ISTRAŽIVANJE ACCOUNTA:Zašto pacijenti na ljekarske preglede čekaju osam mjeseci?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

ISTRAŽIVANJE ACCOUNTA: Zašto pacijenti na ljekarske preglede čekaju osam mjeseci?

Ultrazvuk srca, kolor dopler krvnih sudova, CT, mamografiju, operacije katarakte, pregled kardiologa i neurologa - usluge su na koje pacijenti u BiH čekaju i do osam mjeseci, pokazalo je istraživanje Accounta... Rezultati istraživanja ACCOUNT-a pokazali su i da više od 62 posto doktora koji rade u javnim ustanovama rade i u privatnoj praksi.

Zašto pacijenti na ljekarske preglede čekaju osam mjeseci?
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Ultrazvuk srca, kolor dopler krvnih sudova, CT, mamografiju, operacije katarakte, pregled kardiologa i neurologa - usluge su na koje pacijenti u BiH čekaju i do osam mjeseci, pokazalo je istraživanje Accounta. Zbog dugih listi čekanja pacijenti se često odlučuju da preglede rade u privatnim ustanovama. Oni koji nemaju novca za privatne ordinacije prinuđeni su na višemjesečno čekanje...

Polovinom juna 2016. godine 27- godišnjoj F.R. iz Srebrenika dijagnosticirana je aneurizma na mozgu. Odmah je operisana na UKC Tuzla. Zbog komplikacija zakazana je još jedna operacija za mjesec dana.  Od tada je prošla skoro godina i po dana a F.R. još uvijek čeka na operaciju.

- Od tog augusta ja živim pored telefona. Čekam. Svaki put kad me zaboli glava mislim "eto to je to" jer aneurizma može puknut u svakom trenutku.  Plan je bio da se uklone obje aneurizme, ali nakon komplikacija, jedva je uklonjena jedna. Na prvoj kontroli u avgustu 2016. godine doktor je rekao da je potreban još mjesec dana da se oporavim od prve operacije, te da će se nakon toga raditi i druga operacija. Međutim, ja sam od tada na toj famoznoj listi, ne žele mi reći čak ni koja sam na redu - kaže F.R.

Amina Ćosić iz Sarajeva kaže da kada se njen suprug prošle godine povrijedio na poslu, zbog duge liste čekanja, neophodne pretrage su radili u privatnoj ordinaciji. Isto su uradili i kada se razbolio njihov 15-godišnji sin. Preglede u privatnoj ordinaciji platili su 400 maraka.

- Muž je zadobio užasne bolove u predjelu lakta koji je udarao u zglob na šaci do te mjere da je i najmanji pokret stvarao veliki problem. Javio se svojoj doktorici koja ga je uputila fizijatru. Kada je otišao rekli su mu da oni prije marta nemaju apsolutno niti jedan termin slobodan i da nema šanse da ranije dođe na pregled. Pregled smo završili u privatnoj ordinaciji jer samo lud čovjek bi čekao 5 mjeseci na pregled u stanju bola.

Sin od 15 godina je zadobio diskus herniu i također smo čekali mjesec dana kod tog istog fizijatra ali nam je tada rečeno da je to najraniji termin i to zato što je dijete u pitanju. Strašno, a da vam ne kažem da sam magnet, kojim se utvrdilo da je riječ o ovoj dijagnozi, morala također raditi u privatnoj režiji jer termin na Kliničkom smo morali čekati mjesec i po – kaže Ćosić.

DŽ.H. iz Sarajeva kaže da nema novca za privatne preglede, njena 61-godišnja majka od jula prošle godine čeka na magnet abdomena.

- Moja majka je onkološki pacijent i trenutno je bez terapije, a uopšte ne znamo da li se rak proširio na ostale organe i da li je zračenje pomoglo. Bila je naručena u septembru za magnet abdomena i male zdjelice. Sam termin je čekala dva mjeseca. Kada je otišla na KCUS rekli su joj da aparat ne radi, da taj pregled mogu uraditi samo ležeći pacijenti te da će je zvati kada aparat proradi. Do danas je još niko nije zvao a teško da sa 109 KM mjesečno socijalne pomoći može platiti privatno taj pregled - kaže Dž.H.

Zbog straha da bi na zdravstvene usluge mogle čekati još duže, sagovornice Žurnala  F.R. i Dž.H. željele su ostati anonimne.

