PRAVA SBB-SDA-HDZ FIRMA (1):Šampioni opstrukcije, prekomjernog trošenja, nerada i neznanja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PRAVA SBB-SDA-HDZ FIRMA (1): Šampioni opstrukcije, prekomjernog trošenja, nerada i neznanja

Samo ova i ovakva uprava Autocesta FBiH može unedogled poništavati tendere dok ne bude izabran njihov favorit, mogu potpisati ugovor o početku radovima bez obezbjeđene građevinske dozvole, plaćati neke izvođače unaprijed, a nekima namjerno kasniti s isplatom. Ukratko, Autoceste su prava slika aktuelne vlasti u Federaciji BiH

Šampioni opstrukcije, prekomjernog trošenja, nerada i neznanja

Svečarsko je raspoloženje vladalo tog 18. maja u Mostaru. Potpisan je ugovor o izgradnji novih 7 kilometara autoputa na koridoru Vc,  za poddionicu Buna–Počitelj.

„Prošlu godinu smo bili zaustavljeni činjenicom da Zakon o akcizama nije bio usvojen i evo nakon usvajanja zajedno sa kreditorom i osobljem EBRD-a brzo i efikasno i bez ikakvih negativnih konotacija proveli postupak i odabrali izvođača“, rekao je tom prilikom direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.

Mjesec i pol nakon potpisivanja radovi nisu počeli, jer „brza i efikasna“ uprava Autocesta još uvijek nije obezbjedila građevinsku dozvolu za ovu poddionicu!?

Već sada je jasno da će izgradnja i na ovom dijelu koridora kasniti. To što bi zbog svog propusta mogli platiti odštetu, ne brine aktuelnu upravu. Ona u ovom trenutku ima važnijih problema za rješavanje. Prema informacijama nekoliko dobro obaviještenih izvora Žurnala, u pozadini se odvija prava bitka za očuvanje likvidnosti ovog javnog preduzeća.

NEMA ZAINTERESOVANIH ZA OBVEZNICE

Uprava Autocesta pokušava ovih dana da prodajom obveznica, dakle novim zaduženjem u vrijednosti od 100 miliona maraka, premosti finansijsku dubiozu. Nedavno je ponuda prezentirana mogućim kupcima, poput banaka ili osiguravajućih kuća, no zainteresovanosti nema.

„Nadzorni odbor nije podržao ovu opciju. Lako se sada zaduživati, a niko ne razmišlja kako će i kada vratiti novac. Njih ne interesuje šta će ostaviti nekoj budućoj upravi,“ kaže za Žurnal jedan od članova Nadzornog odbora uz uslov anonimnosti.

Direktor Terzić je nedavno za portal Capital.ba rekao da Autoceste s konsultantom procjenjuju na šta je spremno tržište, kao i da ne zna koju će kamatu ponuditi kupcima obveznica.

A taj „stručni konsultant“ za „Konsultantske usluge za strukturiranje emisije korporativnih obveznica“ kako su iz uprave Autocesta nazvali angažman, biće plaćen 130 hiljada maraka. Za ovaj posao navodno u BiH nije bilo boljeg i povoljnijeg stručnjaka, pa je angažovana firma „MD Solutions“ iz Beograda, u vlasništvu bivšeg ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića. Žurnal je već pisao kako je za uslugu nazvanu „Stručno mišljenje o usklađenosti tenderske dokumentacije sa pravilima međunarodnih finansijskih institucija“ izvjesna mlada pravnica iz Slovenije plaćana 1000 maraka dnevno!

U međuvremenu se Autoceste zadužuju kratkoročnim tzv revolving kreditima kod komercijalnih banaka.

„Kako je krenulo, nisam siguran hoće li imati i za plaće,“ reći će za Žurnal izvor upoznat sa trenutnom situacijom u Autocestama.

NOVAC (NI)JE PROBLEM

Svako malo iz uprave Autocesta saopštavaju kako imaju na raspolaganju stotine miliona maraka, više od milijarde čak, ali to su kreditna sredstva koja su operativna tek početkom radova. Četiri godine aktuelnoj SDA-SBB-HDZ vlasti koja upravlja (i) Autocestama FBiH, nisu bile dovoljne da se u sistem uvede barem jedan kilometar autoputa. Tu ne ubrajamo onih desetak kilometara dionice Svilaj-Odžak, koja je bez mosta prema Hrvatskoj trenutno tek lokalni put. I tu je jedan od problema nelikvidnosti Autocesta, jer su radovi vrijedni 40 miliona maraka na toj dionici izvođačima plaćeni sa njihovog računa.

„Mi smo to isfinansirali iz sopstvenih sredstava i očekujemo da ćemo, kad prođu akcize, od EBRD-a dobiti taj kredit“, rekao je prilikom „svečanog otvaranja“ ove dionice Adnan Terzić.

„Dionica je napravljena prva, kako bi bili isplaćeni Euroasfalt i Strabag, dok je istovremeno neplaćanjem „Heringu“ za izgradnju mosta cijeli projekat gotovo bio zaustavljen. Oko 9 miliona eura Autoceste duguju Heringu, za radove na mostu Svilaj i izgradnji zeničke zaobilaznice, dok drugim izvođačima vrše isplate unaprijed, zanemarujući knjigu radova odnosno kašnjenja na ovoj dionici,“ objašnjava za Žurnal izvor iz Autocesta.

Iako Hering dugo već figurira kao firma odana HDZ-u i Draganu Čoviću, u stvarnosti je u ovom trenutku unekoliko drugačije. Problemi  su počeli onoga trenutka kada su odbili da konkurišu sa većim cijenama, a tih 10 ili 20 posto više jeste dio koji bi završio na stranačkim i privatnim računima. 

Ovih je dana po treći put raspisan tender za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići, nako što je prethodna dva puta poništavan. Iako su iz uprave Autocesta pokušavali uvjeriti javnost je drugi tender poništen zbog „povrede postupka nabavke uslijed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima,“ prava je istina kako je kreditor, Evropska investiciona banka upozorila da nema argumenata da posao dobije drugoplasirani ponuđač, o čemu je Žurnal iscrpno pisao.

Trenutno je predmetom istražnih radnji ko je, kada i u čije ime tražio „ tri  miliončića“, odnosno zašto 200 miliona maraka kreditnih sredstava godinama čeka na okončanje tendera za podionicu Počitelj-Zvirovići. (nastaviće se)

(zurnal.info)