ZBOG NIZA NEZAKONITOSTI:Stečajni postupak nad Vitezitom bi mogao biti poništen?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ZBOG NIZA NEZAKONITOSTI: Stečajni postupak nad Vitezitom bi mogao biti poništen?

Izvori iz Vitezita nam ukazuju na učestalo uništavanje ili iznošenje dokumentacije iz kruga tvornice, uključujući i onu koja pripada namjenskoj proizvodnji. Dokumentaciju odvoze preko povjerljivih osoba (imena poznata redakciji) na razne lokacije. Tužilaštvo Srednjobosanskog kanotna i dalje je indiferentno, kao što je bilo i svih prethodnih godina tokom sistemske pljačke Vitezita.

Stečajni postupak nad Vitezitom bi mogao biti poništen?
Vitezit (foto: zurnal.info)

Stečajna uprava Vitezita svakim narednim potezom dovodi u sumnju legalnost stečajnog postupka i prodaje ove tvornice namjenske industrije. Nakon što je 16. januara ove godine potpisan kupoprodajni ugovor, 22. februara napravljen je aneks ugovora kojim se neke odredbe prodaje bitno mijenjaju.

Aneksom, koji nije pripremio isti notar kao i prvotni ugovor, stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović i predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo nastavili su pogodovati kupcu firmi “WDG promet” iz Zagreba vlasnika Matiasa Zubaka.

Iz ugovora su brisane odredbe člana 12. o rješenju o dosudi kojeg mora donijeti stečajni sudija. Tek nakon pravosnažnosti tog rješenja moglo bi se pristupiti potpisivanju ugovora. Ovako je legalizovano to “preskakanje” procedure, kako bi kupac što prije upisao vlasništvo.

iz ugovora i aneksa kupoprodajnog ugovora

Ostaje upitno ko je uplatio 10,8 miliona maraka za višetruko vrijedniju imovinu i pod kojim uslovima je kreditni fond iz Češke dao novac. Pravi dokaz o uplati, osim nečitkog bankovnog naloga ne postoji. Firma “WGT promet”, prema izvorima Žurnala iz Hrvatske, jeste registrovana za ove namjene, ali još nema sve potrebne dozvole tamošnjih nadležnih institucija.

Stečajni sudija Vitezita nema dokaz o uplatiTri sedmice nakon navodne prodajeStečajni sudija Vitezita nema dokaz o uplati

Nema ih ni za proizvodnju u Bosni i Hercegovini, a prije svega još nema saglasnosti federalne vlade neophodne za prodaju firme namjenske industrije stranom kupcu. Procenat vlasništa, ukoliko nema saglasnosti, ne može biti veći od 49%. Na te nedostatke u ugovoru upozorio je stečajni sudija Ivo Žabić, ali ih nema u aneksu ugovora.  

“Meni nije jasno zbog čega je notar izostavio bitne odredbe Zakona o stranim ulaganjima, budući da je kupac strano društvo, jer strani ulog u osnovni kapital privrednog društva koje se bavi proizvodnjom i prodajom NVO ne može preći 49 % od osnovnog kapitala u tom privrednom društvu. Nadalje, u Ugovoru nije naveden ni  Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, jer se stečajni postupak vodi nad imovinom dužnika koji je po strukturi...

Ugovor pun pravnih praznina, nedostaju odredbe brojnih zakonaStečajni sudija o kupoprodaji VitezitaUgovor pun pravnih praznina, nedostaju odredbe brojnih zakona

Kako saznajemo, federalni premijer Fadil Novalić tražio je od resornog ministra Nermina Džindića da pripremi izvještaj o dešavanjima u i oko Vitezita te da postoji realna mogućnost da vlada poništi kompletan stečajni postupak!

Sudija Žabić se “probudio” u samom  finišu kupoprodaje Vitezita, shvativši po svemu sudeći da bi mogao snositi odgovornost za niz postupaka suprotnih zakonu koje je do tada tolerisao, a koje su provodili upraviteljica Behrija Huseinbegović i predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo.

Ovaj dvojac zanemario je i presudu Vrhovnog suda FBiH kojom je potvrđena mjera osiguranja za vanknjižnu imovinu “Vitezit Cromena”, kćerke firme Vitezita, kojom je ta imovina kao tuđa izuzeta od prodaje, ali je ipak stavljena na listu nekretnina u oglasu o prodaji.

Uporedo, stečajna upraviteljica već neformalno uvodi novog kupca u posjed. U njegovo ime za to su zaduženi bivši HDZ-ov načelnik Viteza  Tomislav Bošnjak-Matić i Josip Raić, posljednji direktor Vitezita prije stečajnog postupka. Oni su prije nekoliko dana, uz prisustvo i predstavnice radnika Vitezita u Odboru povjerilaca, u jednom lokalnom restoranu imali srdačan susret sa Matiasom Zubakom, vlasnikom “WGT promet”, što je igrom slučaj dokumentovao izvor Žurnala.

Matias Zubak dolazi na sastanak

Dodatno nas izvori iz Vitezita upozoravaju na učestalo uništavanje ili iznošenje dokumentacije iz kruga tvornice, uključujući i onu koja pripada namjenskoj proizvodnji. Dokumentaciju odvoze preko povjerljivih osoba (imena poznata redakciji) na razne lokacije.

Tužilaštvo Srednjobosanskog kanotna i dalje je indiferentno, kao što je bilo i svih prethodnih godina tokom sistemske pljačke Vitezita.

Kadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!UDRUŽENI KRIMINALNI PODUHVATKadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!

(zurnal.info)