MJEŠTANI ZAVIDOVIĆA ĆE PRIČATI POTOMCIMA:Ovdje je nekada bila Krivaja, fabrika Krivaja...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

MJEŠTANI ZAVIDOVIĆA ĆE PRIČATI POTOMCIMA: Ovdje je nekada bila Krivaja, fabrika Krivaja...

Borba radnika zeničke Željezare ponovo je „probudila“ njihove sapatnike iz Zavidovića. Iako sebe nazivaju radnicima Krivaje-Mobel u štrajku, bolji opis bio bi bivši, prevareni, izmanipulisani

Ovdje je nekada bila Krivaja, fabrika Krivaja...

Ponavlja se svako malo priča o uništenju zavidovićke tvornice „Krivaja“. Razlika je samo u broju radnika, tačnije bivših radnika koji protestima pokušavaju iznuditi sopstveni opstanak. Svakim narednim okupljanjem sve ih je manje. Oko 400 od 700 otpuštenih iz „Krivaje-Mobel“ održanim mirnim i najavljenim radikalnijim protestima traže ovih dana da nadležni vlastodršci riješe pravne zavrzlame koje su dovele do prestanka rada Krivaje i ponovo pokrenu proizvodnju. Problem je što rješenje traže od istih struktura koje su ga i proizvele.

 

UMJESTO RADNIKA RADE SUDOVI

 

Ono što sada radnici traže jeste poništenje posljednjeg kupoprodajnog ugovora, kojim je Ortačka grupa koju čine firme „Marić“, „Makro drvo“, „Prograd“ i„Fedis“  kupila Krivaju uz obavezu zapošljavanja 800 radnika. 

Podsjetimo, 25.9.2014. potpisan je ugovor kojim je Ortačka grupa kupila imovinu Krivaje u stečaju za 8,7 miliona KM. Prvobitno je bilo predviđeno da Ortačka grupa u definisanim terminima uplati kupoprodajnu cijenu, no naknadno je sačinjen Anex ugovora kojim Ortačka grupa umjesto isplate gotovog novca od „Krivaje d.o.o. u stečaju“ preuzima otplatu kredita Razvojne banke od blizu 7 miliona maraka. Ortačka grupa potom imovinu knjiži na sebe, a uporedo formira novu firmu „Krivaja-Mobel“. Sve obaveze prebacuje na tu firmu koja nedugo potom odlazi u stečaj, a radnici ostaju bez posla...

Uzaludne su bile naknadne tužbe „Krivaje d.o.o. u stečaju“, Razvojne banke FBiH te radnika. Kantonalni sud Zenica nedavnom je drugostepenom presudom dao za pravo Ortačkoj grupi!

Trenutno se vodi šest parničnih sporova oko dokazivanja vlasništva nad dijelovima Krivaje. Tužilaštvo ZDK ima isto tako otvoreno nekoliko istraga. One već godinama traju, a često mijenjanje postupajućih tužilaca ukazuje da sveobuhvatne istrage i konačnog rezultata neće biti.

 

KO JE MANJE POKRAO KRIVAJU ?

 

„U Zavidovićima ne žele Ortačku grupu jer su vlasnici dvije firme Hrvati,“ ustvrdiće za Žurnal Munib Husejnagić, premijer ZDK u vrijeme potpisivanja ugovora sa Ortačkom grupom, da bi nakon tog mandata postao direktor „Krivaje-Mobel“.

On tvrdi da ga je jednom prilikom pozvao stečajni upravnik „Krivaje d.o.o.“ Hamdija Muratović i uz prisustvo nekoliko osoba iz administracije pokazao dokumentaciju o pljački Krivaje vrijednoj 17 miliona maraka za koju još nije zastupila zastara.

„Nemam pojma o tome, prvi put čujem da imaju ti dokazi, baš ću se raspitati,“ bio je odgovor Muratovića na upit Žurnala da li je podnio krivičnu prijavu o tom kriminalu.

Dodatno degutantno u cijeloj priči djeluju ovih dana izdata saopštenja SDA i SDP-a kojima jedni drugima pripisuju krivicu za zatvaranje Krivajinih pogona od kojih je posljednjih godina živjelo najmanje hiljadu porodica. Međusobna razlika je samo u tome što su kadrovi SDA sustavno potkradali Krivaju prvih 15 poratnih godina, da bi potom SDP-ova i federalna i Vlada ZDK propustila da insistira na procesuiranju nagomilanog kriminala. Umjesto toga pridružili su se prethodnicima, davajući  milione iz budžeta za Krivaju sa istim epilogom – fabrika zatvorena, radnici bez posla, zaostalih plata, doprinosa, uvezanog staža. 

Žurnal je svojevremeno objavio dossier o Krivaji u kojem je opisano „Kako je opljačkan zavidovićki gigant“, potom i „ Gdje je nestalo 100 miliona maraka državnog kapitala?“ te u konačnici zašto je „Bolje opljačkati Krivaju, nego nelegalno posjeći drvo.

Obistinile su se slutnje da će posljednja prodaja Krivaje firmama bez boniteta, biti samo paravan za definitivno preuzimanje ne proizvodnih pogona, nego milion metara kvadratnih zemljišta i nekretnina. Radnici su u cijeloj priči ionako samo sporedna stvar...

(zurnal.info)