Zašto je priveden gradonačelnik Zenice:Kriminal u Zenicatransu ili politička promocija SDA i ASDA?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Zašto je priveden gradonačelnik Zenice: Kriminal u Zenicatransu ili politička promocija SDA i ASDA?

Žurnal je nekoliko dana prije hapšenja gradonačelnika Zenice iz dva izvora saznao pozadinu i prave namjere aktera akcije. Da li je Fuad Kasumović priveden zbog kriminala u Zenicatransu ili zbog interesa SDA i ASDA?

Kriminal u Zenicatransu ili politička promocija SDA i ASDA?
Fuad Kasumović, dok je bio ekonomski strateg SDA

 

“Srijeda je određena za dan hapšenja u slučaju Zenicatrans. Glavna tužiteljica Vesna Kaknjo je prema instrukcijama Rame Isaka odredila da hapšenje izvrši SIPA. Dogovor je da budu prebačeni u Istočno Sarajevo, radi “slikanja” i da sve to treba iskoristiti za promociju. U koordinaciji je i Ibrahimagić, šef porezne ZDK..”

Ovu je informaciju novinar Žurnala od dva različita izvora dobio pet dana prije hapšenja osoba osumnjičenih u slučaju Zenicatrans, gdje je prvi na listi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Naravno, bilo je iluzorno tražiti od navedenih aktera plana hapšenja potvrdu ili negiranje te informacije, kao i od osumnjičenih. Jutrošnje hapšenje je sve potvrdilo... 

Treba nešto jasno naglasiti, saznanja koja smo imali uoči hapšenja ne objavljujemo zarad amnestiranja Fuada Kasumovića, postojalo je do sada i drugih slučajeva gdje je recimo upitno zakonski djelovao, nego zbog prave slike sprege SDA-HDZ-ASDA sa Tužilaštvom i MUP-om ZDK i spletki u istražnim radnjama pomoću kojih provode eliminaciju političkih suparnika. Nije njima bitno kada i kako će biti okončan taj proces, važna je današnja “fotka” privođenja. Da zeničkim tužilaštvom već izvjesno vrijeme vladaju, nekada SDA, a sada ASDA kadrovi uz sudejstvo i HDZ-a Žurnal je nekoliko puta pisao, zaključno sa našim filmom “Bitka za političkog komesara”.  U suštini, riječ o djelu za koje nije potrebno hapšenje putem SIPE, ali evidentno je da su drugi motivi u pitanju.

 

Šta je Kasumovićeva krivnja?

 

Početkom ove godine  Federalna uprava policije je dostavila Tužilaštvu ZDK Izvještaj o krivičnim djelima zbog zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju, odnosno izuzimanja objekta Autobuske stanice Zenica iz imovine JP Zenicatrans. Pored Kasumovića, osumnjičeni su bivši članovi NO kojim je predsjedavao Vahdet Drino, potom bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković, bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović te još nekoliko osoba.

Pojednostavljeno, Grad Zenica je kao većinski vlasnik Zenicatransa, a sve zbog duga firme prema Gradu, od Skupštine društva tražio, a ovo naravno odobrilo da se za namirenje duga izuzme zgrada Autobuske stanice. 

 

 

Zenicatrans je tako, neporedno prije otvaranja stečajnog postupka zbog duga od gotovo 10 miliona maraka, ostao bez najprofitabilnijeg segmenta firme. 

Šta je u stvari Kasumović uradio? Uradio je ono što je decenijama prije učio kadrove SDA, a oni su ili slabo naučili ili zaboravili,a to je kako iskoristiti svaku priliku u “sivoj zoni” zakona i manipulisacije budžetskim novcem i imovinom. 

U vrijeme vladavine SDA Zenicom, samim tim i Zenicatransom, kupljeno je 10 autobusa vrijednosti 1,75 miliona maraka i prema ugovoru tadašnje Općine Zenica i Zenicatransa, Zenicatrans je na kraju svake godine trebao donositi odluku o povećanju kapitala u korist Općine, potom i Grada Zenice. Kako to nisu radili, Kasumović je to uočio i inicirao da se na konto tog duga, izuzme zgrada Autobuske stanice i uknjiži kao  vlasništvo Grada Zenice. 

