KADA GENERAL PREVLJAK NAREDI:Kadrovi SDA udruženi u profitabilnom poribljavanju Neretve
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KADA GENERAL PREVLJAK NAREDI: Kadrovi SDA udruženi u profitabilnom poribljavanju Neretve

Sistem funkcioniše po uhodanom SDA obrascu. Ratni general i predsjednik sarajevskog KO SDA Fikret Prevljak „postroji“ stranačkog „suborca“ Admira Andeliju, generalnog direktora EP BiH koji mora „postupiti po naređenju“ i eto novca odabranima za poribljavanje mimo tendera

Kadrovi SDA udruženi u profitabilnom poribljavanju Neretve

Kada SDA profiteri i njihovi mentori naume „izvući“ novac iz javnih preduzeća, rješenje će i pronaći. Tako je i sa poribljavanjem Neretve. Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB imaju obavezu da izdvoje sredstva za svakogodišnju  obnovu ribljeg fonda u slivu ove rijeke. Tako bi trebala unekoliko biti nadoknađena šteta usljed rada hidrocentrala.

Sistem bi „na papiru“ trebao biti jednostavan. Elektroprivreda raspiše tender na kojem treba biti izabran najpovoljniji proizvođač određene riblje mlađi. Potom putem ribarskih udruženja koja upravljaju određenim područjima, biva izvršeno poribljavanje.

U praksi su pak prisutni brojni problemi. Žurnal je pisao kako je prethodnih godina tendere „obarala“ firma „Riba Neretva“, koja je 2017. na tenderu EP HZHB dostavila falsifikovane potvrde o genetičkoj autohtonosti riblje mlađi za poribljavanje. Direktor Safet Nezirević je nagodbom osuđen na pet mjeseci zatvora uslovno na godinu dana.

 

 

Većinski vlasnik „Riba Neretve“ je firma „Agi“ iz Konjica koju je osnovao Alija Nezirević. Kako je od 2018. do ove godine Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) potvrdio da potočnu i mekousnu pastrmku te autohtonu glavaticu genetički uzgajaju samo Centar za ribarstvo „Neretva“ iz Konjica te mostarska firma „Laks“, jasno je da „Riba Neretva“ nije imala šansi u regularnoj tenderskoj proceduri.

No, zahvaljujući kadrovima SDA iz „Riba Neretve“ su uspjeli da profitiraju iako su obarali tendere Elektroprivrede BiH za poribljavanje. Elektroprivreda je Udruženju građana „Organizacija sportskih ribolovaca Konjic“  proteklo vrijeme uplaćivala sredstva za probljavanje, ukupno 390.000 maraka  

Član Upravnog odbora ovog udruženja je Safet Nezirević, a ribu za poribljavanje nabavljali su od „Riba Neretve“ gdje je isti Safet Nezirević – direktor.

 

 

Izvršeno je potom "poribljavanje" inspekcijskog nadzora i validnog traga o količini, vrsti i kvaliteti ribe kojom je Neretva poribljena.

Tako je „Riba Neretva“ izvukla profit, a Elektroprivreda je umjesto približno 2 miliona maraka koliko je morala potrošiti u redovnoj proceduri, potrošila značajno manje, tek petinu.

Pri tome EP BiH krije detalje ove transakcije pravdajući se da Organizacija sportskih ribolovaca nije saglasna za davanje tih podataka te da bi tako mogla nastati šteta u poslovnim odnosima!?

Sistem transakcija funkcioniše po SDA liniji. Ratni general i predsjednik sarajevskog KO SDA Fikret Prevljak „postroji“ stranačkog „suborca“ Admira Andeliju, generalnog direktora EP BiH koji mora „postupiti po naređenju“. Nije beznačajna ni uloga novoizabranog načelnika Konjica Osmana Čatića iz SDA.

Prevljaku je tako uvijek dostupna svježa riba za restoran koji zvanično ne posjeduje, ali brojni izvori Žurnala potvrđuju da je on stvarni vlasnik.

 


 

Slučajno ili ne, federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pod upravom SDA ministra Edina Ramića te Općine Konjic kojom  više od 20 godina vlada SDA, platili su asfaltiranje 1650 metara puta koji vodi spram područja Zvekuše gdje, kakve li slučajnosti, vikendicu posjeduje - Fikret Prevljak.

(zurnal.info)