni motiv da istrajemo u provedbi našeg plana.

(zurnal.info)