BIZNIS OLIVERA KOLOBARIĆA:Pranje novca u Hrvatskoj, baza u Bosni i Hercegovini
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

BIZNIS OLIVERA KOLOBARIĆA: Pranje novca u Hrvatskoj, baza u Bosni i Hercegovini

Oliver Kolobarić, drugosumnjičeni u grupi koju USKOK Hrvatske tereti za višemilionsko pranje novca, posjeduje i biznis u BiH kojim upravlja putem članova porodice i čije firme ostavljaju porezna i druga dugovanja

Pranje novca u Hrvatskoj, baza u Bosni i Hercegovini
Punionica vode u Posušju

Policijskoj akciji koju je prije dva mjeseca u Hrvatskoj izveo tamošnji Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) medijska je pažnja posvećena ponajviše jer je među osumnjičenima i Ana Karamarko, supruga bivšeg lidera HDZ.a Tomislava Karamarka. No, poslovanje njene firme je samo jedan mali detalj. Čak 38 osoba su osumnjičene za pranje novca i utaju poreza koja, prema dosadašnjim informacijama, iznosi više od pet miliona maraka.

Firma po firma, opran novac

Prvi i drugi osumnjičeni su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić. Prema dosadašnjim navodima USKOK-a, oni su tokom posljednje 4 godine od raznih firmi dobijali novac za nepostojeće usluge putem lažnih faktura. Svoje firme su potom prodavali ili likvidirali. Kolobarić je imao 9 firmi u kojima je bio vlasnik ili suvlasnik, a u većini je odgovorno lice bio njegov brat Ivan Kolobarić, poput VaMa promet”, “Olikol usluge”, “Trenirka i to”,  “ABC PVC prozori i vrata”.

 

 

“Kobex promet” koja je tokom akcije USKOK-a navođena kao jedna od firmi koja je služila za pranje novca prethodno je bila registrovana na Ivana Kolobarića, a potom prodana Dariu Kačiću, osobi “od ranije poznatoj istražnim organima”.  
I dok je Tomislav Pavković uhapšen u Hrvatskoj,  Oliver Kolobarić je prema nezvaničnim informacijama na dan akcije bio u Bosni i Hercegovini i tek se očekuje raspisivanje potjernice za njim. Biznis je Kolobarić razgranao i BiH, no za razliku od Hrvatske, ovdje su firme (bile) registrovane na članove porodice, uglavnom roditelje.

 

 

Oni su kao suvlasnici jedne od tih firmi, mostarskog “Jastreb commercea”, bili optuženi za utaju poreza vrijednosti približno million maraka!

Imovina od 600.000 prodana za 100 KM

Dužnik je i “njihova” firma “Planinski biser” koja se bavi punjenjen izvorske vode u naselju Rakitno kod Posušja. Kao ni država za porez, dug ove firme ne uspijeva naplatiti ni “Moja banka” i to u vrijednosti od 600.000 maraka. Nakon što je sudski vještak procijenio imovinu firme na 1,5 miliona, naložena je sudska prodaja dijela imovine, odnosno mašina iz punionice. Na drugom ročištu za prodaju, jedini kupac je bio Zlatko Ešegović, još jedno “lice s potjernice” zbog prevara u Hrvatskoj, kojem sud u Širokom Brijegu prihvata ponudu od 100 KM!? Naravno, riječ je o kupovini u dogovoru sa Kolobarićem.

Banka se prevarila misleći da će od duga odbiti tih 100 maraka te nastaviti prodaju preostalih nekretnina, jer Ustavni sud BiH prihvata apelaciju firme “Planinski biser” te zabranjuje prodaju preostale imovine. Kolobarići su do daljnjeg sačuvali imovinu i izbjegli naplatu duga od 600.000 maraka!

 

Prinudnom prodajom pokušao se naplatiti i dug od 300.000 maraka firme “JC Distributer” iz Mostara, a koja je kao i ostale poput “KS prometa” ili “Lider doo Mostar” registrovana na Oliverove roditelje ili brata mu Ivana, koji pak poslu pristupa, navode izvori Žurnala, zntano manje profinjeno.

Prema izvorima Žurnala, braća Kolobarić posljednjih dana na području Mostara, Posušja i Kupresa pokušavaju ukolniti tragove kriminalnih radnji. Izručenje Olivera Hrvatskoj je upitno zbog realne pretpostavke da posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine.

(zurnal.info)