ACCOUNT:Žurnal je prvi i jedini ukazao na manipulacije krivičnim zakonodavstvom FBiH!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

ACCOUNT: Žurnal je prvi i jedini ukazao na manipulacije krivičnim zakonodavstvom FBiH!

Online magazin Žurnal je još jednom pokazao da je medij koji svojim radom doprinosi očuvanju ustavno pravnog poretka u Bosni i Hercegovini i borbi protiv korupcije i najtežih oblika kriminala

Žurnal je prvi i jedini ukazao na manipulacije krivičnim zakonodavstvom FBiH!

Antikorupcijska mreža nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini – ACCOUNT, povodom usvajanja Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, želi istaći da je na ovo derogiranje krivično pravnog sistema ponovo prvi i jedini svojim izvještavanjem ukazao Online magazin Žurnal koji djeluje u okviru ACCOUNT-a.

Žurnal je odmah nakon usvajanja ovoga spornog zakonskog rješenja 19.06.2018. godine objavio tekst ‘’Predstavnički dom usvojio izmjene zakona: Ukida se krivično djelo za koje su optuženi Sarajlić, Kukić i Zukić!'', iz koga se jasno vidi da Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine dekriminalizuje korupciju umjesto da bude ključni alat za njeno procesuiranje. 

Ovim zakonskim rješenjem, kojim je po skraćenom zakonodavnom postupku izmijenjen stav 2. krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno teži oblik djela, tako što je propisano da je uz posredovanje neophodno zahtijevanje ili primanje mita za sebe ili drugog, praktično je onemogućeno procesuiranje političke korupcije i najtežih oblika kriminala. U tekstu Žurnala je argumentovano predstavljena pozadina predlaganja ovakvog zakonskog rješenja, a to je onemogućavanje procesuiranja visokih političkih zvaničnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (Asim Sarajlić – poslanik u Parlamentu BiH, Mirsad Kukić – poslanik u Parlamenu FBiH, Amir Zukić – poslanik u Parlamentu FBiH).

Online magazin Žurnal je na ovaj način još jednom pokazao da je medij koji svojim radom doprinosi očuvanju ustavno pravnog poretka u Bosni i Hercegovini i borbi protiv korupcije i najtežih oblika kriminala.

(zurnal.info)