PRIMLJEN SIN NAČELNIKA NEUMA:Ministarstvo obrazovanja KS ignoriše nezakonit upis na Medicini
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PRIMLJEN SIN NAČELNIKA NEUMA: Ministarstvo obrazovanja KS ignoriše nezakonit upis na Medicini

Na Medicinu u Sarajevu prošle godine bez uslova je primljen sin načelnika Neuma Živka Matuška. Ministarstvo obrazovanja ignoriše ovaj slučaj iako je inspektor tražio njihovo izjašnjenje

Ministarstvo obrazovanja KS ignoriše nezakonit upis na Medicini

Nakon što je Žurnal objavio kako je na Medicinski fakultet u Sarajevu bez potrebnih uslova primljen Mislav Matuško, sin načelnika Neuma Živka Matuška (HDZ), Kantonalna uprava za inspekcijske poslove provela je inspekcijski nadzor na fakultetu. Zbog dilema o primjeni odredbi Zakona o visokom obrazovanju, inspektor je zatražio stručno mišljenje Ministarstva za obrazovanje KS-a. 

Iako je mišljenje zatraženo početkom decembra inspekcija još uvijek nije dobila odgovor Ministarstva. Skoro dva mjeseca pomoćnik ministrice za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz ne odgovara na zahtjev inspektora. Od pomoćnika Kukuruza i ministrice obrazovanja Zinete Bogunić više puta smo zatražili odgovor o nepostupanju u ovom predmetu ali su pitanja novinara Žurnala – ignorisana. 

U međuvremenu, studentica Adna Begović, koja je također na Medicinu primljena uz kršenje zakonskih odredbi, ipak se vratila na svoj matični fakultet – Stomatologiju.UPIS BEZ USLOVA

Pisali smo već da je na drugu godinu Medicine Matuško prešao u akademskoj 2019/2020. sa Stomatološkog fakulteta. Matuško je primljen iako nije na Medicini slušao ni položio predmete koji su obavezan uslov za upis u drugu godinu. 

Također, Komisija za ekvivalenciju Matušku je kao položene ispite priznala  predmete Anatomija čovjeka 1 (ocjena 7) i Neuroanatomija, iako ovi predmeti na Stomatologiji ne obuhvataju ni 50 posto gradiva koje slušaju i polažu studenti Medicinskog fakulteta.

Sekretar Fakulteta dao je negativno mišljenje o upisu ovo dvoje studenata, ali ono nije uvaženo. 

Upis studenta Matuška može poslužiti kao ilustracija još jedne skromne razmjene usluga između partnera u zdravstvu iz redova SDA I HDZ-a. Ovaj put uz blagoslov kantonalnog ministarstva obrazovanja.
(zurnal.info)