NAKON ŽALBE TUŽILAŠTVA BIH:Dragan Šojić ipak završio u pritvoru
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NAKON ŽALBE TUŽILAŠTVA BIH: Dragan Šojić ipak završio u pritvoru

Usljede potpuno nejasne odluke Suda Bosne i Hercegovine, kojim rukovodi Ranko Debevec, da Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove BiH, bude pušten na slobodu bez ijedne mjere zabrane, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu. Šojić je danas odveden u tridesetodnevni pritvor.

Dragan Šojić ipak završio u pritvoru
Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nije se svidjela odluka Suda Bosne i Hercegovine, kojim rukovodi Ranko Debevec, da Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH, bude pušten na slobodu bez ijedne izrečene mjere zabrane. Žalba tužilaca usvojilo je Apelaciono vijeće Suda BiH i Šojiću je danas određen tridesetodnevni pritovor, potvrđeno je Žurnalu u Tužilaštvu.

"Rješenjem Suda BiH od 28.05.2022. godine uvažena je žalba Tužilaštva BiH na način da je preinačeno prvostepeno rješenje i prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora prema osumnjičenom Draganu Šojiću u trajanju od mjesec dana od dana lišenja slobode. Pritvor je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo zloupotreba položaja iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) i pronevjera u službi iz člana 221. stav 3. KZ BiH, a iz posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a) i b) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače", stoji u odgovoru našoj redakciji.

Malverzacije na milionski vrijednim tenderima, lažiranja putnih naloga i nezakonita zapošljavanja mogla bi (nekad) da dođu na zatvorsku naplatu.

Tužilaštvo BiH je 25. maja, odmah nakon hapšenja, predložilo Sudu BiH da mu se odredi pritvor od 30 dana uz napomenu:

„Optuženi bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije“.

Međutim, Sud je tada, potpuno nejasno, pustio Šojića, a on se, prije nego što je odluka objelodanjena, pojavio na poslu. Dok je „sređivao kancelariju“, u javnosti se pojavila informacija da je zapravo kum Mirka Šarovića, lidera SDS-a, te da u Beogradu, baš kao i Šarović, ima mnogobrojne nekretnine za čije kupovine nije utvrđeno porijeklo novca.

Dokumentacija koja je u posjedu Žurnala, dostupna je i tužiocima i sudijama i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Podsjećamo na kriminal:

Meliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovoreZapošljavanje u Službi za zajedničke poslove institucija BiHMeliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovore

 

(zurnal.info)