AMRA BABIĆ PONOVO NAČELNICA VISOKOG:Izbačena iz SDA jer je ometala kriminal i dogovore sa Arapima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

AMRA BABIĆ PONOVO NAČELNICA VISOKOG: Izbačena iz SDA jer je ometala kriminal i dogovore sa Arapima

Načelnica Visokog prije šest mjeseci bila je kadar SDA. Nakon što je pomutila kriminalne dogovore i "talove" sa turskim i arapskim partnerima pala je u nemilost stranke. Iako su SDA stratezi kreirali plan za njenu diskreditaciju, uspjela je osvojiti novi mandat

Izbačena iz SDA jer je ometala kriminal i dogovore sa Arapima

Dvije je greške napravila SDA u Visokom: precijenili su sebe i potcijenili glasače. Plan za rušenje načelnice Amre Babić osmislili su predsjednik visočke SDA Halim Zukić, koji joj je i bio suparnik na izborima te Amir Zukić, generalni sekretar SDA. Nije poznato da li su ideju dobili tokom druženja kao susjedi na svojim raskošnim imanjima pored Visokog ili negdje drugdje. Znali su da se Amra Babić već zamjerila predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću odbijajući da njegova supruga Sebija zajedno sa suprugom turskog predsjednika Erdogana otvore jedan objekat u Visokom.

Ko će uzimati “mjeru”?

Halim Zukić je svojevremeno prigovorio načelnici što je od jednog arapskog investitora na području Visokog prihvatila ponudu da on u znak zahvalnosti za realizaciju svoje investicije, nešto pokloni gradu. Načelnica je predložila da obnovi u ratu srušeno obdanište. Milion maraka vrijedan poklon već je u fazi realizacije. Bio je to povod za prvi sukob sa stranačkim kolegama.

Ja ću mu uzimati mjeru, a ne ti,“ rekao je čelnik SDA načelnici, navode izvori Žurnala koji su prisustvovali sastanku.

Halim Zukić, Bakir Izetbegović, Sebija Izetbegović, Amra Babić

Bio je to početak otvorenih sukoba zbog odbijanja načelnice da sve podredi privatnim interesima ovdašnjeg rukovodstva SDA. Uporedo je ona nastavila realizaciju izgradnje i rekonstrukcije visočkog vodovoda, dugogodišnjeg problema grada. Svjesni da joj je to karta za još jedan mandat, iz visočke SDA počinju opstrukcije, prvo u općinskom vijeću, a potom i dezinformacijama prema stranačkom vrhu u Sarajevu, navodima o prevelikom prisvajanju ovlasti, nepotizmu i neracionalnom trošenju novca. Nakon što je objavila da će se ponovo kandidovati za načelnicu, ekspresno je izbačena iz SDA.

-Ja nisam napustila SDA, mene su iz SDA istjerali jednoumlje, autokratija i nedostatak demokratskog odlučivanja. I naravno pokušaj manipulisanja mojom ličnošću i načelničkom pozicijom, objašnjava Babić

Sukobi SDA i načelnice biće nastavljeni

I prije zvaničnog početka predizborne kampanje, slijedile su brojne incidentne situacije i dezinformacije s ciljem diskreditacije Amre Babić. Nije se prezalo ni od objavljivanja, ispostaviće se lažnih, saopštenja Majki Srebrenice kako je načelnica organizovala koncert 11. jula, na dan žalosti. Žurnal saznaje da je visočka SDA angažovala i Nasera Orića i njegovu bratiju kako bi prijetila načelnici i njenim simpatizerima. No, sve je bilo uzalud, 60 posto glasača dalo je ponovo povjerenje Amri Babić, a njena Nezavisna lista dobija 30 posto mandata u vijeću.

-Građani cijene to što sam uradila. Prije mene su samo obećavali. Ja sam istinski radila i imam rezultate. Izbore je odlučila iskrenost,a kampanja je zaista bila prljava, svodila se na kupovinu birača i trgovinu. Ja nisam imala novca, a i da sam imala ne bih to koristila. Presudan je bio i inat glasača zbog onoga što su neki pokušavali, kaže za Žurnal Amra Babić.

Okončanjem izbora neće prestati animozitet nove-stare načelnice i rukovodstva visočke SDA. Poraženi kandidat Halim Zukić, predsjednik SDA Visoko, započeo je u krugu bivše kasarne izgradnju sportsko-rekreativnog centra ViLand. Dijelove bivše kasarne je federalna vlada 2006. dala na privremeno korištenje Franjevačkoj provinciji te Medžlisu Islamske zajednice Visoko. Medžlis je sada zemljište iznajmio Halimu Zukiću za izgradnju centra, a on je obećao njegovo uvakufljenje. Činjenicu da ovo zemljište nikada nije prešlo u vlasništvo IZ Visoko, načelnica koristi da gotovo svakodnevno šalje inspekciju na radilište njenog ljutog političkog protivnika.

Borba između SDA i njene dojučerašnje članice očito iznova počinje.

(zurnal.info)