Činjenice o slučaju Dodikove vile:Sumnjiv kredit, zloupotreba pečata, gotovinsko plaćanje, smrt ključnog svjedoka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Činjenice o slučaju Dodikove vile: Sumnjiv kredit, zloupotreba pečata, gotovinsko plaćanje, smrt ključnog svjedoka

Nema sumnje da je počinjeno niz nezakonitih radnji da bi se Dodik dokopao novca kojim je platio vilu u elitnom dijelu Beograda. Predmet je godinama skupljao prašinu u ladicama Tužilaštva BiH, čije je poteze u potpunosti kontrolisao Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je nakon smjene postao savjetnik u Dodikovom kabinetu

Sumnjiv kredit, zloupotreba pečata, gotovinsko plaćanje, smrt ključnog svjedoka
Beogradska vila Milorada Dodika

 

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, danas je u Tužilaštvu BiH saslušan u vezi sa spornom kupovinom vile na Dedinju u Beogradu. Prije ulaska u zgradu Tužilaštva BiH, iz luksuznog mercedesa kojim se dovezao na saslušanje, okupljenim novinarima je pokazao srednji prst. Bila je to prostačka demonstracija bijesa, ali i straha, čiji uzrok su i njegove tirade o tome kako je u cijelom slučaju potpuno nevin, a da mu Tužilaštvo BiH (po njemu nesustavna kategorija) „pakuje“ „politički motivisan proces“ po nalogu specijalnog američkog izaslanika za Balkan Gabriela Escobara i Ambasade Velike Britanije u BiH.

Dodikov pokušaj da sebe predstavi žrtvenim jarcem, protiv kojeg su se urotili Tužilaštvo BiH, stranci i veći broj medija je besmislen, jer činjenice u vezi sa slučajem „Vila“ govore sasvim suprotno.

 

IZJAVA SLOBODANA PAVLOVIĆA

 

Tužilaštvo BiH je još krajem 2015. godine donijelo naredbu o pokretanju istrage protiv tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nezakonitosti u vezi sa kupovinom vile na Dedinju. Naredba Tužilaštva uslijedila je nakon što je 14. decembra te godine izjavu u Tužilaštvu BiH dao Slobodan Pavlović, vlasnik bijeljinske “Pavlović banke” (danas Naša banka), preko koje je Milorad Dodik 2007. godine prebacio 750 hiljada evra na račun “Komercijalne banke” u Beogradu, koja je bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tvrdio, a i danas ostaje pri tome, da je 2007. godine podigao kredit kod “Pavlović banke” da bi platio vilu. Provjerama u Centralnoj banci BiH, utvrđeno je da ne postoji nikakav kredit dat Dodiku 2007. godine.

 

KADA JE PODIGNUT KREDIT

 

Naknadno se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine, kada je kredit i odobren. Utvrđeno je da je zahjtev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Uz to, istraga je pokazala da je Dodik uplaćivao rate u gotovom novcuza koji se ne zna porijeklo, a ne preko računa, što je uobičajena procedura kod svih kreditnih plaćanja. Danas tvrdi da je otplatio već oko 500.000 evra kredita, a da rate plaća dijelom od plate, a dijelom od dva stana koja je prodao u Beogradu. 

 

PREDMET U LADICI

 

Žurnal je još prije sedam godina objavio hodogram (uz dokumente) načina kojim je Dodik platio vilu na Dedinju u tekstu DOSSIER "VILA": Svi detalji i dokumenti o istrazi protiv Milorada Dodika!

Nema sumnje da je počinjeno niz nezakonitih radnji da bi se Dodik dokopao novca kojim je platio vilu u elitnom dijelu Beograda. Vilu je godinama izdavao u zakup Ambasadi Izraela, sve dok ova afera nije izašla na vidjelo, pa su mu Izraelci dali otkaz. Predmet „Vila“ godinama je skupljao prašinu u ladicama Tužilaštva BiH, čije je poteze u potpunosti kontrolisao Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je nakon smjene postao savjetnik u Dodikovom kabinetu. 

 

SMRT KLJUČNOG SVJEDOKA

 

Jedan od ključnih svjedoka protiv Dodika u ovom slučaju bio je sam vlasnik „Pavlović banke“ Slobodan Pavlović, koji je, zajedno sa još nekoliko bivših visokih funkcionera banke, 2016. godine bio hapšen zbog pranja novca u ovom predmetu. Zbog opstrukcija u samom Tužilaštvu BiH, slučaj nikada nije doveden do kraja. Slobodan Pavlović, ključni svjedok u ovom predmetu, poginuo je 16.decembra 2021. godine u saobraćajnoj nesreći u Čikagu.

 

(zurnal.info)