ŽIVOT VRIJEDAN 100 MARAKA:SDA i SNSD pred izbore poklonili skoro 140 miliona KM naših para
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Analiza

ŽIVOT VRIJEDAN 100 MARAKA: SDA i SNSD pred izbore poklonili skoro 140 miliona KM naših para

Samo SDA i SNSD u vrijeme kampanje zloupotrebama budžeta potrošili su 139.687.750 KM. Nadaju se da će naprasna briga za gladan narod osigurati nove fotelje. Pročitajte analizu Žurnala - vrijedi li glas zaista 100 KM ili je daleko skuplja budućnost djece Bosne i Hercegovine.

SDA i SNSD pred izbore poklonili skoro 140 miliona KM naših para
Bakir i Milorad - kako ide otimanje para od naroda

Samo mjesec dana predizborne kampanje bilo je potrebno da SDA i SNSD opustoše budžete. U kampanjama u kojima su bezočno priznavali kriminal i prijetili svim građanima koji im ne daju glas na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 2. oktobra, na pet stavki tobožnje pomoći ugroženom stanovništvu potrošili su 139.687.750 KM - novca tih istih građana. - 100.000 KM za 211.015 demobilisanih boraca Vojske RS.

  • - Po 750 KM za socijalno ugrožene u RS, ukupno 987.750 KM.
  • - Penzionerima, za njih 188.887, dva puta po 18.800.000 KM. Ukupno 37.600 KM!
  • - Socijalna pomoć Vlade Federacije BiH, po 100 KM za 530.000 građana. Ukupno 53.000.000 KM!
  • - Pomoć iste Vlade od po 100 KM za, imaju obraza priznati, 270.000 nezaposlenih. Ukupno 27.000.000 KM...

"Još ovdje ima i penzionera, tamo negdje oko 25, 26, 27. dobićete još po 100 KM pored penzije. A kada nam opozicija kaže: 'To vi radite zbog izbora', ja kažem: "Naravno, zbog čega bi radili, je li tako?'“, rekao je na jednoj od tribina Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Nakon ovih riječi čuo se glasan smijeh prisutnih, pa dugo podvriskivanje zajapurenih aktivista i penzionera koji su mu klicali.

Dodik je svestran, koristi i društvene mreže pa i tvituje:

„Danas počinjemo s isplatom jednokratne pomoći od 1.000 KM nezaposlenoj djeci poginulih boraca. Ovo je jedan vid podrške i u narednom periodu jedan od prioriteta biće nastavak podrške zapošljavanju ove kategorije.“

Naredni period biće, dakako, za dvije godine, kada će neka nova predizborna kampanja nezakonito gutati milione maraka poreskih obveznika. Čini se da je kompletan SNSD zadao sebi zadatak – obećavaj i troši!

Slaven Ristić (poznatiji kao prijatelj SNSD premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, koji je zabrinut Institutu za javno zdravstvo RS, za 4,5 miliona maraka, umjesto mobilne bolnice prodao šatorčinu) danas je kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Usta su mu puna poštenja i hvale za velikog vođu. Da bi, valjda, sačuvao sebe na slobodi poručivao je:

„Važnije nego ikada je sačuvati Željku i Dodika. Da sačuvamo to što smo stvorili, da pravi ljudi dođu na prava mjesta, da smo dio rješenja a ne dio problema, da zadržimo RS i damo šansu mlađima, boljima i pametnijima od nas, a to možemo samo ako budemo imali svoju državu.”

Poljska bolnica, vrijedna više od četiri miliona, je nezakonito kupljena!Ugovor potpisan prije vanrednog stanjaPoljska bolnica, vrijedna više od četiri miliona, je nezakonito kupljena!

Na mjestu direktora sada već u stomilionske dugove potonulog Univerzitetskog kliničkog centra RS je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić. Javnom zdravstvenom ustanovom upravlja baš onako kako mu partijski šef upravlja Republikom – bahato. Sve što mu se iz džepova osiromašenih građana slije u kasu UKC-a, završi u vlastitoj promociji i promociji partije. Zanimljivo, baš u kampanji, polovinom septembra, sa kompletnom SNSD svitom, otvorio je kardiohirurgiju, za koju su građani izgrcali desetine miliona maraka, kroz uglavnom namještene tendere podobnim firmama.

„Godinama smo radili na tome kako bi ova zdravstvena ustanova dobili status sa kojim može stati rame uz rame sa drugim najsavremenijim ustanovama“, naveo je, iako mu na odjelima često nema ljekara specijalista i medicinskih sestara.

Nalaze se u njemačkim bolnicama.

Direktor Đajić potrošio tri miliona na zgradu stare hirurgije - koja će biti srušenaJavne nabavke u UKC RS Direktor Đajić potrošio tri miliona na zgradu stare hirurgije - koja će biti srušena

Za promociju samog sebe, sa logom UKC-a, koristi i odavno odmetnuti javni servis građana RS, poznatiji kao Radio-televizija RS. Bilbordima, združenim snagama, najavljivali su dokumentarni film „Od vizije do pobjede“. Šta je tačno vizija i u čemu je to pobjeda – Đajić nema vremena da objašnjava narodu čiji novac troši, morao je pokoji put da skokne i na koncert, da zapjeva s penzionerima pod šatorom.

