VIJEĆE MEDICINSKOG FAKULTETA ODLUČILO:Semra Čavaljuga ponovo izabrana za dekanesu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

VIJEĆE MEDICINSKOG FAKULTETA ODLUČILO: Semra Čavaljuga ponovo izabrana za dekanesu

U narednim danima rektor Škrijelj trebao bi verifikovati izbor Semre Čavaljuge za dekanesu Medicinskog fakuteta u Sarajevu

Semra Čavaljuga ponovo izabrana za dekanesu

Semra Čavaljuga ponovo je izabrana za dekanesu Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Njena prijava bila je jedina na konkursu za ovu poziciju. 

Niko, očito, nije bio spreman da se uhvati ukoštac sa problemima koji su u ovoj instituciji stvoreni, između ostalog, i u mandatu dekanese Čavaljuge. Novčane kazne i brojni sudski postupci, otvoreni sukob sa Univerzitetom  - samo su neke od stavki koje su ozbiljno narušile ugled institucije.

ISKLJUČENI PROFESORI

Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić najavila je da će se 14. maja, dva dana pred izbor dekana, pred delegatima Skupštine KS-a naći Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju KS, koji će riješiti i probleme na Fakultetu. Izmjene zakona ipak nisu stavljene na dnevni red.
Ovim izmjenama trebali su biti riješeni ključni problemi Univerziteta u Sarajevu. Između ostalog, i pravna integracija UNSA. Novi zakon trebao bi precizirati, najavila je ministrica, da nastavno-naučnu bazu nemaju samo kliničari, već da većinu čine profesori s Medicine.

Praksa Fakulteta da nastavnik na Medicinskom fakultetu ne može biti neko ko nije uposlenik KCUS-a generisali su problem koji je eskalirao 2017. Tada su nastavnici koji su prestali sa radom u KCUS-u otjerani i sa Fakulteta.

Podsjetimo, od oktobra 2017. iz Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu isključuju se profesori Ismet Gavrankapetanović, Rusmir Mesihović, Faris Gavrankapetanović, kao i nastavnici u zvanju vanredni profesor i docent Reuf Karabeg i Mirsad Kacila, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović, Zelija Velija-Ašimi, Naser Nabil i još niz drugih, o čemu je Žurnal već ranije pisao. Kako ne rade u Kliničkom centru, “zamjera” im se što nemaju nastavnu bazu, što se koristi kao razlog zbog kojeg više ne mogu predavati na Fakultetu.

Šestog oktobra 2017. godine svi ljekari koji su napustili KCUS skinuti su sa liste Nastavno-naučnog vijeća (NNV) Medicinskog fakulteta u Sarajevu i predmeta na kojima su održavali nastavu.
Do sada je na Fakultet naložen povratak Ismeta Gavrankapetanovića i Nasera Nabila. 

Rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj prošle godine suspendovao je Semru Čavaljugu,  kada je kao formalni razlog navedeno odbijanje Fakulteta da poštuje odluke Upravnog odbora UNSA. Nije bio zadovoljan njenin “načinom vođenja procedura”. U 2017. sa fakulteta su otišle dvije dekanese - Almira Hadžović-Džuvo i Amela Kulenović

KO KONTROLIŠE FAKULTET

Sve to vrijeme rektor Škrijelj odlučno je odbijao optužbe da Medicinski fakultet kontroliše generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.  Pohvalila ga je kada je smijenjena Amela Kulenović, a on nije reagovao kada su iz nastave izbačeni pobrojani nastavnici. Tvrdio je kako nije upoznat sa žalbama i tužbama koje podnose. 

Danas nije ostalo mnogo od tog prijateljskog odnosa – direktorica KCUS-a tražila je da Univerzitet vrati Medicinskom fakultetu određenu sumu novca ulaganu u Fond za razvoj obrazovanja i najavila odvajanje Fakulteta. U javnom pismu rektoru koje potpisuju šefovi katedri sa KCUS-a , u prepoznatljivom maniru generalne direktorice postavlja se pitanje:

- Da li je rektor Škrijelj svjestan gluposti koje je izrekao?
Rektor Rifat Škrijelj nije kompetentan da određuje kako i ko će školovati buduće ljekare,  ko će biti nastavna baza, niti ko će biti nastavnik i ko će prilaziti bolesnicima i snositi odgovornost – ljuti su potpisnici:

- Bez nas UNSA bi bio među zadnjih 100.

Rektor Škrijelj nije odgovarao na pozive novinara Žurnala. U narednim danima trebao bi verifikovati izbor stare-nove dekanese.
(zurnal.info)