Nova vlast:SLOVENCI O KANDIDATU ZA FEDERALNOG PREMIJERA: Fadil Novalić je zloupotrebljavao položaj, sebi povećavao platu i isključivao struju radnicima!

Istražujemo

SLOVENCI O KANDIDATU ZA FEDERALNOG PREMIJERA: Fadil Novalić je zloupotrebljavao položaj, sebi povećavao platu i isključivao struju radnicima!

...

SLOVENCI O KANDIDATU ZA FEDERALNOG PREMIJERA: Fadil Novalić je zloupotrebljavao položaj, sebi povećavao platu i isključivao struju radnicima!
FOTO: Indikator.ba

Najozbiljniji kandidat za premijera Federacije Bosne i Hercegovine je Fadil Novalić, preduzetnik i predsjednik Odbora za privredno-finansijsku politiku Stranke demokratske akcije. O Novaliću se relativno malo zna, osim da je do kraja maja prošle godine bio direktor gradačačkog Cimos TMD Automobilska industrija d.o.o., kada je smijenjen sa ove pozicije.

Pojedini bh. mediji su tada objavili da je Novalić smijenjen jer se suprotstavio zatvaranju Cimosovih fabrika u Sarajevu i Srebrenici, a sam Novalić je u jednom intervjuu izjavio da je ponosan na otkaz u Cimosu.

- Vrhunac Cimosove mimikrije bio je da mene imenuju za vođu projekta zatvaranja fabrika u Srebrenici i Sarajevu, što sam odbio, jer nisam bitan ja, nego su bitni radnici, rekao je Fadil Novalić za bh. dnevni list Novo vrijeme.

Iz Cimos Grupe iz Kopra su, ipak, stigle drugačije informacije. U saopštenju se navodi da je Novalić smijenjen zbog neizvršavanja odluka Skupštine po pitanju imenovanja prokuriste i smanjivanja ovlasti direktora, kršenje individualnog ugovora o radu tj. isplata više plate od ugovorene, te sumnje za višekratnu zloupotrebu položaja.

- Svi koraci su bili usklađeni s bivšim direktorom Novalićem, koji je na žalost zaposlenima prenosio lažne informacije o zatvaranju svih tvornica na području BiH do 2014. godine i s takvim ponašanjem je društvu nanio nepopravljivu štetu, stoji u saopštenju Grupe Cimos, čije se sjedište nalazi u Kopru, u Sloveniji.

Grupa Cimos iz Kopra je za Žurnal potvrdila da je Fadil Novalić otpušten sa mjesta direktora, ali da protiv njega nisu podnesene krivične prijave.

PODRŠKA RADNIKA

Nakon otpuštanja Novalića, radnici Cimos TMD iz Gradačca su stupili u štrajk, čemu je, prema slovenačkim medijima, najviše doprinio Ševalija Đolić, predsjednik sindikata Cimos TMD, blizak Novaliću. Budući da mnogi radnici, u strahu za svoj posao, nisu željeli prekinuti rad, organizatori protesta su ih prisilili tako što su isključili struju fabrici.

Dio kampanje podrške Novaliću bilo je i potpisivanje peticije da se novoimenovani direktor Ibrahim Šehdanović ne smije vratiti na vodeće mjesto u kompaniji. Tokom protesta, jedan od zaštitara firme Meri-Tex, koja u to vrijeme nije imala odgovarajuću dozvolu za rad, fizički je napao jednog od predstavnika slovenske delegacije Cimos, koja je stigla u Gradačac, piše slovenački Dnevnik.si.

Dnevnik.si piše da je Novalić sa grupom povezanih ljudi uspio izgraditi mrežu firmi koje ili posluju sa Cimosom TMD, čiji je on bio direktor, ili automobilskom industrijom. Jedna od tih firmi je društvo TMD Group u vlasništvu Adema Hanića, koje sarađuje sa Cimosom TMD. Dio grupe TMD je je i TMD Mibo, čiji je direktor Mersad Hanić, Ademov brat. Sa Cimosom TMD je poezan i TMD Hanibal, na čijem čelu je Sead Hanić.

Sa Cimos TMD adresu u Gradačcu je dijelila firma Supfina d.o.o. čija je suvlasnica Novalićeva supruga. Supfina je ispostava istoimene njemačke firme za proizvodnju alata, a među prvim referencama koje je gradačačka Supfina dobila je ona od Cimos MTD.

LJUBITELJ FUDBALA

Dnevnik.si dalje navodi da je Cimos TMD sa Novalićem na čelu sponzorirala različite događaje u Gradačcu, među kojima je i Sajam šljive. Cimos TMD je bio i sponzor lokalnog fudbalskog kluba Zvijezda kojem je Cimos svake godine davao i do 100 hiljada eura. U ovom klubu su važne uloge imali pojedinci koji su na ovaj ili onaj način bili povezani sa Novalićem, piše Dnevnik.si.

I Zvijezdin stadion je najvećim dijelom izgrađen od Cimosovih sredstava. Novalić je od prošle godine predsjednik Zvijezde, a prije toga je vodio upravni odbor kluba. Na tom mjestu ga je zamijenio nekadašnji fudbaler  Nurdin Peštalić. Peštalić je vlasnik kompanije Wagner automotive i TMD-AGS, koja izrađuje aluminijumske odlivke za automobilsku industriju. Finansije fudbalskog kluba Zvijezda vodi Samir Iskrić, koji je vodio finansijsku službu u Cimosu TMD.

Ime Fadila Novalića će se ponovo dovesti u vezu sa Cimosom TMD u oktobru ove godine kada su se pojavile špekulacije da je zainteresovan za kupovinu Cimos TMD-a. Novalić je demantovao ove navode.

DRUGA KANDIDATURA

Fadilu Novaliću je ovo druga kandidatura za mjesto premijera Federacije BiH. Prvi put je kandidovan nakon ostavke Nadžada Brankovića. Novalić je tada prvobitno bio odustao od kandidature, poručivši da ta funkcija nije za njega, da dolazi iz privrednog, a ne političkog sektora.
U utrci za premijera novog saziva Vlade FbiH su, pored Fadila Novalića i Erdal Trhulj i Denis Zvizdić, ali prema nezvaničnim informacijama iz SDA, najvjerovatniji kandidat je upravo Novalić.

(zurnal.info)