Dva mjeseca kašnjenja:Zvonko Zubak još uvijek nije uplatio 10,5 miliona maraka za kupovinu Vitezita

Istražujemo

Dva mjeseca kašnjenja: Zvonko Zubak još uvijek nije uplatio 10,5 miliona maraka za kupovinu Vitezita

Za dva mjeseca je probijen rok uplate 10.5 miliona maraka koliko je Zvonko Zubak trebao uplatiti za kupovinu tvornice namjenske industrije Vitezit iz Viteza. Novim dopisom on obavještava stečajnu upravu da ima problem sa transferom novca, ali da navodno ne odustaje od Vitezita

Zvonko Zubak još uvijek nije uplatio 10,5 miliona maraka za kupovinu Vitezita

 

Zvonko Zubak još uvijek nije uplatio 10,5 miliona maraka za kupovinu Vitezita! Shodno postupku prodaje i licitacije održane 1. februara na kojoj je pravo kupnje dodijeljeno Zubakovoj firmi registrovanoj u Odžaku  „Winsley Defence Group“, rok za uplatu bio je 15 dana. Dva mjeseca kasnije, Zubak obavještava stečajnu upraviteljicu Vitezita Behriju Huseinbegović o problemima sa uplatom. Navodno mu banka ne odobrava prenos novca jer je namjenjen za kupovinu u oblasti vojne industrije.  

 

Zubak 1

 

Zubak u nastavku pisma uvjerava da raspolaže finansijskim sredstvima ne samo za plaćanje kupoprodajne cijene, nego i dalje investiranje, te preuzima troškove stečajnog postupka nastalih od početka marta.

Tokom posjete Vitezitu prije dvadesetak dana, prema izvorima Žurnala, Zubak je najavio da će Vitezit preuzeti stanoviti „Češki fond“ koji je u navodnom vlasništvu „Američkog fonda“. Žurnal je uputio dopis g. Zubaku sa pitanjem da potvrdi navedeno, potom o kojim je „fondovima“ u tom slučaju riječ i ko čini vlasničku strukturu. On je putem sms poruke odbio da odgovori na navedena pitanja, kao i na pitanje da li je u sve uključena kompanija “Acre holding a.s” iz Češke.

 

ACRE Holding

Zubak je u ovoj firmi član nadzornog odbora od 18. oktobra 2018.godine, a slučajno ili ne, sedam dana kasnije će u Odžaku registrovati „Winsley Defence Group“. Istog dana, za člana nadzornog odbora u “Acre holding” biva imenovan stari Zubakov saradnik Petr Pernička, trgovac oružjem iz Češke. Pernička je posjedovao kompaniju “Winsley Finance Limited” registrovanu na Djevičanskim ostrvima, a zastupnik za Hrvatsku bio je upravo Zvonko Zubak.

Pernička je tokom rata u Hrvatsku dopremio dio raketnog sistema S-300. Iako sistem nije kompletiran, Pernička je nakon rata preko Zubaka tražio od Hrvatske 200 miliona dolara. Potom mu je dugo suđeno u Češkoj zbog sumnje da je te  rakete preko Hrvatske želio preporodati Iranu, a suđeno mu je i zbog namjere da eskadrilu aviona tipa MiG- 21 preko Rusije proda Sjevernoj Koreji. Ti avioni bili su zaplijenjeni, a SAD su prema medijskim navodima zbog toga Pernički i njegovoj kompaniji izrekle sankcije i zabranu trgovine sa SAD-om.  

U svakom slučaju, shodno Zakonu o stranim ulaganjima eventualni strani investitor ne može biti vlasnik više od 49% tvornice namjenske industrije, izuzev ukoliko to ne odobri - Vlada Federacije BiH.

U konačnici, stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović i stečajni sudija Ivo Žabić mogu eliminisati Zubaka kao kupca, ali teško da će se odlučiti na takav potez. U međuvremenu je stečajna upraviteljica pokušavala svim sredstvima odbiti namjeru federalnih revizora da “pročešljaju” (i) stečajni postupak u Vitezitu, naročito njen angažman oko pokušaja prodaje oko 150 tona baruta i raketnog goriva preostalog u skladištima Vitezita.

 

Bahra pismo

 

Arogantnim dopisom negirala je njihovu nadležnost, no samo na primjeru Hidrogradnje može se uvjeriti da su njeni argumenti - bezvrijedni.

Problem je što nema pravovremene reakcije nadležnih na prethodnih dvadeset godina sistemske pljačke Vitezita, odigrane pod okriljem i zaštitom kadrova HDZ-a BiH, u vrijeme kada su najvažniji pogoni pokradeni i nelegalno prodani spram Srbije, što je Žurnal detaljno ilustrovao u filmu “Prsten oko Vitezita”.

(zurnal.info)