Pacijenti na preglede čekaju i po 8 mjeseci

U okviru projekta Antikorupcijska mreža Account Srpski omladinski savez iz Brčkog u saradnji sa još četiri organizacije uradio je monitoring listi čekanja na zdravstvene usluge u ustanovama u BiH. Monitoringom je obuhvaćeno 27 zdravstvenih ustanova, od čega 4 klinička centra i 23 bolnice. U 2017. godini u 13 zdravstvenih ustanova obuhvaćenih istraživanjem postoje liste čekanja za ukupno 26 zdravstvenih usluga. Liste čekanja nema u samo tri bolnice u Općoj bolnici u Bugojnom te u bolnicama u Nevesinju i Trebinju.

Ultrazvuk srca, kolor dopler krvnih sudova, CT, mamografiju, operacije katarakte, pregled kardiologa i neurologa pacijenti u BiH čekaju u prosjeku i do osam mjeseci, pokazalo je istraživanje Accounta. Na zdravstvene usluge u 2017. godini najduže su čekali pacijenti bolnica u Zvorniku i Doboju. U bolnici Sv. Apostol Luka u Doboju 300 pacijenata je bilo na listi čekanja za ultrazvuk srca. Na ovu uslugu čekali su i do osam mjeseci kao i pacijenti bolnice u Zvorniku.

Zbog malog broja ljekara pacijenti su tako dugo čekali na preglede, kaže direktor bolnice u Zvorniku Ivan Popović. U razgovoru za Žurnal tvrdi da bi liste čekanja uskoro mogle biti u potpunosti ukinute.

- Mi imamo samo dva subspecijalista kardiologa, oni su jedini obučeni za to ali oni fizički ne mogu da stignu jer pored tih pregleda oni rade ambulantu, dijagnostiku... Pri tome imaju svoje pacijente na internom odjeljenju. Mi smo iz tih razloga angažovali još jednog ljekara i za mjesec dana uspjeli smo za 30 posto smanjiti liste čekanja. Ako nastavimo ovim tempom, za dva tri mjeseca ne bi trebali uopšte imati liste čekanja- kaže Popović.

Najviše pacijenta na listama čekanja za zdravstvene usluge bilo je  u Općoj bolnici u Konjicu. Iako se u ovoj bolnici na listi čekanja za CT nalazilo 1022 pacijenta na ovaj pregled čekali su samo deset dana. Za istu uslugu najduže se čekalo u Kantonalnoj bolnici Zenica u prosjeku i do četiri i po mjeseca.

Pomoćnik direktora Opće bolnice u Konjicu Naser Macić u razgovoru za Žurnal kaže da  zahvaljujući dvojici ljekara radiologa njihovi pacijenti najmanje čekaju.

- Mi imamo jedan aparat i dva ljekara koji rade i zaista završavaju hitne slučajeve odmah. Na listama čekanja su uglavnom pacijenti zakazani za kontrole, u prosjeku se kod nas čeka od 7 do 10 dana.  Zaista smo zadovoljni i mi i pacijenti jer naši ljekari u prosjeku dnevno urade  7 do 15 CT nalaza. Primjera radi, u januaru smo uradili 125 CT nalaza, to je 30 snimanja sedmično- kaže Macić.

Samo u prošloj godini 300 pacijenata u bolnici “Sv. Apostol Luka”  čekalo je i do šest mjeseci na operaciju katarakte.  Na ovu operaciju najviše pacijenta, njih 545, čekalo je u bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru. Pacijenti u ovoj bolnici nisu čekali samo na operacije. Mjesec dana čekali su i mamografiju. Samo u prošloj godini 200 pacijenata je bilo na listi čekanja.

Na zdravstvenu uslugu kolor dopler krvnih sudova pacijenti u Zvorniku i Zenici čekali su od tri do šest mjeseci. Za pregled kardiologa 200 pacijenata čekalo je i do dva mjeseca, naveli su iz  bolnice „Sveti Vračevi“ u  Bijeljini. Za pregled neurologa u bolnici u Konjicu čeka se oko mjesec dana.

Rezultati istraživanja ACCOUNT-a pokazali su i da više od 62 posto doktora koji rade u navedenim ustanovama rade i u privatnoj praksi.

Veliki problem predstavlja upravo privatna praksa doktora koji su zaposleni u javnim ustanovama jer ovim doktorima rad u javnim ustanovama može da služi za preusmjeravanje pacijenata u svoje privatne ordinacije. To predstavlja povoljno tlo za korupciju ali i ugrožava  prava pacijenata - upozorili su iz ACCOUNT- a.

(zurnal.info)