Pravosuđe u Brčkom opterećeno aferama:Tomaš je novi predsjednik Suda, Grčević nekažnjen odlazi u penziju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Analiza

Pravosuđe u Brčkom opterećeno aferama: Tomaš je novi predsjednik Suda, Grčević nekažnjen odlazi u penziju

Da Tomaš bude novi prvi sudija u Distriktu glasalo je svih 13 prisutnih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Nakon razgovora sa kandidatima, samo on je prošao, a Odjel za imenovanje, uvidom u dokumentaciju, utvrdio da nije tačno da se, kako stoji u prijavama Uredu disciplinskog tužioca, po potrebi izjašnjavao kao Srbin i/ili kao Ostali.

Tomaš je novi predsjednik Suda, Grčević nekažnjen odlazi u penziju
Dragan Tomaš, novoizabrani predsjednik Osnovnog suda u Brčkom

Baš kako se govorilo u kuloarima Osnovnog suda u Brčkom, nasljednik svježe penzionisanog predsjednika ove pravosudne institucije Jadranka Grčevića biće njemu blizak Dragan Tomaš. Grčević će, nekažnjen uz mnogobrojne dokaze o nezakonitom djelovanju, uživati u mirovini.

Da Tomaš bude novi prvi sudija u Distriktu glasalo je svih 13 prisutnih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Nakon razgovora sa kandidatima, samo on je prošao, a Odjel za imenovanje, uvidom u dokumentaciju, utvrdio da nije tačno da se, kako stoji u prijavama Uredu disciplinskog tužioca, po potrebi izjašnjavao kao Srbin i/ili kao Ostali.

„Prijavljivao se četiri puta i svaki put se izjašnjavao - iz reda 'ostalih'“, saopšteno je na sjednici.

Još krajem jula ove godine Žurnalu je u Tužilaštvu BiH potvrđeno da, na osnovu anonimne prijave protiv Tomaša, postoji predmet.

„S obzirom na status predmeta, više informacija ili detalja ne možemo davati“, napisao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

Takođe, u Uredu disciplinskog tužioca potvrđeno nam je da su zaprimili pritužbu protiv novoizabranog predsjednika suda.

No, Tomaš već ima plan i program. Pred članovima Vijeća naglasio je da javnost vjeruje Osnovnom sudu Brčko distrikta. Koju minutu kasnije, pak, „okliznuo se“:

„Izostanak strategije komuniciranja s javnošću u kriznim situacijama u vrijeme pandemije koronavirusa uticalo na povjerenje javnosti prema sudu.“

Cilj mu je, kako je naveo, skraćivanje sudskih postupaka i ubrzanje procesuiranja predmeta korupcije i organiziranog kriminala. Mada, što se tiče  korupcije u radu, „imaju samo jedan predmet“.

Za sudiju Osnovnog suda u Brčkom Tomaš je izabran prije sedam godina. Pravosudna komisija je u dva navrata pokušala da ga "progura" za člana VSTV, iako su iz Vijeća u to vrijeme, radi ravnomjerne nacionalne zastupljenosti, izričito tražili sudiju ili tužioca iz reda bošnjačkog naroda. Zbog ovog slučaja reagovali su i međunarodni predstavnici u BiH, tako da je Pravosudna komisija na kraju povukla svoj prijedlog.

SJEĆANJE NA JADRANKA GRČEVIĆA:

U fotelji predsjednika suda naslijediće Jadranka Grčevića koji tu funkciju obavljao punih 20 godina. 

Grčević je tokom višedecenijskog mandata skupio čak 54 disciplinske prijave. U samo jednom slučaju protiv njega vođen je disciplinski postupak koji nije okončan. Predsjednik suda otišao je da odmori. A kad odmori, može u advokate.

Umjesto čestitke za penziju, podsjećamo:

Saradnice presuđivale u Grčevićevo ime

Platu predsjedniku suda, ispunjavajući njegove norme, a radeći mimo zakona, zarađivala je prvo Marijana Marković, a potom i Marina Blažević. Zbog donošenja presuda pod Grčevićevim imenom i prezimenom, protiv problematičnog predsjednika suda Tužilaštvu Brčko distrikta podnesena je krivična prijava.

Predsjednik brčanskog suda nekažnjen odlazi u penzijuSPAŠAVANJE SUDIJE JADRANKA GRČEVIĆAPredsjednik brčanskog suda nekažnjen odlazi u penziju

Prema prijavi, Grčević je izbjegavao da se pojavljuje na ostavinskim raspravama na kojima je trebalo da bude postupajući sudija, a takvim nesavjesnim radom povrijedio je pravo čak 28 Brčaka na pravično suđenje. U zapisnicima su njegove saradnice lagale navodeći da je on vodio postupke, kao nenadležne donosile presude, dok je on zapravo bio na sasvim drugim mjestima. Norma je bila zadovoljena – plata redovna! Markovićeva je presudila u 11 ovakvih slučajeva, a onda raskinula radni odnos u sudu da bi postala advokat u Srebreniku. Nju je naslijedila Blaževićeva.