I Fadil je tu! Novalić. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine. Uzadnica porodice Izetbegović, koja obećava spektakle i reality iz snova u skupštinskim klupama. Ni hapšenje zbog milionskog kriminala u vrijeme pandemije nije ga odlijepilo od fotelje. Deset dana prije izbora rekao je:

„Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru dopunila je svoju raniju uredbu o pomoći stanovništvu pogođenom poskupljenjima usljed globalne inflacije. Ovom dopunom iz budžeta omogućena je isplata jednokratne novčane pomoći od po 100 KM i za nezaposlene osobe u Federaciji, kao što je već ranije učinjeno i za više od 530.000 građana. Podsjećanja radi, u avgustu su ove isplate izvršene za penzionere, borce, osobe sa invaliditetom, civilne žrtve rata, socijalne kategorije koje primaju novčanu i drugu pomoć, a za što su iz budžeta FBiH izdvojena sredstva.“

„Poštovana direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu“, kako Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića, želi da je se oslovljava, iz dana u dan pokazuje kako je tu zdravstvenu ustanovu, koju u životu održavaju građani, privatizovala. Na skupovima se hvali rezultatima koje samo ona vidi, a u TV intervjuima koristi logo ustanove. Kandidatkinja je za Skupštinu Kantona Sarajevo. Nema program za bolji život građana, ali zato obećava:

„Ako ja uđem u Skupštinu KS, to će biti jako zanimljivo. Morat ćete gledati svaku skupštinu. Da, bit će to spektakl, sigurno. Bit će to borba sa jednom dunđerskom strujom koja se prikazala odlično.“

Kada sve obeća, onda igra na kartu straha, kopa po kostima brutalno ubijenih u proteklom krvavom ratu i prijeti novim masovnim grobnicama.

„Selam alejkum i dobro večer. Selamim vas, a selamim i luzere zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli groznim putevima koji će ponovo ako uspiju, kako reče naš Amor, voditi u Tomašice, logore, strašite i masovne grobnice.“

Masovne grobnice iz vremena korone, nažalost, nije spominjala. Umorna, uveče bi se povukla u tišinu doma na Poljinama.

Istu mračnu ulogu imala je i Jelena Trivić, kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS. Grobovi iz Jasenovca, grobovi iz proteklog rata, vijenci, najprizemniji oblik nacionalizma i klicanja da se „srpsko junaštvo mora pamtiti i slaviti“ obilježili su njen predizborni šou. Svjetlo današnjoj djeci i mladima nije nudila, dok je na tribinama primala poklone zadivljenih domaćica.

OPOZICIJA SE ZAGRIJAVA, KAKO BI JEDNOM BILA REŽIM

Ima još onih koji se zovu opozicijom, promjenom, boljim životom, danom koji je osvanuo ili se hvale našom zemljom ili trećim putevima. Nisu zaobišli zloupotrebe.

Gradonačelnik Banjaluke PDP-ov Draško Stanivuković svakodnevno je u mjesec dana kampanje memorandum Gradske uprave koristio kako bi promovisao „vlastite uspjehe“ finansirane budžetskim novcem. Kako je i navikao u dvije godine mandata, sve je predstavljao na danonoćno organizovanim konferencijama za novinare. Baš, na primjer, 26. septembra poručio je da će davati izjave prije nego što uruči ugovore za 107 samostalnih preduzetnika. „Usputno“, u najavi, napisao je kako je vrijednost subvencija 880.000 KM.

Obilazio je i vrtić u Vrbanji, obećavajući da će uskoro biti otvoren, obilazio je vodovodne cijevi po selima, autobuska stajališta, šetališta, postavljao kanalizacione cijevi po periferiji Banjaluke i poručivao da RS mora da se brani, da joj se služi, da se voli... Građevinske dozvole tajkunima svih režima nije razjašnjavao, nije se doticao nezakonitih zapošljavanja u kabinet, ali i kompletnu Gradsku upravu, nije spominjao mobingovanje zaposlenih niti namještanje poslova njemu bliskim ljudima...

Kako su mu tužioci dozvolili da, umjesto u plafon zatvorske ćelije, gleda u Velikog medvjeda, lider DNS-a Nenad Nešić ima „viziju trećeg puta za RS“. Dok mu dječačka mašta luta po bespućima svemira, sjeti se i „Puteva RS“, koje je svojevremeno pustošio. U kampanji ih obilato koristi.

„Trudio sam se da ulaganja budu ravnomjerna. Samo u 2019. godini izdvojeno je 25 miliona maraka u putnu infrastrukturu Istočne Hercegovine. Urađen je put Trebinje-Ljubinje, rekonstruisane su brojne ulice, poput Miloša Obilića u Nevesinju, urađena rekonstrukcija centra Trebinja i obilaznica. Radilo se maksimalno u Hercegovini i svakom drugom kraju i moram primjetiti da to sada nije slučaj.“

Dodik prašta kriminal, neposluh ne!ZAŠTO JE NEŠIĆ MORAO DA ODEDodik prašta kriminal, neposluh ne!

Poručivao je da je upravljao Putevima, pa će moći i Republikom Srpskom.

Zloupotrebama javnih resursa u kampanji bavio se i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo. O postignućima Vlade KS, uz nezaobilazne nove tramvajske šine, svakodnevno obavještava građane koji su sve to i finansirali. I on nije odolio izazovu da iz budžeta, u predizborno vrijeme, ne podijeli po 100 KM „najugroženijim zbog poskupljenja energenata“. U video uratku šest minuta je nabrajao "uspjehe" plaćene javnim novcem.

"Video bi trajao puno duže, ali smo nabrojali samo najbitnije. Ponosan!"

Njemu se pridružila i Benjamina Karić, SDP-ova gradonačelnica Sarajeva, koja se hvali razgovorima s ambasadorima, gradonačelnicima, spomenicima... Zapravo, poslom zbog kojeg prima platu! Za to vrijeme, Kenan Magoda, kandidat SDP-a, na tenderu traži da se Turistička zajednica KS promoviše isključivo u „Oslobođenju“ i na portalu „SportSport.ba“. Sve to iz budžeta plaća oko 40.000 KM...

(zurnal.info)