Uništavanje nacionalnog blaga (Video):Na nekropoli stećaka u Kreševu podignuta policijska stanica!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Uništavanje nacionalnog blaga (Video): Na nekropoli stećaka u Kreševu podignuta policijska stanica!

Policijska stanica na nekropoli stećaka u Kreševu skoro je završena. Na fotografijama i videu Žurnala jasno je vidljivo da stećci nisu ni na koji način zaštićeni. Investitor: MUP SBK na čelu sa ministrom Feliksom Vidovićem. Brat ministra Vidovića - Radoje Vidović - bio je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u vrijeme početka radova i otkrića nekropole

Na nekropoli stećaka u Kreševu podignuta policijska stanica!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

 

Sredinom 2019. godine na lokalitetu Polje Mratinići, na kome se nalazila srednjovjekovna crkva počela je izgradnja nove policijske stanice u Kreševu. Prilikom pripremnih radova pronađena je nekropola stećaka, a otkriće je izazvalo veliki interes medija i stručnjaka iz različitih oblasti. Riječ je o vrijednom otkriću, pravom blagu kulturne baštine, konstatovali su arheolozi i historičari. 

Tražilo se da se odustane od izgradnje policijske stanice na nalazištu stećaka, a sama lokacija proglasi nacionalnim spomenikom. Peticija da ova lokacija bude pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika pokrenuta je još 2012., godinama prije ovog značajnog otkrića.kresevo 1
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije prostor Polje (Mratinići) u Kreševu željela proglasiti nacionalnim spomenikom i tako ga zaštititi od potpune devastacije. Obavezali su se da će se radovi na izgradnji policijske stanice privremeno obustaviti dok struka ne da konačnu riječ, a njihov eventualni nastavak bit će pod budnim okom arheologa. Bilo je riječi i o izmještanju stećaka i njihovoj konzervaciji. Razblažili su očekivanja javnosti najavama o pažljivom i odgovornom postupanju, ali konkretne poteze nisu poduzeli.

Od tada su prošle skoro dvije godine. Policijska stanica na nekropoli stećaka skoro je završena. Na fotografijama i snimcima Žurnala jasno se vidi da su stećci još uvijek tu – potpuno nezaštićeni, izloženi štetnom uticaju djelovanja mašina i građevinskih radova.

 

covic-kresevo

Braća Vidović i načelnik Pejak tokom posjete Dragana Čovića Kreševu

 

Investitor - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona – vlasnik je ovog zemljišta. Ministar policije SBK-a je Feliks Vidović iz HDZ-a. Obnašao je i dužnost ministra pravde Federacije BiH. Feliks Vidović karijeru je počeo kao pripravnik u Općini Kreševo. Istoj Općini koja je izdala potrebne dozvole za izgradnju policijske stanice, na čijem čelu je također HDZ-ovac Renato Pejak

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je odbila proglasiti ovu lokaciju nacionalnim spomenikom, bio je i Radoje Vidović (HDZ), brat Brat Feliksa Vidovića. Radoje Vidović član komisije bio je sve do 2021., tako da je direktno odlučivao o projektu koji vodi njegov brat Feliks na poziciji ministra policije SBK-a.

 

kresevo 4Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Radoje Vidović je bivši načelnik Općine Kreševo. Od jula prošle godine zastupnik je u Hrvatskom saboru ispred HDZ-a za XI izbornu jedinicu (dijaspora). U Saboru je član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbora za ratne veterane i Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na dužnost u Saboru stupio je u vrijeme kada je još uvijek bio aktivan član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH.

Općina Kreševo nije revidirala dozvole izdate prije otkrića nekropole stećaka. Nakon arheološkog otkrića, načelnik Renato Pejak je prvo rekao kako izgradnja neće obuhvatiti nijedan stećak, a zatim kako će stećci biti dislocirani ukoliko komisija tako odluči. Kao što se vidi na snimcima, stećci su tu.

Ova nekropola sa stećcima nije jedina na području Kreševa: stećci na lokalitetima Brdo u Deževicama, Kose, Crkvenjak i Klupe proglašeni su nacionalnim spomenicima BiH. Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj nekropola u BiH u lošem stanju i da su rijetko zaštićeni na pravi način. 

 

(zurnal.info)