Iako je na poziciji ministra proveo sedam godina:Edin Ramić ne zna koliko povratničke djece pohađa školu u Republici Srpskoj
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Iako je na poziciji ministra proveo sedam godina: Edin Ramić ne zna koliko povratničke djece pohađa školu u Republici Srpskoj

Izbornu kampanju federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić počeo je tako što se fotografisao sa djecom povratnika u Srebrenici. Ni nakon sedam godina mandata ministar Ramić ne zna koliko djece povratnika pohađa škole u RS-u, ali je spreman da ih koristi u kampanji.

Edin Ramić ne zna koliko povratničke djece pohađa školu u Republici Srpskoj
Ministar Ramić u Srebrenici; foto:fb edin ramić

Federalnom ministru za raseljene osobe i izbjeglice Edinu Ramiću već je prešlo u naviku da djecu povratnika u Republiku Srpsku koristi za ličnu promociju. Tako je sada, na početku izborne kampanje, ministar Ramić odlučio da su im neophodni udžbenici za nacionalnu grupu predmeta. iako povratničkoj djeci u školama u RS zabranjuju čak i maternji jezik. S podjelom „besplatnih“ udžbenika ministar Ramić krenuo je iz Srebrenice.

Petog septembra na fejsbuk profilu  federalnog ministra raseljenih lica i izbjeglica Edina Ramića javnost je saznala da je ministar lično podijelio udžbenike djeci povratnika u Srebrenici.

Ministar Ramić u Potočarima, lica djece zatamljena su intervencijom Žurnala

 

Distribucija udžbenika je zvanično krenula, evo ovdje u Srebrenici smo uručili prve udžbenike tako da ćemo dalje od škole do škole prikupljati podatke i uručivati udžebnike, kazao je ministar Ramić.

Dalje je naveo da će tako raditi zato što im resorno Ministarstvo iz Banja Luke nije ustupilo podatke o broju učenika, pa će podjelu dogovarati direktno sa direktorima. Dakle, iako je već skoro sedam godina na poziciji federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice, Edin Ramić još uvijek ne raspolaže sa podacima koliko djece povratnika pohađa škole u Republici Srpskoj.

Uz fejsbuk objavu ministar je objavio i „prigodne“ fotografije zahvalne djece.

Lica djece zatamljena su intervencijom Žurnala

 

Podsjetit ćemo javnost da ovo nije prvi put da ministar Ramić koristi djecu povratnika za ličnu promociju. Ranije je, po nalogu Sebije Izetbegović, dijelio paketiće bošnjačkoj djeci u Konjević Polju.

Priručni Djed Mraz Sebije IzetbegovićEDO I MAJKAPriručni Djed Mraz Sebije Izetbegović

U Zvorniku su mu svirali i pjevali, u Janji se slikali u njegovu čast kada je svečano otvorio novoizgrađeno igralište ispred Doma kulture te rekonstruisano igralište ispred Osnovne škole „Meša Selimović“.

Ministar Ramić na facebooku objavio fotografije đaka iz JanjeZloupotreba djeceMinistar Ramić na facebooku objavio fotografije đaka iz Janje

 

Radi se o nekom okvirnom ugovoru koji će imati konačan iznos zavisno od toga koliko budu potrebe na terenu, tek kada završimo kompletan proces onda ćemo znati koliko je to sredstva ali radi se o značajnim sredstvima, kazao je Ramić.

Da se radi o značajnim sredstvima potvrđuje i tender koji je Ministarstvo raspisalo prije tri mjeseca. Polovinom juna ove godine Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica radi dopunu plana javnih nabavki i dodaje nabavku udžbenika za učenike povratnike u RS za nacionalnu grupu predmeta - procijenjene vrijednosti oko 900 hiljada maraka. Sedam dana kasnije, 24. juna ove godine, Ministarstvo raspisuje tender za ovu nabavku procijenjene vrijednosti 888 hiljada KM.

Iako je tender raspisan u junu, na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice nije objavljena odluka o izboru najpovoljnijih ponuđača. Prema nezvaničnim informacijama, jedan od dobavljača udžbenika za Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica je firma Nam iz Tuzle. Vlasnik ove firme je blizak prijatelj ministra Ramića Sevlid Hurtić, predsjednik Bosanskohercegovačkih Zelenih i koalicioni partner SDA.

Sevlid Hurtić i ministar Ramić u posjeti bh. dijaspori u Švicarskoj

 

U razgovoru za Žurnal Hurtić je potvrdio da je jedan od izabranih ponuđača na tenderu Ministarstva ali da nije još uvijek potpisao ugovor, jer Ministarstvo prosvjete RS nije dostavilo podatke o broju učenika. Zbog toga oni još uvijek ne znaju koliko udžbenika i kojim školama treba isporučiti.

Udžbenici koje je ministar Ramić dijelio, izdavač firma NAM iz Tuzle

 

Isti dan u telefonskom razgovoru iz Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica za Žurnal su naveli da je u toku potpisivanje ugovora ali da nam ne mogu tačno reći ko su dobavljači jer ih ima oko četiri, pet kao i da ne znaju koliko će od planiranih sredstava potrošiti jer još uvijek ne znaju koliko učenika treba udžbenike. Podatke na osnovu kojih su odredili da im za nabavku udžbenika treba oko 900 hiljada KM kažu da su dobili alternativnim putevima - zvali su škole i nastavnike. Ponovimo, o brizi ministra Ramića za obrazovanje povratničke djece dovoljno govori činjenica da, iako je već skoro sedam godina federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, još uvijek ne raspolaže sa podacima koliko djece pohađa škole u Republici Srpskoj.

(zurnal.info)