Bez obzira na upozorenja Američke ambasade i OHR-a :Nastavlja se politički uticaj na policiju Ze-Do kantona
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Bez obzira na upozorenja Američke ambasade i OHR-a : Nastavlja se politički uticaj na policiju Ze-Do kantona

Dok SDA na (među)državnoj razini deklarativno podržava politiku SAD-a i EU, na nižim razinama poput ZDK, ova se stranka doslovno izruguje upozorenju Ambasade SAD-a i OHR-a o neophodnom osiguranju finansijske nezavisnosti policije u ovom kantonu

Nastavlja se politički uticaj na policiju Ze-Do kantona
FOTO: zenicainfo.ba

Pokazalo se iznova da je jedina razlika između SDA i ASDA u jednom slovu naziva stranke. Stranački i lični interesi, u ovom slučaju u pokušaju kontrole rada policije u Zeničko-dobojskom kantonu još jednom su prevladali.

Skupština ovog kantona je treću godinu zaredom odgodila primjenu Zakona o unutrašnjim poslovima koji je usvojen još 2018. godine. On predviđa da budžet Uprave policije bude nezavisan od budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Uzalud su iz OHR-a, te Ambasade SAD-a u BiH, pismom upozorili vlast u Zeničko-dobojskom kantonu, čiju skupštinsku većinu imaju SDA, ASDA i HDZ, da je primjena ovog zakona neophodna.

"Vlasti ZDK-a nisu pokazale neophodnu posvećenost ovom vrlo važnom nastojanju, te umjesto toga održavaju stanje izloženosti neprikladnim utjecajima politike na rad policije. U tom pogledu mi očekujemo, a vaši građani zahtijevaju, da pokažete liderstvo u preduzimanju ovih mjera i osigurate implementaciju pravne i budžetske nezavisnosti Uprave policije do 1. januara naredne godine", navedeno je pored ostalog u pismu.

Podsjetimo, Visoki predstavnik Valentin Inzko je u Skupštini UN-a pored opstrukcija SNSD-a i HDZ-a BiH, naveo i primjer ZDK, odnosno praksu neprimjerenog političkog uplitanja u operativno djelovanje te onemogućavanje finansijske neovisnosti policije ovog kantona.

“Naravno da Uprava policije treba biti neovisna ali za sada, sve što policija treba da ima, imat će”, izjavio je na sjednici Skupštine ZDK 15. decembra poslanik i predsjednik ASDA ZDK Ramo Isak, koji je izrazio podršku OHR-u i Ambasadi SAD-a pa potom glasao protivno njihovom stavu!?

Prema Isaku, Uprava policije treba nastaviti moljakati ministra za odobrenje nekoliko dodatnih litara goriva neophodnih za svakodnevni rad.

Podjelom koalicionog “plijena” MUP ZDK je “pripao” ASDA, koja za ministra imenuje Daria Pekića. Žurnal je pisao o metodama koje u radu MUP-a ZDK primjenjuje Pekić u sadejstvu sa svojim savjetnikom Fadilom Jaganjcem i njihovom sivom eminencijom Ramom Isakom.

 

Ramo Isak (lijevo) i Dario Pekić

Društvo iz ASDA je trenutno najviše ozlojeđeno izmjenama pravilnika o prijemu novih policijskih službenika. Policijski komesar Semir Šut je u saradnji sa Transparency International, postupak prijema učinio potpuno transparentnim, uvodeći prvi put u Federaciji video i audio nadzor nad cijelim postupkom testiranja, što je Pekić pokušavao spriječiti. Bio je to “prst u oko” namjeravanom uplivu ASDA stranačke “vojske” u policijsku službu.

 

policijski komesar Semir Šut i Ivana Korajlić, izvršni direktor TI-BiH

Prije nekoliko mjeseci navedeni su već počeli obećavati pojedincima načelnička mjesta u policiji, najavljujući skori odlazak komesara Šuta. Uporedo je Pekić obilazio policijske stanice dijeleći službena vozila, računare i drugu opremu uz opasku “ovo vam je od ministra”!?

Nastavili su sa svakodnevnim pritiscima na policijske službenike, uplitanjem u operativni rad i “intervencijama”... Čak i prilikom hapšenja.

“Znaš li ti s kim razgovaraš, zapamtićeš me”, urlao je nedavno Fadil Jaganjac nakon što je policajka predala slušalicu kolegi uz opasku da zove “neki savjetnik”.

No, i policijski službenici su vremenom shvatili da nema druge nego uzvratiti službenim zabilješkama i prijavama raznih vidova pritisaka i prijetnji, pa bi bahatost Pekića i Jaganjca uskoro mogla rezultirati “bumerang efektom”.

Podsjetimo da se u rad policije pokušavala uplitati i Komisija za nadzor rada policije ZDK, tražeći operativne podatke o borbi protiv zloupotreba droga te, znakovito, o aktivnostima u oblasti privrednog kriminala, što je izvan njenog mandata. Komisijom predsjedava Omer Škaljo, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, kojeg je na ovu funkciju predložila – ASDA.

Shvatljiv je interes ASDA kadra za ono šta policija radi. Možda istražuju prima li direktor Škaljo uporedo penziju i platu mimo zakonskih odredbi ili da li je ministar Pekić nezakonito srušio zaštićeni objekat stambene kulture u Visokom kako bi gradio svoj stambeno - poslovni objekat?

Naravno da ništa od navedenog perjanice ASDA ne bi mogle raditi bez aminovanja majčinske firme, SDA koja  pod paskom drži kantonalno tužilaštvo. Treći koalicioni partner HDZ je podrška kao iskaz neraskidive veze ovih stranaka.

Jedno je izvjesno, OHR i Ambasada SAD će morati i naredne godine, po treći put zaredom, pisati čelnicima ZDK o praksi “neprimjerenog političkog uplitanja u operativno djelovanje te onemogućavanje finansijske neovisnosti policije ZDK”.

(zurnal.info)