Stanica na nekropoli stećaka:Sumnjivi tenderi za izgradnju policijskih stanica u Kreševu i Donjem Vakufu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Stanica na nekropoli stećaka: Sumnjivi tenderi za izgradnju policijskih stanica u Kreševu i Donjem Vakufu

Izgradnja novih policijskih stanica u dvije općine, Kreševu i Donjem Vakufu, oko 3,3 miliona KM bez PDV-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, ukupno osam tendera, te sedam dodijeljenih ugovora firmi SIGMA-SK iz Zenice, koja je nekoliko puta bila i jedini ponuđač, bacaju sumnju na ove provedene tendere.

Sumnjivi tenderi za izgradnju policijskih stanica u Kreševu i Donjem Vakufu
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Zbog katastrofalnih uvjeta u policijskim stanicama u Kreševu i Donjem Vakufu, Vlada SBK se prije nekoliko godina odlučila krenuti u izgradnju novih objekata. U ljeto 2019. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK na čelu s ministrom Feliksom Vidovićem, nakon provedenih tendera, zaključuje dva ugovora – oba za prvu fazu izgradnje stanica u Kreševu i Donjem Vakufu, piše portal PratimoTendere.

Ta dva tendera, barem prema javno dostupnim informacija, nisu bila sumnjiva – više zaprimljenih ponuda za oba tendera, izbor ekonomski najpovoljnijih ponuda, te dvije različite firme koje su dobile poslove (SIGMA-SK za Kreševo, te Vlašić-gradnja za Donji Vakuf).

S druge strane, izgradnja policijske stanice u Kreševu bila je problematična iz drugog razloga. Kako je pisao Žurnal, stanica je izgrađena na nekropoli stećaka. Naime, prilikom pripremnih radova pronađena je nekropola stećaka, a otkriće je izazvalo veliki interes medija i stručnjaka iz različitih oblasti. Međutim, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, u kojoj je u to vrijeme sjedio Radoje Vidović, brat ministra Feliksa Vidovića, nije željela ovaj lokalitet proglasiti nacionalnim spomenikom i tako ga zaštititi od potpune devastacije. 

Na nekropoli stećaka u Kreševu podignuta policijska stanica!Uništavanje nacionalnog blaga (Video)Na nekropoli stećaka u Kreševu podignuta policijska stanica!

No, vratimo se tenderima. Nakon prve faze, uslijedile su i druga (2020. godine), treća (2021. godine), te konačno ove godine i četvrta faza. Ukupno je to još šest provedenih tendera, uz dva tendera iz 2019. godine.

Svih tih šest tendera dobila je ista firma – SIGMA-SK. Još zanimljivije, na tri tendera, gdje spadaju i oba iz 2022. godine, ova firma bila je jedini ponuđač.

Računajući i jedan dodijeljeni ugovor iz 2019. godine, ova zenička firma dobila je ukupno sedam tendera, vrijednih zajedno oko 2,85 miliona maraka, za izgradnju policijskih stanica u Kreševu i Donjem Vakufu

Inače, nabavke iz 2022. godine je algoritam koji koristi portal PratimoTendere označio rizičnim, te im je dodijeljena žuta zastavica.

(zurnal.info)