TUŽILAŠTVO KS NEĆE PROVODITI ISTRAGU:Samo jedan ugovor ZZO KS sa Meditom vrijedi više od milion maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

TUŽILAŠTVO KS NEĆE PROVODITI ISTRAGU: Samo jedan ugovor ZZO KS sa Meditom vrijedi više od milion maraka

Kantonalno tužilaštvo KS donijelo odluku – istraga o sumnjivom poslovanju ZZO KS i sarajevske firme Medit neće se provoditi. S druge strane, usluge Medita sve su skuplje, pa sada godišnje održavanje integralnog informacionog sistema košta milion i 100 hiljada maraka bez PDV-a!

Samo jedan ugovor ZZO KS sa Meditom vrijedi više od milion maraka
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

U julu 2020. godine Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo izdalo je naredbu prema kojoj se Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nalaže da rade na prikupljanju dokaza radi provjere informacija u vezi sa određenim nezakonitostima u radu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO KS). Preciznije, radilo se o prikupljanju dokaza o sumnjivom poslovanju ZZO KS i sarajevske firme Medit.

Prethodno je Federalna uprava policije (FUP), prema zahtjevu Tužilaštva KS, podnijela izvještaj protiv osam osoba zbog sumnje da su počinjena krivična djela u ZZO KS. Riječ je bila o rukovodnom kadru i članovima Upravnog odbora ZZO KS.

FUP i SIPA istražuju sumnjive poslove između ZZO KS i MeditaNakon pisanja ŽurnalaFUP i SIPA istražuju sumnjive poslove između ZZO KS i Medita

Samo nekoliko mjeseci kasnije Tužilaštvo KS donosi tužilačku odluku – istraga se neće provoditi.

„Obavještavamo Vas da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo u predmetu vođenom protiv više osoba zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. KZ F BiH, nakon izvršenih provjera dana 18.01.2021. godine donijelo tužilačku odluku - Naredbu da se istraga neće provoditi. Na navedenu odluku od strane podnosioca nije upućena pritužba ovom tužilaštvu, te je predmet nakon toga i arhiviran“, odgovoreno je Žurnalu iz Tužilaštva KS.

Iako je bila riječ o istrazi koja se, kako se isticalo, vodila po više predmeta, iako je riječ o višemilionskim nabavkama, te iako se sve radilo u vrijeme pandemije i otežanih uvjeta rada, Tužilaštvu KS je trebalo (samo) pola godine od izdavanja naredbe SIPA-i da odluči da se istraga neće provoditi. 

Rok u kojem je donesena odluka posebno je zanimljiva kada se u obzir uzme generalno sporost tužilaštava i sudova u BiH na svim nivoima, uključujući i Kanton Sarajevo.

 

UGOVORI SVE UNOSNIJI

 

Ako nema istrage, ima zato novih ugovora. Posljednji jednogodišnji ugovor između ZZO KS i firmi Medit i E-medit, u vlasništvu Samira Dedovića, zaključen je 14. januara ove godine. Vrijednost ugovora – milion i sto hiljada maraka bez PDV-a! Predmet ugovora je održavanje integralnog informacionog sistema, a ugovor je dodijeljen na osnovu netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

„Stekli su se svi zakonski uslovi za provođenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci sa dobavljačem Medit d.o.o. Sarajevo zbog zaštite prava ekskluzivnog distributerstva koja su dodijeljena dobavljaču Medit d.o.o. Sarajevo od strane T-Systems iz Mađarske, tj. da se zbog suštinskih i dokazivih razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, predmetna usluga može obezbijediti samo od strane firme Medit d.o.o. Sarajevo“, obrazložili su iz ZZO KS.

Jasno je, informacioni sistem ZZO KS može održavati samo Medit. Dok god su ekskluzivni distributeri, imat će i zagarantovane ugovore od ZZO KS. Odakle Zavodu informacioni sistem kojeg može održavati samo jedna firma?

Podsjetimo, najznačajniji su bili tenderi od prije desetak godina kada je ZZO KS upravo ovoj firmi povjerio uvođenje informacionog sistema. Dakle, za Medit je bilo ključno da oni budu ti koji će pobijediti na tenderu za uvođenje informacionog sistema ili da bude uveden sistem koji samo oni mogu održavati, a kasnije su se samo nizali ugovori – za održavanje informacionog sistema, dodatne licence, proširenje informacionog sistema… Svi ovi ugovori, radi zaštite ekskluzivnih prava, mogli su biti dodijeljeni samo Meditu.

Za uvođenje i održavanje informacionog sistema Medit dobio skoro 20 miliona marakaOMILJENA FIRMA ZZO KSZa uvođenje i održavanje informacionog sistema Medit dobio skoro 20 miliona maraka

Vremenom su ugovori postajali sve unosniji. Na primjer, godišnje održavanje AIS, BIS, e-OSA, e-DOKTOR i e-APOTEKA sistema je 2017. godine plaćeno oko 410.000 KM bez PDV-a. Naredne godine taj ugovor je produžen aneksom, da bi se 2019. godine vrijednost ugovora popela na blizu 760.000 KM bez PDV-a. Računica je jasna – usluga je poskupljala za oko 350.000 KM.

