PRAVA SBB-SDA-HDZ FIRMA (2):I treći tender za dionicu Počitelj - Zvirovići mogao bi biti poništen
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PRAVA SBB-SDA-HDZ FIRMA (2): I treći tender za dionicu Počitelj - Zvirovići mogao bi biti poništen

Autoceste Federacije su početkom jula ozvaničile treći po redu tender za gradnju dionice Počitelj-Zvirovići. Teško da će biti po narodnoj izreci da je treća-sreća. Prema informacijama Žurnala, sadržaj tendera i uslovi za dobijanje posla ponovo bi mogli biti predmetom sporenja

I treći tender za dionicu Počitelj - Zvirovići mogao bi biti poništen

Četiri godine, tri tendera, dva favorita za izvođače, jedan nepoželjni i nula završenih  kilometara. Tako bi se u najkraćem opisala izgradnja autoputa od Počitelja do Zvirovića, bolje rečeno izgradnja na papiru. Dvije stotine miliona maraka vrijedan projekat, još će dugo sa ovakvom upravom Autocesta Federacije biti predmetom sporenja.  

Koliko je potrebno LOT-ova ?

Tenderom je dionica ponovo podijeljena na dva tzv. LOT-a. Jedan je Počitelj-most Počitelj, te druga nastavak autoputa do Zvirovića dužine 11,5 kilometara. Kažemo ponovo, jer je na drugom tenderu tražen izvođač za ukupnu dionicu, zajedno sa mostom Počitelj. Prema informacijama Žurnala, sadržaj tendera i uslovi za dobijanje posla opet bi mogli rezulitirati njegovim poništenjem

Na prvom tenderu, raspisanom 2014. godine posao gradnje mosta dobio je konzorcij Hering (Š.Brijeg) - Viadukt (Split). Iako su imali najpovoljniju ponudu i za drugu dionicu, tenderska komisija je procijenila da njihovo poslovanje nije dovoljno dobro da grade i drugu dionicu!? Za jedan imaju pozitivnu ocjenu poslovanja, a drugi pak ne. Posao je potom dodijeljen firmama Euroasfalt i Strabag, o čemu je Žurnal opširno pisao.

Tender je tada poništen, a na novi se čekalo do polovine 2016 godine. I njega su karakterisale zakulisne radnje.   

Najpovoljniju ponudu za gradnju dao je konzorcij koji čine “Azvirt Limited Liability Company” iz Azerbejdžana te kineska firma “Power Construction Corporation of China Ltd”, sa Heringom kao podizvođačem. No, umjesto ovog konzorcija, iz uprave Autocesta FBiH  Evropskoj investicijskoj banci koja je kreditor, za izvođača radova sugerišu drugoplasirani konzorcij Strabag-Euroasfalt, iako je njihova ponuda bila skuplja.  

Evropska investicijska banka je uzalud upozoravala Autoceste na neutemeljenost odluke o dodjeli posla drugorangiranom konzorciju, a epilog je ponovno poništavanje tendera. Zakulisne  radnje u ovom tenderu trenutno su premet istrage Federalne uprave policije i navodno državnog tužilaštva, što bi iz iskustva trebalo značiti da čak i ako budu dokazane kriminalne radnje, odgovorni neće biti procesuirani.

UPRAVA JE POBJEDNIKA VEĆ IZABRALA

Trećim, nedavno raspisanim tenderom, posao je ponovno podijeljen na dva dijela, odnosno izgradnja mosta Počitelj te ostatak trase do Zvirovića. Uprava Autocesta, predvođena SBB-ovim kadrom Adnanom Terzićem, finansijskim direktorom Ivicom Ćurićem (HDZ BiH) i SDA-ovcem Jasminom Bućom, izvršnim direktorom projektovanja i građenja, odlučila je da uslovima tendera konačno svojim favoritima omogući dobijanje posla.

Nezabilježeno je u praksi da je tender raspisan za dva LOT-a, a da se ponuđača koji učestvuje na oba tendera uvjetuje da mora kumulativno zadovoljiti kriterije u financijskom pogledu,bez obzira što zadovoljava za pojedinačne dionice!?  

Istovremeno je tenderom propisano da ponuđač mora imati 85 miliona eura prometa posljednjih 5 godina. Da ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, odnosno da Hering ne bi mogao ponovo konkurisati sa nižim cijenama, traži se iskustvo na izgradnji mosta ili vijadukta vrijednosti od najmanje 35 milijuna eura sa sljedećim minimalnim karakteristikama: dužina raspona 140m, stupovi visine 90m i širine 20m.

Hering je radio dva mosta neznatno manjih gabarita, visine 86 metara i 120 m raspona, vrijednih 25 miliona eura, što ga uz pomenuti kriterij kumulativnog poslovanja, u startu eliminiše iz konkurencije. Naravno, slijediće ponovno dug proces žalbi na uslove iz tendera, u kojem samo nedostaje stavka da će posao na ovoj dionici konačno dobiti  Strabag i Euroasfalt. Tako su do daljnjeg odlučili SBB-SDA-HDZ neimari iz političkih fotelja.

(zurnal.info)