GRADNJA DIONICE POČITELJ-ZVIROVIĆI:Uprava pokušava eliminisati prvorangirani konzorcij?

Istražujemo

GRADNJA DIONICE POČITELJ-ZVIROVIĆI: Uprava pokušava eliminisati prvorangirani konzorcij?

Uprava Autocesta Federacije BiH nastavlja sa potezima koji mogu onemogućiti nastavak gradnje južnih dionica koridora Vc. Kako saznaje Žurnal iz više izvora, namjeravaju posao dodijeliti ne napovoljnijem, nego drugorangiranom ponuđaču

Uprava pokušava eliminisati prvorangirani konzorcij?

Zakulisne i ničim opravdane radnje i dalje karakterišu gradnju autoputa na poddionici Počitelj – Zvirovići. Najpovoljniju ponudu za gradnju dao je konzorcij koji čine “Azvirt Limited Liability Company” iz Azerbejdžana te kineska firma “Power Construction Corporation of China Ltd”. No, umjesto ovog konzorcija, iz uprave Autocesta FBiH  Evropskoj investicijskoj banci za izvođača radova sugerišu drugoplasirani konzorcij Strabag-Euroasfalt, potvrđeno je Žurnalu iz nekoliko izvora.

 

Opet mediji krivci

 

Buraz, ne mogu ti sada ništa reći, da opet nešto ne pokvarimo,” odgovor je putem telefonskog razgovora za Žurnal direktora Autocesta FBiH Adnana Terzića.

U aktuelnoj je upravi inače prisutno mišljenje da je i posljednje poništenje tendera uzrokovano samo zbog medijskog praćenja izbora najpovoljnijeg ponuđača i objavom informacija, što Evropska investicijska banka navodno ne toleriše.

Pitanje je da li se može više nešto “pokvariti” u ovoj sada već višegodišnjoj trakavici oko izgradnje ove poddionice. Terzić tvrdi da je sve prepušteno tenderskoj komisiji i njenom stavu nakon evaluacije projekta. Upitna je pak stručnost komisija za procjenu sposobnosti (boniteta) ovih velikih međunarodnih kompanija, čiji se promet mjeri u milijardama.

 

Za upravu je Nadzorni odbor nevažan

 

Izvori Žurnala tvrde da Evropska investicijska banka koja kreditno finansira projekat sa 100 miliona eura, neće prihvatiti skuplju ponudu, što će značiti novo odugovlačenje početka gradnje.

Nas uprava ni o čemu ne obavještava,” tvrdi Dobroslav Galić, predsjednik NO Autocesta na pitanje da li je upoznat sa preferiranjem drugoplasiranog ponuđača.

Uprava ne samo da ne obavještava Nadzorni odbor nego i ne provodi njegova upustva. Tako su samoinicijativno spojili dva tendera, za izgradnju LOT-a 1 i LOT-a 2 u jedan, unatoč nalogu Nadzornog odbora da zbog rentabilnosti tender bude razdvojen na dva dijela, o čemu je nedavno Žurnal pisao.

“Uprava upravlja i organizira posao, nadzorni odbor samo nadzire. Ni u jednom zakonu, statutu, nigdje to nisu ingerencije nadzornog odbora, izjavio je tada za Žurnal Adnan Terzić.

Potpuno je, ispostavlja se, nevažno ko rukovodi Autocestama, kadrovi SDA, SDP-a ili SBB-a (sa vječnim HDZ-om u sjeni), jer veliki novac u pozadini itekako razbija bilo kakvu ideološku i partijsku vjernost.

 

(zurnal.info)