Za iste usluge plaćeno 350.000 maraka više nego 2017. godineZZO KS dodijelio novi ugovor MedituZa iste usluge plaćeno 350.000 maraka više nego 2017. godine

Naredne, 2020. godine vrijednost ugovora opet raste i to za oko 100.000 KM – za Meditove usluge izdvojeno je oko 850.000 KM bez PDV-a. Konačno, početkom ove godine je za održavanje integralnog informacionog sistema plaćeno 1.100.000 KM bez PDV-a. Jedina razlika je, kao što je navedeno, što je ovoga puta ugovor dodijeljen konzorciju dviju firmi (Medit i E-medit) koje imaju istog vlasnika.

Novinari Žurnala poslali su na adresu ZZO KS zahtjev za slobodan pristup informacijama, a neka od pitanja bila su zašto cijena raste i koliko se razlikuju ugovori koji se zaključuju svake godine. Iako su zakonski bili dužni odgovoriti, od ZZO KS ni nakon mjesec dana nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Ranije su povećanje cijene pravdali „povećanjem broja korisnika sistema“.

Dalje, do 2019. godine Medit je dobio tri ugovora od ZZO KS za održavanje PACS sistema od po skoro 300 hiljada maraka bez poreza. Prošle i pretprošle godine je ugovore za održavanje ovog sistema dobila firma Berg. Vlasnici ove firme su Jasminko Amir Filipović, inače prethodni vlasnici – Medita.

ZZO KS je pretposljednjeg dana 2020. godine zaključio ugovor s Meditom vrijedan 426.000 KM bez PDV-a, a predmet ugovora su dodatne licence za nove korisnike u integralnom informacionom sistemu.

Pola godine ranije su kontrolni mehanizmi i razvoj u integralnom informacionom sistemu plaćeni oko 425.000 KM bez PDV-a. Podsjetimo još jednom, svi ovi ugovori zaključeni su na osnovu provedenog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, odnosno neposrednom pogodbom s Meditom, bez konkurencije.

Naravno, ovo nisu svi ugovori koje je Medit zaključio sa ZZO KS, ali i s brojnim drugim zdravstvenim ustanovima i zavodima u Federaciji. Prema podacima s Portala javnih nabavki, na kojem su dostupni podaci od februara 2015. godine do februara 2022. godine, Medit je zaključio ugovore vrijedne blizu 31 milion maraka bez PDV-a.

 

REVIZORSKA UPOZORENJA

 

O sumnjivim vezama Medita, stranke SDA i medicinskih ustanova i zavoda već smo opširno pisali. Podsjetimo kratko, zaposlenik Medita na mjestu višeg savjetnika (bio) je Enes Čengić, nekadašnji član Glavnog odbora SDA i bivši direktor Energoinvesta koji je pod njegovom vladavinom propadao. Inače, Tužilaštvo KS je podiglo, a Općinski sud u Sarajevu prošle godine potvrdio optužnicu protiv Čengića koji se tereti da je od novembra 2011. do februara 2016. godine, u svojstvu direktora Energoinvesta, nenamjenski trošio novac s odobrenih biznis kartica.

Da li su stranačke veze omogućile dobijanje poslova od devet miliona maraka? Ljubav Medita i Kliničkog centraDa li su stranačke veze omogućile dobijanje poslova od devet miliona maraka?

No, vratimo se na ZZO KS. Još 2016. godine predstavnici ZZO KS i firme Medit ponosno su konstatovali kako su usluge integracije i proširenja postojećih informacionih sistema u zdravstvu ostvarene na zadovoljavajućem nivou. Međutim, demantirali su ih stručnjaci koji su revidirali učinke instaliranog elektronskog sistema.

Nesiguran zdravstveni elektronski sistem, ljekarima potrebniji indigo papirNAKON POTROŠENIH 27 MILIONANesiguran zdravstveni elektronski sistem, ljekarima potrebniji indigo papir

Podsjetimo, tada su revizori ukazali da veliki broj ugovorenih softverskih rješenja nije implementiran ili nisu efikasni. Ukazali su i na problem korištenja baze podataka esencijalne liste.

“Uočeni su sigurnosni rizici prilikom pristupa podacima o dijagnozama, receptima, pacijentima, doktorima i apotekama bez logiranja, u slučajevima kada se podaci ručno kopiraju iz e-Apoteka u EL - esencijalnu listu”, upozoreno je.

Također, navedeno je i da “ne postoji usvojena adekvatna politika informacione sigurnosti”, te da “nisu uspostavljeni elementarni uslovi za rad informacionog sistema ni na jednoj od postojeće dvije korištene lokacije (ZZO, KCUS)”.

Ured za reviziju institucija FBiH je u Izvještaju o finansijskoj reviziji ZZO KS za 2019. godinu upozorio da se „cijena usluga održavanja AIS/BIS sistema značajno povećala“, te da „Zavod nije proveo ekonomsku analizu isplativosti provođenja pregovaračkog postupka i obima ugovorenih usluga s firmom Medit“.

„Nije nam prezentirana dokumentacija koja bi potvrdila na koji način se procjenjuje iznos nabavke u cilju utvrđivanja cijene koštanja i konkurentnosti na tržištu“, istaknuto je.

Svi ovi navodi, ipak, nisu bili dovoljni za Tužilaštvo KS koje je u relativno kratkom periodu, u vrijeme pandemije, odlučilo – istraga se neće provoditi.

(zurnal.info)