Pravosuđe u Brčkom:Direktor Kancelarije za pravnu pomoć sam sebe novčano nagradio
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Pravosuđe u Brčkom: Direktor Kancelarije za pravnu pomoć sam sebe novčano nagradio

Safet Pizović kao direktor Kancelarije donio odluku i sam je potpisao pozivajući se na Zakon o službenicima i namještenicima i Pravilnik o ocjenjivanju rada službenika i namještenika u pravosuđu Brčko distrikta BiH koji propisuju da "rukovodilac pravosudne institucije može nagraditi službenike i namještenike", a nigdje ne stoji da može i sam sebe

Direktor Kancelarije za pravnu pomoć sam sebe novčano nagradio
Sefet Pizović (foto Radio Brčko)

 

Direktor Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH Safet Pizović sam sebe je novčano nagradio sa iznosom od 10 posto godišnje osnovne plate u iznosu od 4.406,60 KM. Odluku o nagradi od 11. maja 2021. godine sam je donio i sam je potpisao. U odluci, koju je Žurnal dobio na uvid, Pizović se poziva na Zakon o službenicima i namještenicima i Pravilnik o ocjenjivanju rada službenika i namještenika u pravosuđu Brčko distrikta BiH. 

 

 

Međutim, članovi Zakona i Pravilnika koje navodi propisuju da „rukovodilac pravosudne institucije može nagraditi službenike i namještenike“, ali da može i sam sebe nigdje izričito ne stoji. 

 

 

Primjena ovog zakona ne dopušta tumačenje da je direktor i službenik isto. Zakon o kancelariji za pravnu pomoć poznaje uposlenike koje precizira kao direktor i advokat, te službenici i namještenici“, pojašnjavaju nam izvori bliski brčanskom pravosuđu.  

Isti izvori naglašavaju da je samo po sebi sporno o potpisivanje odluke, jer Kancelarija za pravnu pomoć nema zamjenika direktora, niti takva funkcija postoji u sistematizaciji. 

 

 

Ni po Pravilniku koji je na snazi nema mogućnosti za određivanje zamjenika direktora. Nagrađivanje je u isključivoj nadležnosti direktora Kancelarije i on to ne može prenijeti na drugo lice“, tvrde naši izvori. 

Inače, u odluci se Pizović još poziva na to da je u 2019. i 2020. godini ocijenjen sa „nadmašio očekivanja“, te da su za tu namjenu obezbijeđena sredstva u Kancelariji za pravnu pomoć. Ocjenu je dobio od Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH. 

Pizoviću je ovo, inače, treći mandat na poziciji direktora Kancelarije. Iako mu ističe tek 29. decembra ove godine, Pravosudna komisija je već početkom augusta raspisala konkurs za izbor direktora. Onim upućenijim u dešavanja u brčanskom pravosuđu ovo budi sumnje jer, kažu, nije praksa da se konkursi raspisuju mjesecima unaprijed. Iz Pravosudne komisije, pak, tvrde suprotno - da je ovo praksa kako bi se na vrijeme popunile upražnjene pozicije i da se ne bi usporavao rad pravosudnih institucija. 
„Slična situacija je i kod institucija Brčko distrikta BiH gdje je praksa da se konkursi raspisuju i šest mjeseci prije isteka mandata“, kažu nam. Pozivaju se i na izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH od 4. decembra 2019. , a kao razlog navode i to što o žalbi odlučuje Pravosudna komisija koja se sastaje najmanje jednom mjesečno i termini sjednica nisu unaprijed utvrđeni.
„Razlog ovakve prakse je procedura izbora najuspješnijeg kandidata koja bi trebala da se okonča u roku od 90 radnih dana od dana zatvaranja konkursa“, naveli su u svom odgovoru. 

Jedan od članova Pravosudne komisije je, podsjetimo, i predsjednik Osnovnog suda u Brčkom Jadranko Grčević protiv kojeg se trenutno vodi disciplinski postupak zbog sumnje da je počinio niz prekršaja u svom radu.

Predsjednik suda u Brčkom Jadranko Grčević nastavlja kršiti zakonČEKAJUĆI PENZIJU ILI KAZNUPredsjednik suda u Brčkom Jadranko Grčević nastavlja kršiti zakon

Njemu u novembru ističe mandat i na mjestu predsjednika suda, a samim tim i kao članu Pravosudne komisije. Ukoliko se do tada ne okonča disciplinski postupak protiv njega, Grčević će odlaskom u penziju izbjeći eventualnu odgovornost.

(zurnal.info)