DEVET MJESECI NAKON PISANJA ŽURNALA:Tužilaštvo okončava istragu protiv sudije Vladimira Špoljarića zbog seksualnog uznemiravanja!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DEVET MJESECI NAKON PISANJA ŽURNALA: Tužilaštvo okončava istragu protiv sudije Vladimira Špoljarića zbog seksualnog uznemiravanja!

Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu je polovinom 2019. godine zbog seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu prijavila Enisa Pazalja, koja radi na mjestu sekretara ovog suda

Tužilaštvo okončava istragu protiv sudije Vladimira Špoljarića zbog seksualnog uznemiravanja!

 „U potpunosti demantujem navode koje je objavio portal „Žurnal“ o navodnom seksualnom uznemiravanju i mobingu nad uposlenikom Kantonalnog suda u Sarajevu, sekretarom Enisom Pazaljom. Naime, tvrdnje iznesene, kako se to navodi u prijavi podnesenoj Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a su potpuno neistinite, zlonamjerne i usmjerene na diskreditovanje mene kao predsjednika suda“.

Tako je prije devet mjeseci pisao Žurnalu predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo Vladimir Špoljarić, nakon naše priče o seksualnom uznemiravanju.

Nakon prijave Enise Pazalje Uredu disciplinskog tužioca, u slučaj se uključila i SIPA jer je djelo seksualnog uznemiravanja kažnjivo po Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH, što je nadležnost državnog tužilaštva, o čemu je Žurnal pisao.

Izvori Žurnala navode kako je Špoljarić prije nekoliko dana saslušan u svojstvu osumnjičenog, što može značiti i skoro podizanje optužnice. Ono što će potom vjerovatno slijediti jeste njegova suspenzija do okončanja postupka.

Podsjetimo, Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu  je polovinom 2019. godine zbog seksualnog uznemiravanja  na radnom mjestu prijavila Enisa Pazalja, koja radi na mjestu sekretara ovog suda. 

„Sjedila sam za svojim računarom okrenuta leđima, kada sam se okrenula prišao je i pokušao da me poljubi i zagrli. Nakon što sam ga odgurnula prijetećim tonom je izjavio 'vidjećeš svog Boga, letićeš odavde sa ovog radnog mjesta...“, navela je u prijavi  Enisa Pazalja.

Slijedio je svakodnevni mobing, uz prijetnje kako on ima dobre veze u VSTV-u, MUP-u i Tužilaštvu Kantona Sarajevo, da niko neće svjedočiti u njenu korist pa će dobito otkaz, o čemu je Žurnal pisao oktobra prošle godine.

Uzalud je Špoljarić potom pozivao pojedine osobe na važnim funkcijama, kako bi neutralisao eventualnu reakciju Ureda disciplinskog tužioca. SIPA i Tužilaštvo su uradili svoj dio posla.

Sudija Vladimir Špoljarić je „odranije poznat“ medijima. 

Tako je CIN opisao njegovu ulogu u procesu protiv političara Eseda Radeljaša, kada je usporavanjem dostave zabilješke pogodovao da Radeljaš zbog zastare izbjegne izdržavanje zatvorske kazne. Nedugo potom Radeljaš od Špoljarića kupuje vikendicu (!?), priznavši da su lažirali podatke o građevinskoj dozvoli i cijeni kako bi porez bio manji!!  

Žurnal je pisao da je sudija Špoljarić saslušavan u okviru istrage u predmetu Pravda u procesu protiv Alije Delimustafića. Špoljarić je istražiteljima priznao da se nekoliko puta sastajao sa Alijom Delimustafićem jer je preko njega namjeravao kupiti nekretnine u Hrvatskoj!?

Prilikom prisluškivanja telefona u predmetu Pravda, zabilježeno je da osoba kodnog imena „Brko“ iz Kantonalnog suda Sarajevo pomaže Delimustafićima. 

(zurnal.info)