 

Prevarant prevario prevarante

 

Kasumović je tako, uslovno rečeno prevario SDA, odnosno “biznismene ispod stranačkih skuta” koji su naumili da jeftino otkupe zgradu nakon otvaranja stečajnog postupka. Sve bi se realizovalo preko Porezne uprave ZDK, koja od Zenicatransa ima višemilionska potraživanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa. Plan im je poremetio Kasumović i krenula je kontraakcija. 

„Kada smo skužili mi iz Gradske uprave šta je bila želja, doveli su Zenicatrans do propasti i htjeli su za jednu marku da se dokopaju Autobuske stanice. Pošto smo mi pametniji od njih u finasijama, mi smo Autobusku stanicu izuzeli i vratili je građanima Zenice i opet je dali Zenicatransu na korištenje bez ijedne marke, koriste je kao što su i prije... Poreska uprava potom šalje žalbu sudu u Zenici da to vrate ponovo njima da bi oni to u stečaju prodali“, objašnjavao je Kasumović.

Petnaest godina SDA gospodarima u ZDK nije smetalo što je „Zenicatrans“ poreski dužnik. Nije im bilo sporno što je njihov kadar loše upravljao firmom. Tek nakon što je SDA izgubila vlast u Zenici, namjerili su da definitivno zatvore ovu firmu i posao preusmjere njima vjernim lokalnim tajkunima. Tako je 2018. pisao Žurnal.

"Zenicatrans" duguje "Brkić Petrolu" oko 640.000 maraka, Travničkoj banci oko 400.000, "Sejariju" oko 700.000, Poreskoj upravi oko 280.000, "Sarajevo-osiguranju" oko 70.000, "Vodovodu i kanalizaciji" oko 63.000 i "Prevozu putnika" Zavidovići oko 52.000 maraka. Pod hipotekom je Autobuska stanica,  a radnici imaju 200 maraka plate. 

Podaci datiraju iz 2001. godine, kada je Zenicatransov dug bio veći od dva miliona maraka. Ni tada, kao ni godinama poslije, Tužilaštvu ZDK nije palo na pamet da istraži barem jedan od brojnih medijskih navoda o sveprisutnoj poslijeratnoj pljački ove firme.

 

 

Slijedila je netransparentnost svojevremene nabavke novih kineskih autobusa vrijednosti 2,2 miliona maraka povjerenih omiljenim SDA firmama ITC Zenica i Biss-tours. Nikada nije istraženo posebno finansijski pogubno formiranje firme „F.S. Zenicabus“čime je izgubljen profitabilni međugradski prevoz.

Aktivni sudionici „čerupanja“ Zenicatransa svih prethodnih godina bili su kadrovi SDA. Zato licemjerno djeluju istupi poput predsjednika zeničke organizacije ove stranke Nezira Pivića kako je Zenicatrans radio dok je SDA vladala u Zenici!?

„Stanje u Zenicatransu je samo još jedan dokaz da je Kasumović prava elementarna nepogoda za Zenicu i njene građane“, izgovara Pivić.

Nisu za SDA bile sporni veliki poslovi Kasumovića u vrijeme male privatizacije, njegova kupovina dijela firmi i poslovnih prostora. Svi su bili na usluzi kada je trebalo obezbjediti dozvole za njegove benzinske pumpe, jer je radio ne samo za sebe nego i za stranku. Razišli su se nakon razočarenja Kasumovića jer nije dobio očekivanu direktorsku poziciju u Razvojnoj banci FBiH. 

Ponovićemo,  u Žurnalu već navedeno: Kasumović je samo „naplavina“ koju je izbacila „elementarna nepogoda“ zvana SDA. A kada SDA poziva na zakonitost, a Kasumović te od njih brani, spašavaj se ko može!

(zurnal.info)