Na kraju sedmice:SEDAM DOBRIH VIJESTI: Milion sadnica, plivački rekordi, konačno slobodna Vjeverica...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Milion sadnica, plivački rekordi, konačno slobodna Vjeverica...

Na kraju sedmice odlučili smo da vas okrijepimo sa sedam dobrih vijesti. Nije bilo lako, svakodnevno smo vrijedno i mukotrpno prekopavali sve moguće medije ne bi li u uobičajenom bosanskom mraku pronašli malo svjetla. Pred vama je sedam skromnih ali dobrih vijesti. Nije puno, al je od srca

SEDAM DOBRIH VIJESTI: Milion sadnica, plivački rekordi, konačno slobodna Vjeverica...

Subota 19. oktobar

“Orion” prvo privatno preduzeće koje će zaposliti osobe s invaliditetom

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju, rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom "Orion" d.o.o. Sarajevo prvo je privatno preduzeće ovakvog tipa u Sarajevu.

Ovo preduzeće registrirano je pod posebnom šifrom djelatnosti te je oslobođeno poreza na promet i dobit, a ima za cilj zapošljavanje što je moguće većeg broja osoba s invaliditetom i bit će osposobljeno za široki spektar djelatnosti u zavisnosti od potrebe tržišta rada.

Nedelja 20. oktobar

Postavljena dva rekorda BiH na plivačkom mitingu “Mladi za mlade”

Na Olimpijskom bazenu Otoka okončan je Međunarodni  plivački miting "Mladi za mlade 2013“, koji su organizovali Udruženje "Mladi za mlade i Plivački klub Sport Time uz suorganizaciju JP Olimpijskog bazena Otoka.                           

Na Mitingu je nastupilo 290 takmičara iz 31 kluba. Pored klubova iz Bosne i Hercegovine, na takmičenju su nastupili klubovi iz Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije, saopćeno je iz Olimpijskog bazena Otoka.

Rekorde Bosne i Hercegovine u konkurenciji do 14 godina postaviili su  Amar Šapčanini (Sport Time Sarajevo) u disciplini 50 metara prsno (33.93) i  Negra Ahmetspahić (GKVS Sarajevo) u disciplini 100 metara delfin (1:06.59).

Ponedeljak 21. oktobar

“Vi lajkajte, mi doniramo” - akcija pomoći SOS Dječijim selima

SOS Dječija sela BiH i kompanije Grateks organizuju kampanju - “Vi lajkajte, mi doniramo”, jedan lajk - jedna KM.
Cilj kampanje jeste prikupiti sredstva potrebna za nabavku zimske odjeće za jednu SOS porodicu u SOS Dječijim selima BiH.

- Danas od 12 sati počinje naša humanitarna akcija u kojoj zajedno sa našim građanima i građankama želimo prikupiti sredstva potrebna da deset dječaka i djevojčica iz SOS porodica dočeka toplu zimu. Jedan lajk ima vrijednost jedne konvertibilne marke u ovoj akciji i nadamo se da ćemo uz potporu naših fanova brzo prikupiti potrebna sredstva - kazala je Jasenka Paralija-Jaganjac, marketing menadžer Grateksa.

Utorak 22. oktobar
Završeno čišćenje i zatvaranje devastiranog vrtića “Vjeverica” na Alipašinom polju


Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo završili su čišćenje i zatvaranje devastiranog objekta u kojem je bio smješten vrtić "Vjeverica" na Alipašinom Polju.

Napušteni objekt godinama je predstavljao ruglo ovog novogradskog naselja i ekološki problem, ali i opasnost za sigurnost stanovnika Alipašinog Polja.
Zbog svega toga djeca ovog naselja nisu imala gdje da se igraju, a od nesnosnog neugodnog mirisa stanari nisu mogli sjediti ni na balkonima.

Srijeda 23. oktobar
Počela sarajevska Gimnazijada


U organizaciji Prve gimnazije počelo je sportsko takmičenje sarajevskih srednjoškolaca pod nazivom „Gimnazijada 2013".
Svečano otvaranje 15. po redu "Gimnazijade" upriličeno je na sportskom igralištu „Metalac", a takmičenje će trajati do 25. oktobra kada će biti proglašeni pobjednici.

Učestvuje devet sarajevskih gimnazija i Mješovita srednja škola „Enver Pozderović" iz Goražda, a učenici i učenice takmiče se u košarci, odbojci i stonom tenisu.

Četvrtak 24. oktobar
Na Čavljaku 350 volontera u akciji - ”Let's do it – Milion sadnica za 1 dan


Volonterska akcija sadnje drveća ''Let's do it – Milion sadnica za 1 dan'', u organizaciji udruženja građana ''Ruke'' iz Sarajeva i ''Mozaik prijateljstva'' iz Banje Luke, provodi se danas diljem Bosne i Hercegovine.

Ideja za akciju proizilazi iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava zemlje.

Koordinator akcije sadnje drveća na području Čavljaka iznad Sarajeva Junuz Elkaz kazao je Agenciji Fena da su ciljevi akcije zasaditi milion sadnica drveća, te podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema.

Petak 25. oktobar

Dodijeljene nagrade "Fra Grgo Martić"

Dodjela nagrada "Fra Grgo Martić" za 2013. godinu upriličena je danas u Domu pisaca u Sarajevu.

Feđa Bogdanović dobio je nagradu za knjigu "Promjene i proročanstva" u kategoriji najbolje zbirke pjesama, Zlatko Topčić za knjigu "Dagmar" u kategoriji najbolja knjiga proze, Selma Kešetović za knjigu "Bog ima miris vanilije" za najbolji poetski prvjenac, Berislav Jurić za knjigu "Naspavani psi laju" za najbolji prozni prvjenac i Adnan Jašarević za knjigu "Tamoiza" za najbolju knjigu za djecu.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Fra Grgo Martić" Anto Stanić kazao je da je presretan, jer je kulturnom tržištu knjige ponuđeno dvadesetak naslova koji su odabrali vrsni književnici u BiH.

(zurnal.info/fena)