Predsjednica suda u Novom Travniku pod istragom:Sumnje na zapošljavanje rođaka, mobing uposlenika i manipulaciju CMS-om
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Predsjednica suda u Novom Travniku pod istragom: Sumnje na zapošljavanje rođaka, mobing uposlenika i manipulaciju CMS-om

Katica Jozak-Mađar suočava se sa optužbama da je u Kantonalni sud u Novom Travniku zaposlila rođake, da "neposlušne" uposlenike mobinguje, dok one podobne nagrađuje, ali i da zaobilazi CMS prilikom dodjele predmeta. Protiv nje je otvorena istraga u Tužilaštvu ZDK, a predmet je formiran i u Uredu disciplinskog tužioca

Sumnje na zapošljavanje rođaka, mobing uposlenika i manipulaciju CMS-om
Kantonalni sud u Novom Travniku (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

 

Protiv predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travniku Katice Jozak-Mađar podneseno je nekoliko prijava zbog nepotizma, mobinga i zloupotrebe Sistema za automatsku dodjelu predmeta (CMS). Na osnovu tih prijava otvorena je krivična, ali i disciplinska istraga.

Izvori Žurnala otkrivaju da su prijave podnosili uposlenici i to na adrese različitih institucija.

Istraga je otvorena u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona i to na osnovu rješenja Federalnog tužilaštva BiH, a zbog sumnje da je Jozak-Mađar počinila krivična djela zloupotreba položaja i prevara u službi.

Dobro upućeni izvori Žurnala navode da je Jozak-Mađar u Kantonalni sud u Novom Travniku zaposlila svog zeta Vladu Ramljaka kao višeg referenta pisarnice za unos dokumenata, njegovu sestričnu u službu za finansije, te rođaka Darka Rajića kao ličnog vozača.

Zauzvrat, Ramljak zajedno sa šefom IKT službe Almirom Račićem pomaže predsjednici suda u ispunjenju njenih zahtjeva koji se odnose na zaobilaženje CMS-a prilikom dodjele predmeta: Kada stignu predmeti po žalbi oni se prvo odnose u ured za sastanke predsjednice suda gdje ona na svaki stavlja ceduljice sa inicijalima sudije kojem se određeni predmet treba dodijeliti. Nakon toga, Ramljak predmete vraća u pisarnicu suda i u dogovoru sa šefom IKT, prema uputi predsjednice suda koji predmet će se dodijeliti kojem sudiji, isključi ostale sudije, pa kad prođe odabrani sudija nastavljaju dalje sa uključivanjem i isključivanjem iz sistema do konačne podjele predmeta po CMS sistemu”.

 

Predsjednicu suda optužuju da sa zetom i šefom IKT službe manipuliše CMS-om

 

Izvori Žurnala navode da su se predmeti na ovaj način dodjeljivali podobnim sudijama kako bi se "riješili na način na koji predsjednica to želi". Osim toga, "na ovaj način su se lakši predmeti dodjeljivali uvijek istim sudijama, bliskim sa predsjednicom suda, koji su zahvaljujući toj privilegiji ostvarivali visoke mjesečne norme". 

Po sličnom principu su se, inače, raspodjeljivali predmeti i u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, a o čemu je Žurnal pisao seriju tekstova.

 

Kako se sudski predmeti namještaju “podobnim” sudijamaSudija iz Brčkog otkriva (Video)Kako se sudski predmeti namještaju “podobnim” sudijama

 

U pitanje se dovodi i način zapošljavanja Račića na mjesto šefa IKT službe, koji je na toj funkciji bez rješenja još od 2017. godine. Prema anonimnoj prijavi koja je u posjedu Žurnala, a koja je navodno upućena još UDT-u i kantonalnoj inspekciji, Račić nije ispunjavao uslove za šefa unutrašnje organizacione jedinice, već samo za stručnog saradnika. Njegova prijava je navodno bila i odbačena, ali je Jozak-Mađar sve uspjela riješiti uz pomoć bliskih prijatelja iz politike.

 

Dio anonimnog pisma koje je u posjedu Žurnala

 

O svemu je obaviješteno i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH koji su prijavu dalje uputili prema Uredu disciplinskog tužioca. Iz UDT-a su nam kratko potvrdili da su prijavu zaprimili, da je predmet u radu i da još nije okončan.

Na osnovu nekoliko prijava uposlenika upućenih u Ministarstvo pravosuđa i uprave, 16. i 17. septembra 2021. u Kantonalnom sudu u Novom Travniku obavljen je inspekcijski nadzor. Glavni kantonalni upravni inspektori Hajrudin Alibašić kratko je potvrdio da je izvještaj o načinu izvršenja određenih krivičnih djela upućen prema drugim nadležnim inspekcijama.

Žurnal saznaje da je upućenom prijavom, osim predsjednice suda, obuhvaćeno još nekoliko osoba.

Katica Jozak-Mađar je predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku od 2004. Njena sestra Nedeljka Mađar-Ramljak (supruga Vlade Ramljaka) također je sutkinja. Do 2015. bila je uposlena u Općinskom sudu u Travniku i apsurd je da su predmete po žalbama na njene odluke godinama rješavali upravo u Kantonalnom sudu u Novom Travniku. 

Nedeljka Mađar-Ramljak danas je sutkinja Kantonalnog suda u Zenici. 

Katica Jozak-Mađar već je bila pod disciplinskom istragom zbog slučaja iz 2010. kada se kao predsjednica suda umiješala u rad sudije Darmina Avdića. Iz njegovog predmeta je izvadila rješenje o povratu novca koji je sudija donio po prijedlogu postupajućeg tužitelja, te je oformila drugo Vijeće koje je pod njenim uticajem donijelo drugačiju odluku.

Drugostepenom odlukom je kažnjena smanjenjem plate za 30 posto na godinu dana.

Predsjednicu Kantonalnog suda Novi Travnik kontaktirali smo telefonski, ali su nam u njenom uredu rekli da je na seminaru. Pitanja smo uputili putem e-maila i faxa, ali odgovor nismo dobili. 

(zurnal.info)