Baš od 2017. do 2019. godine, kada su sporne presude donesene, Grčević je dva puta biran za predsjednika suda, na osnovu odluka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kojeg je tada predvodio Milan Tegeltija.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Grčević je u vrijeme kada je zakazivao ostavinske postupke prisustvovao sjednicama Pravosudne komisije Brčko distrikta. Nikada nije objasnio kako je mogao da bude istovremeno na dva mjesta.

Rani radovi

Bio je blagonaklon i prema nasilnicima. Sudskom izvršitelju Marku Vukoviću, presuđenom za nasilje u porodici, dozvolio je da radi u vrijeme kada je protiv njega vođen krivični postupak. Sve ovo nagrađivao je punom platom.

Vuković  je 2. oktobra 2017. godine zaposlen kao referent za prinudnu naplatu. Dvije godine kasnije, 27. decembra 2019, Tužilaštvo Brčko distrikta proslijedilo je sudu optužnicu kojom se Vukoviću na teret stavlja nasilje u porodici. Osnovni sud Brčko distrikta, kojim rukovodi Grčević, a zaposlenik je Vuković, optužnicu je potvrdio 3. januara 2020. Predsjednik suda bio je dužan da nasilnika Vukovića udalji s mjesta sudskog izvršitelja. Međutim, to se nije dogodilo.

Slučaj „Biser“

U Brčkom je prošlog juna, zbog ubistva 83-godišnjeg Fetija Mihmića Opana, uhapšen Aladin Biser, uposlenik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH pod suspenzijom. Kao referent za unos podataka radio je od 2012. godine. Ovo radno mjesto je, tvrdi izvor Žurnala, dobio zahvaljujući prijateljskoj vezi njegove porodice sa predsjednikom suda Jadrankom Grčevićem.

Protiv Bisera je ranije pokrenut krivični postupak, a sudilo mu se u sudu u kojem je i bio zaposlen zbog zloupotrebe službenog položaja i lažnog predstavljanja. Zbog ovih krivičnih djela nepravosnažno je osuđen na sedam mjeseci zatvora. Njemu je ranije dokazana i krivica za prevaru uzimanjem novca od preduzetnika kojem je obećao uništiti dokaze u sudu, koji su ga navodno inkriminisali u poslovanju.

Ti ćeš meni sve dostaviti pa ću ja vidjeti sa Dalidom!Pogledajte video potkivanjaTi ćeš meni sve dostaviti pa ću ja vidjeti sa Dalidom!

Biser je, navodno, isto radio i Mihmiću – uzimao mu je novac uz obećanje da će mu u sudu ubrzati sudski postupak u kojem je bio jedna od stranaka.

Osjetljivo sudijino nepce

Žurnal je 3. marta 2020. godine pisao kako problematični predsjednik suda proslave praznika organizuje u vinariji osuđenog bivšeg gradonačelnika Brčkog Dragana Pajića. Pajićeve zloupotrebe položaja i sukobi interesa, za koje mu se sudilo upravo u Osnovnom sudu Brčkog, nisu smetali prvom brčanskom sudiji. Račune za pažljivo odabrane butelje vina Grčević je ispostavio građanima.

U novogodišnjoj proslavi uživao je i sudija Velibor Milićević, isti onaj koji je Pajića osudio na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kako se upravlja sudskim predmetima

U aprilu 2014. godine posredstvom CMS-a (sistem za automatsko upravljanje predmetima) na postupanje je dobio predmet koji je u Osnovnom sudu zaveden pod brojem 96 0 O 078115 14. S obzirom na to da je jedan od suvlasnika nekretnina koje su se pojavile kao predmet tog postupka, Grčević je od IT službe suda zatražio da ovaj predmet dođe u ruke isključivo sudije Selima Karamehića, protiv kojeg je postojalo svjedočenje za ratni zločin, ali, zahvaljujući prijateljstvima u Tužilaštvu, ne i istraga o brutalnom premlaćivanju ratnih zarobljenika.

Grčević je u ovom slučaju dva puta prekršio pravilnik – prvi put jer je sam odlučio o svom izuzeću i drugi put kada je zaobišao CMS.

Djelovanje predsjednika Osnovnog suda u Brčkom po mnogo čemu je diskutabilno, baš kao i njegov izbor na to mjesto. U ljeto 2019. Milan Tegeltija učinio je sve da ga po peti put smjesti u fotelju, iako je Grčević bio u sukobu interesa, s obzirom na to da mu je u istoj pravosudnoj instituciji zaposlena supruga…

(zurnal.info)