Nakon pisanja Žurnala:FUP i SIPA istražuju sumnjive poslove između ZZO KS i Medita
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Nakon pisanja Žurnala: FUP i SIPA istražuju sumnjive poslove između ZZO KS i Medita

Federalna uprava policije i Državna agencija za istrage i zaštitu rade na prikupljanju dokaza u vezi sa sumnjivim poslovima Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i sarajevske firme „Medit“. Podsjetimo, ZZO KS je upravo ovoj firmi dodijelio višemilionske ugovore za uvođenje i održavanje informacionih sistema. Žurnal u nekoliko navrata pisao o sumnjivim poslovima zavoda i „Medita“

FUP i SIPA istražuju sumnjive poslove između ZZO KS i Medita

Kako prenosi fokus.ba, Federalna uprava policije (FUP) je na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo podnijela izvještaj protiv osam osoba zbog krivičnih djela počinjenih u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS). Radi se o rukovodnom kadru i članovima Upravnog odbora zavoda.

Također, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pod nadzorom postupajućeg tužioca, rade na prikupljanju dokaza u ovom predmetu.


Ono što je sporno jesu javne nabavke koje je u prethodnim godinama provodio ZZO KS, posebno one koje se tiču održavanja informacionih sistema. Žurnal je već objavio nekoliko tekstova u kojima je dokumentovao brojne sumnjive radnje kad je riječ o ovim višemilionskim tenderima. Ukratko se podsjetimo na neke od njih.

Od 2012. do 2018. godine, ZZO KS je za uvođenje i održavanje informacionih sistema firmi „Medit“ dodijelio ugovore ukupne vrijednosti 19,7 miliona maraka. Većina ugovora dodijeljena je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Kao razlog za primjenu ovog postupka, iz ZZO KS su navodili da te poslove može ekskluzivno i jedino voditi firma „Medit“.

Nakon potrošenih miliona, došla je na red i revizija informacionog sistema ovog zavoda. “Izvještaj o analizi informacionog sistema ZZO KS” ukazao je na brojne nedostatke navedenog sistema.

Tako je navedeno da „ne postoji usvojena adekvatna politika informacione sigurnosti“, „nisu uspostavljeni elementarni uslovi za rad informacionog sistema ni na jednoj od postojeće dvije korištene lokacije (ZZO, KCUS)“... 

„Izostanak stabilne osnove za funkcionisanje informacionog sistema trenutno je najveći poslovni, sigurnosni, pravni, reputacijski i operativni rizik. Iskustvo iz incidenata nedostupnosti sistema uzrokuje ogromne troškove, naknadne radove  i posljedice koji mogu ugroziti zdravlje i živote ljudi”, glasio je jedan od zaključaka izvještaja.

Ipak, poslovna saradnja ZZO KS i „Medita“ nije zaustavljena. Štaviše, usluge koje pruža Medit su i poskupjele.

Naime, ZZO KS je 2019. godine dodijelio novi ugovor sarajevskoj firmi „Medit“ vrijedan 756.746,40 maraka bez PDV-a za “usluge održavanja AIS, BIS, eOsa sistema i ostalih modula IS”. Samo dvije godine ranije, za iste usluge izdvojeno je oko 350.000 maraka manje.

Kako prenosi fokus.ba, pod lupom istražitelja FUP-a je i ugovor „LIS Middleware i dodatno licenciranje za konekciju sa AIS/BIS sistemom za projekat informatizacije zdravstva“ od 1. aprila 2020. potpisan s firmom „Wizard Health“ iz Mostara. Vrijednost: 1.286.999 KM s PDV-om. FUP je od ZZO KS dodatno zatražio i druge ugovore zaključene s ovom mostarskom firmom.

Recimo i to da je Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH objavio Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

U njemu, između ostalog, revizori upozoravaju da se „cijena usluga održavanja AIS/BIS sistema značajno povećala“, te da „Zavod nije proveo ekonomsku analizu isplativosti provođenja pregovaračkog postupka i obima ugovorenih usluga s firmom 'Medit'“.


(zurnal.info)