PISMO NAMJERE:Otkazi, nameti, ukidanje poticaja?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

PISMO NAMJERE: Otkazi, nameti, ukidanje poticaja?

Prema pismu namjere u narednom periodu možemo očekivati smanjenje poticaja za poljoprivredu, ukidanje poticaja za izvoznike, povećanje dobi za penzionisanje...

Otkazi, nameti, ukidanje poticaja?

Nova privatizacija

Vijeće ministara BiH i entiteske vlade u pismu namjere koje bi trebalo biti poslano MMF-u između ostalog su se obavezali da će se do kraja jula ove godine prodati državni udjeli u preduzećima Bosnalijek i Sarajevo osiguranje, dok se Fabrika duhana Sarajevo i Aluminij Mostar planiraju prodati do kraja marta 2017.godine. Druga preduzeća kao što su Energoinvest i Energopetrol  planiraju se prodati do kraja 2017.godine. Za BH Telecom i HT Mostar će se još razgovarati da li će se dionice prodavati.

Smanjenje zaposlenih u javnom sektoru

Prema onom što stoji u pismu namjere u narednom periodu možemo očekivati povećanje dobi za penzionisanje, smanjenje poticaja za poljoprivredu, ukidanje poticaja za izvoznike.

Smanjenje zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima planirano je do kraja juna 2017.godine. Do kraja septembra 2016.godine možemo očekivati i povećanje akcize za gorivo za 15 feninga po litru, dok će proizvođačima alkohola u našoj zemlji bit će nametnut  još jedan namet. Planirano je da Parlamentarna skupština BiH  do kraja septembra ove godine odobri povećanje akcize na sve alkoholne proizvode. 

U pismu namjere planirano je i smanjenje vlada na svim nivoima, što bi trebalo značiti da će se određena ministarstva na entitetskim i državnom nivou ukinuti.


Pismo namjere...

 

(zurnal.info)