Jedini kandidat za poziciju:Ranko Debevec ponovo izabran za predsjednika Suda BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Jedini kandidat za poziciju: Ranko Debevec ponovo izabran za predsjednika Suda BiH

Ranko Debevec prvi put je izabran za predsjednika Suda BiH u decembru 2016. godine, a njegov šestogodišnji mandat obilježile su afere poput one kada je snimljen u društvu direktora OSA-e u vrijeme kada je protiv njega Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu

Ranko Debevec ponovo izabran za predsjednika Suda BiH
Ranko Debevec

Kao što se i očekivalo, Ranko Debevec će biti predsjednik Suda BiH i narednih šest godina. Novi mandat jednoglasno su mu dodijelili svi prisutni članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. 

Za razliku od prvog izbora kada su neki od tadašnjih članova Vijeća žestoko protivili izboru Debevca, on je danas imao podršku kompletnog Vijeća. Tako je član Vijeća Mustafa Šabić, obrazlažući zašto daje glas Debevcu, istakao da je on dobar kandidat: „Jedan od razloga je i to što Sud BiH sa predsjednikom ima 46 sudija i samo se kolega Debevec prijavio na ovaj konkurs što mi govori da su ostale sudije na neki način zadovoljne s njim kao predsjednikom“.

Saša Sarajlić smatra također da se radi o ličnosti koja može „sve ovo iznijeti“.

Debevec je bio jedini kandidat za ovu poziciju. Na konkurs se prijavljivao i državni tužilac Dubravko Čampara, ali njegova prijava nije verifikovana jer se za predsjednika Suda BiH mogu prijaviti samo sudije tog suda. Čampara je ranije, podsjetimo,nekoliko puta bio kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ali i za sudiju Ustavnog suda FBiH.

U biografiji Ranka Debevca stoji da je rođen 1964. u Sarajevu, stažirao je u Osnovnom sudu II u Sarajevu i advokatskoj kancelariji Žarka Bulića. Od 2005. do 2008. radio je kao tužilac u Tužilaštvu KS, dok je za državnog tužioca imenovan 2008. Bio je i jedan od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ali je ta pozicija tada dodijeljena Goranu Salihoviću koji je u međuvremenu suspendovan i protiv kojeg se trenutno vodi krivični postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog zloupotrebe položaja u vezi sa prekoračenjem troškova reprezentacije.

Prije nego je imenovan za sudiju Suda BiH 2012. Debevec je radio u Misiji UN-a u BiH kao prevodilac. Za predsjednika tog suda prvi put je imenovan u decembru 2016. i do tog momenta njegovo ime je u javnosti bilo nepoznato. Izboru Debevca tada je prethodila žestoka rasprava i pojedini članovi Vijeće zamjerali su mu da nema dovoljno iskustva na rukovodećim mjestima, dok su njegove radne kolege nezvanično isticale da se nikada nije izdvajao sa stručnim kvalitetama, iako je dvije godine ocjenjivan kao najuspješniji sudija Suda BiH. 

Za imenovanje Debevca u to vrijeme se najviše zalagao tadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija čiji su mandat obilježile mnogobrojne afere. Tegeltija je danas savjetnik Milorada Dodika. 

Sa sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Prvi šestogodišnji mandat mandat Ranka Debevca, također, su obilježile afere. Zamjeralo mu se da se sastaje sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem u trenucima kada je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu. Zajednički snimak je objavljen na portalima. Zbog neprimjerenih kontakata protiv njega je podignuta i disciplinska tužba, kao i zbog prikrivanja imovine u Španiji.

Prvostepena disciplinska komisija je utvrdila da je Debevec počinio prekršaj i izrečena mu je javna opomena, dok ga je Drugostepena disciplinska komisija oslobodila odgovornosti.

Ranko Debevec danas je, obrazlažući svoj program rada, nahvalio rad Suda BiH, u svakom njegovom segmentu, tvrdeći da je jedino mali zastoj na upravnom odjeljenju, ali u odnosu na druge sudove i tu je dobar rezultat.

Dragan Šojić ipak završio u pritvoruNAKON ŽALBE TUŽILAŠTVA BIHDragan Šojić ipak završio u pritvoru

No, podsjetimo na jedan od gafova ovog suda kada su prvobitno odbili prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi jednomjesečni pritvor šefu Službe za zajedničke poslove institucija BiH Draganu Šojiću, iako su iz Tužilaštva BiH tada naglasili da postoje dokazi da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

 Apelaciono vijeće Suda BiH kasnije je, ipak, uvažilo žalbu Tužilaštva BiH u odnosu na pritvor.

(zurnal.info)