Direktor Kancelarije za pravnu pomoć u Brčkom:Sam sebe nagradio i imenovao u Komisiju, pa evidenciju o radu dostavljao sebi i potpisivao
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Direktor Kancelarije za pravnu pomoć u Brčkom: Sam sebe nagradio i imenovao u Komisiju, pa evidenciju o radu dostavljao sebi i potpisivao

Safet Pizović je 11. maja 2021. godine potpisao dvije odluke: jednom nagrađuje sam sebe, a drugom sebe imenuje za člana Komisije za odabiranje arhivske građe. Evidencije o radu Komisije šalje sam sebi i potpisuje ih kao predsjednik te iste Komisije, ali i kao direktor Kancelarije za pravnu pomoć

Sam sebe nagradio i imenovao u Komisiju, pa evidenciju o radu dostavljao sebi i potpisivao
Safet Pizović

Isti dan kada je donio odluku kojom je sam sebe novčano nagradio sa 10 posto godišnje osnovne plate u iznosu od 4.406 KM, direktor Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH Safet Pizović je donio i odluku kojom je sam sebe imenovao u Komisiju za odabiranje arhivske građe.

Poziva se na članove koji i nemaju baš veze sa odlukom o imenovanju Komisije

Obje odluke su donesene 11. maja 2021. godine.

Žurnal je ranije pisao o odluci za nagrađivanje i tekst možete pročitati na sljedećem linku:

Direktor Kancelarije za pravnu pomoć sam sebe novčano nagradioPravosuđe u BrčkomDirektor Kancelarije za pravnu pomoć sam sebe novčano nagradio

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je ubrzo nakon pisanja Žurnala formiralo predmet i trenutno, kako su nam potvrdili, „provjeravaju navedeni događaj i u tom pravcu preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a radi donošenja zakonite i pravilne tužilačke odluke“. 

U posjedu smo i odluke o imenovanju Komisije u kojoj uočavamo da se Pizović poziva na član 30. stav 2 Pravilnika o arhivskom poslovanju u Kancelariji za pravnu pomoć koji kaže da se „odabir arhivske građe i izlučivanje bezvrijednog registraturskog materijala obavlja iz sređenog registraturskog materijala“.

Pravilnik kaže tri člana Komisije, ne četiri

Nejasna je veza ovog člana sa odlukom o imenovanju Komisije, kao i član 22. Zakona o Kancelariji za pravnu pomoć (koja se odnosi na obaveze direktora), a na koju se Pizović, također, poziva. Osim navedenog, prema Pravilniku o arhivskom poslovanju Komisija bi trebala da ima tri člana, dok ona koju je Pizović imenovao, sa njim, ima četiri. Pizović je ujedno i predsjednik ove Komisije.

Komisija evidenciju o svom radu dostavlja direktoru Kancelarije za pravnu pomoć, a potpisuju je predsjednik Komisije i direktor Kancelarije. Odnosno, Safet Pizović kao član Komisije evidenciju o svom radu dostavlja sam sebi, potpisuje je kao predsjednik Komisije, a potom i kao direktor Kancelarije.

Pizović i kao član Komisije i kao direktor Kancelarije potpisuje evidenciju o radu

Žurnal je u posjedu i odluke o isplati mjesečnih naknada za rad članovima Komisije.

Direktor Kancelarije potpisuje i odluku o isplati naknada

Prema ovoj odluci, koju također potpisuje Pizović, svaki član Komisije, pa i on, za novembar su dobili po 290 KM. Ove isplate su, tvrde naši izvori, trajale do maja ove godine.

(zurnal.info)