BH NOVINARI:Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinara Žurnala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

BH NOVINARI: Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinara Žurnala

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarki Žani Karić Gauk i glavnom uredniku portala Žurnal Eldinu Kariću, te zahtijevaju od MUP-a Kantona Sarajevo hitnu i profesionalnu istragu o upadu u stan dvoje novinara i otuđivanju njihove opreme za rad.

Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinara Žurnala
Žurnal

Provalna krađa se desila jučer u vrijeme kada se ovo dvoje novinara nalazilo na obilježavanju četrnaeste godišnjice postojanja portala Žurnal. Nepoznati provalnici su ispreturali stvari u stanu i tom prilikom odnijeli dva laptopa koje su novinarka Žana Karić Gauk i urednik Eldin Karić koristili za svakodnevni rad.

Provaljeno u stan urednika i novinarke Žurnala, ukradeni laptopiRežimska čestitka za naš 14. rođendanProvaljeno u stan urednika i novinarke Žurnala, ukradeni laptopi

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje ovaj incident kao ciljani pokušaj zastrašivanja novinara/ki i urednika/ca portala Žurnal, kako bi odustali od istraživačkog novinarstva i objavljivanja priča o slučajevima kriminala i korupcije, čiji su akteri najveći politički i državni dužnosnici u Bosni i Hercegovini.

Ovdje je riječ i o produženom nasilju nad novinarima, čiji akteri ne ograničavaju nasilje samo na radne prostore Žurnala ili novinarske ekipe na radnom zadatku, već atakuju i na privatnu imovinu, kako bi “držali” novinare u stalnom strahu i skrenuli njihov rad na bavljenje samima sobom, a ne istraživačkim novinarstvom u čijem su središtu postupci i odluke bh. zvaničnika.        

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima javno pozivaju policiju Kantona Sarajevo na provođenje hitne istragu o ovom slučaju, kao i da poduzmu zakonske mjere za sankcioniranje počinilaca, uvažavajući okolnost da se provalna krađa desila u stan dvoje novinara, kojom prilikom su odneseni laptopi sa njihovim novinarskim  materijalima, saopćio je Upravni odbor BH novinara.

(zurnal.info)