Ko je uništio rudnik:Uprava Kreke odgovornost za stečaj prebacuje na radnike!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ko je uništio rudnik: Uprava Kreke odgovornost za stečaj prebacuje na radnike!

Dok se iz Elektroprivrede ne oglašavaju o stečaju rudnika, Uprava Kreke tvrdi da su radnici jedini krivci za katastrofalno stanje. Prema tvrdnjama uprave, oni tužbama blokiraju rad rudnika, uništavaju mehanizaciju, ne kopaju dovoljno, pa je Uprava Kreke pozvala sindikat da uvede radnu disciplinu

Uprava Kreke odgovornost za stečaj prebacuje na radnike!
Uprava Rudnika Kreka

Nakon informacije da je donesena odluka o stečaju Rudnika Kreka, nema reakcije iz Elektroprivrede BiH i Vlade Federacije. Niko se zvanično nije obratio zaposlenima, a ni javnosti da demantira ili  potvrdi ove informacije. Umjesto direktora EPBiH, resornog ministra ili premijera, javnosti se obratio direktor Rudnika Kreka Hasan Bleković i prokurista Adil Bašić. O stečaju kažu da zvanično ne znaju ništa. Press konferenciju su sazvali da kažu koliko je katastrofalno stanje preduzeću i da jasno označe ko su krivci za to.

Rudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečajELEKTROPRIVREDA BIH DONIJELA ODLUKURudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečaj

Radna disciplina je niska, radno-tehnološka disciplina... Elektroprivreda BiH uložila je 96 miliona u pomoćnu i osnovnu mehanizaciju, a neadekvatnim održavanjem te mehanizacije ona je non stop u kvaru. Mi smo primorani iznajmljivati mehanizaciju od trećih lica,  kazao je prokurista Rudnika Kreka Adil Bašić.

Dakle, kako oni tvrde, zato što rudari nisu adekvatno održavali osnovnu i pomoćnu mehanizaciju, Uprava je bila „primorana“ trošiti milione maraka na iznajmljivanje mašina od privatnih firmi. Rudari su odgovorni i kada su direktori Kreke, koje je imenovala Elektroprivreda BiH, osuđivani zbog plaćanja fiktivnih usluga prilikom iznajmljivanja mašina od privatnih firmi.

Iako osuđene za prevaru baš zbog poslovanja sa rudnicima Koncerna, te firme su nastavile da dobijaju unosne poslove iznajmljivanja mašina, ne samo Kreki, već i drugim rudnicima u sastavu koncerna. Ugovore su im davali direktori koje je imenovala Elektroprivreda...

Poslovi vrijedni 41 milion maraka dodijeljeni firmi Junuzović kopex!Bez obzira na brojne presude za prevarePoslovi vrijedni 41 milion maraka dodijeljeni firmi Junuzović kopex!

Ranije smo pisali kako se proizvodni pogoni Kreke u svom radu oslanjaju na staru mehanizaciju, što direktno utiče na realizaciju planirane proizvodnje. Zastoji u radu proizvodnih sistema na otkrivci i uglju su bili česti, zato što se nije investiralo u rezervne dijelove i repromaterijal.

Nema dovoljno rudara, mehanizacija je neispravna a oprema zastarjelaRUDNIK KREKA PRED KATASTROFOMNema dovoljno rudara, mehanizacija je neispravna a oprema zastarjela

Dajemo maksimum snaga a nemamo s čime raditi. Sveli su radnu snagu na minimum, jedan čovjek radi što su nekad trojica radilam, s tim da radimo sa mehanizacijom starijom od 100 godina, upozoravali su rudari.

Osim ogromnih iznosa koji su plaćani privatnim firmama za iznajmljivanje mehanizacije, milioni su se trošili i na iznajmljivanje rudara. Godinama od iste firme - "Rudar" iz Tuzle.

Za iznajmljivanje rudara i opreme potrošiće čak 17,7 miliona maraka!NEMA RADNIKA U RUDNIKU KREKAZa iznajmljivanje rudara i opreme potrošiće čak 17,7 miliona maraka!

Kako je direktan rezultat loše i zastrajele mehanizacije, te neulaganja u rezervne dijelove i održavanje, za posljedicu imalo pad proizvodnje uglja, i Elektroprivreda je bila „primorana“ da se obrati privatnim firmama. Tako je više od stotinu miliona maraka potrošila na kupovinu uglja od privatnih rudnika.

Elektroprivreda od privatnih rudnika kupila ugalj u vrijednosti od 170 miliona marakaZa samo godinu danaElektroprivreda od privatnih rudnika kupila ugalj u vrijednosti od 170 miliona maraka

Bez obzira na ove činjenice, za Upravu Kreke problem su tužbe zaposlenih

Rudnik Kreka bilježi dug od 420 miliona. Suma od 117 miliona vezana je za doprinose radnika, znači obaveze za PIO i zdravstvo, a tu su i tužbe radnika od 40 miliona, koje su nam stalno uslovljene blokadom računa, kazao je direktor Kreke Hasan Bleković.

Za direktora Blekovića problem nije što prethodne uprave Kreke nisu uplaćivale zaposlenima doprinose, već što su radnici zbog toga tužili rudnik. Odluku o neisplati doprinosa sigurno nisu donijeli rudari, već Uprava Kreke uz blagoslov Elektroprivrede i Vlade FBiH.

Prema podacima Poreske uprave FBiH, na dan 31. 12. 2022. godine Rudnik Kreka dugovao je 153,8 miliona maraka za poreze i doprinose. Finansijskih podataka o poslovanju Kreke za prošlu godinu nema, ali 2021. godinu završili su sa minusom od skoro 30 miliona maraka.

Ipak, svu odgovornost za loše stanje u Kreki, uprava je prebacila na radnike.

(zurnal.info)