Odgođena premijera filma Bitka za političkog komesara :Sagovornik Žurnala dobio prijetnje zbog svjedočenja u filmu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Odgođena premijera filma Bitka za političkog komesara : Sagovornik Žurnala dobio prijetnje zbog svjedočenja u filmu

Noć prije najavljene premijere redakciju je kontaktirao jedan od sagovornika koji svjedoči u filmu. Molio je da ga ne emitujemo ili da bar izbacimo dijelove u kojima se on pojavljuje. Rekao je da se plaši za sigurnost sebe i svoje porodice, a u jednom trenutku je priznao kako je imao pozive od određenih osoba nakon emitovane najave filma

Sagovornik Žurnala dobio prijetnje zbog svjedočenja u filmu

 

Prinuđeni smo da odgodimo za danas najavljenu premijeru našeg filma "Bitka za političkog komesara".

Noć prije premijere redakciju je kontaktirao jedan od sagovornika koji svjedoči u filmu. Molio je da ga ne emitujemo ili da bar izbacimo dijelove u kojima se on pojavljuje. Rekao je da se plaši za sigurnost sebe i svoje porodice, a u jednom trenutku je priznao kako je imao pozive od određenih osoba nakon emitovane najave filma.

Naglašavamo da nas je taj sagovornik sam kontaktirao i insistirao da ispriča probleme koje je imao sa određenim osobama jako uticajnim u političkom životu Zeničko-dobojskog kantona. Pristao je na snimanje i tokom 25 minuta razgovora precizno opisao kriminalne aktivnosti, naveo imena aktera i pokazao odgovarajuću dokumentaciju koja dokazuje njegove tvrdnje. Nekoliko dana prije montaže filma, naš novinar ga je pitao da li se bilo šta promijenilo u njegovom iskazu. On je sasvim jasno izjavio da nije. Predomislio se noć prije emitovanja...

Naravno, nama je poznato ko su bili "savjetnici" koji su mu prijetili. Razumijemo njegov strah, radi se o nimalo bezazlenim osobama. Ne želimo da mu ugrozimo sigurnost pa smo odlučili da uvažimo njegovu molbu i film "Bitka za političkog komesara" vratimo u montažu.

Ali, zbog interesa javnosti odlučili smo da iznesemo razloge zbog kojih smo odustali od današnje premijere. Jer, oni na najbolji način ilustruju atmosferu straha koja trenutno vlada u Zeničko-dobojskom kantonu čija je žrtva, između ostalih, i sagovornik iz našeg filma. Također, nadamo se da će ovo objašnjenje skrenuti pažnju javnosti na problem i pomoći našem sagovorniku da se dodatno zaštiti od prijetnji. Jer, poznavajući njegove "savjetnike", samo pažnja javnosti može ih donekle zaustaviti. Ostale mehanizme trenutno uspješno kontrolišu. 

Žurnalov film “Bitka za političkog komesara” govori o pozadini smjene policijskog komesara Zeničko-dobojskog kantona i analizira događaje koji pokazuju namjere stranke A-SDA da uspostavi parapolicijsku strukturu u ovom kantonu.

U našim tekstovima više puta smo upozoravali kako Zeničko-dobojski kanton postaje mjesto u kojem su ucjene i prijetnje uobičajeni metod pritiska kako bi pojedinci vladali kantonom u svom interesu i interesu kriminalnih skupina. Njima pogoduju podijeljena policija, bezopasno tužilaštvo i struktura vlasti koja je samo izvršilac želja male skupine opasnih namjera. U kratkoj najavi Žurnalovog filma prepoznali su se reketaši, kamatari i šverceri koji iz svojih džipova vitlaju pištoljima dok ih štite političke strukture. Reagovali su onako kako jedino znaju - prijetnjama.

Naravno, mi me odustajemo od našeg filma. "Bitka za političkog komesara" samo je vraćen u montažu. Izbacićemo dijelove u kojima se pojavljuje uplašeni sagovornik, ali ćemo dodati nova saznanja do kojim smo došli u međuvremenu. Uskoro ćemo obavijestiti javnost o novom terminu premijere.

(zurnal.info)