Sud Bosne i Hercegovine konačno odlučio:Potvrđena prva optužnica protiv Milorada Dodika!

Aktuelno

Sud Bosne i Hercegovine konačno odlučio: Potvrđena prva optužnica protiv Milorada Dodika!

Žurnal donosi presjek dešavanja koji su doveli do toga da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Miloš Lukić budu optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

Potvrđena prva optužnica protiv Milorada Dodika!
Milorad Dodik

Sud BiH potvrdio je uređenu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Miloša Lukića zbog krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Optužnica Tužilaštva BiH uslijedila je mjesec dana nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poništio zakone Narodne skupštine Republike Srpske o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na području Republike Srpske. Međutim, prvu verziju optužnice od 11. augusta, Sud BiH je vratio na uređenje i dopunu, a dopunjena optužnica im je proslijeđena 24. augusta.

Državno tužilaštvo optužilo Milorada Dodika i Miloša LukićaNeizvršenje odluka visokog predstavnikaDržavno tužilaštvo optužilo Milorada Dodika i Miloša Lukića

U međuvremenu, Dodik je zatražio izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović kojoj je dodijeljena predmetna optužnica, ali je njegov zahtjev odbijen. 

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske 27. juna usvojila je dva sporna zakona, koja je po redovnoj zakonskoj proceduri potpisao Dodik, nakon čega su oni objavljeni u Službenom glasniku RS. Visoki predstavnik svojim odlukama od 1. jula obustavio primjenu navedenih zakona.

Kao odgovor na te odluke, Dodik je 8. jula podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv Schmidta, navodeći da se „neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku o imenovanju donesenu od strane nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika i što kontinuirano, u namjeri da Republici Srpskoj nanese neku štetu, lažno se predstavlja kao službeno lice odnosno kao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini“.

Dodikove pristalice su zbog optužnice 1. septembra organizovale proteste u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Loparama i Doboju pod nazivom “Granica postoji”, poručivši da se radi o "direktnom udaru na srpstvo preko Drine".

Jeftina manipulacija građanimaProtesti na međuentitetskoj linijiJeftina manipulacija građanima

Dodik je prošle sedmice najavio da će uhapsiti Schmidta ukoliko uđe u Republiku Srpsku, a ove prijetnje je visoki predstavnik nazvao „sebičnom ludošću“ i najavio je svoju posjetu ovom bh. entitetu.

Kako to inače i radi već godinama, nakon bombastičnih najava o hapšenju Schmidta, Dodik je opet vrlo brzo promijenio priču. 

Niko od nas neće primijeniti nikakvu silu, to je više bildanje mišića koje će da on pokuša, ali biće upoznat s tim da ne može da uđe u nijednu zgradu naših institucija niti održati sastanak sa bilo kim na zvaničnom mjestu. Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobrodošao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati”, kazao je Dodik.

Cvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović pod sankcijama SAD-anova crna listaCvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović pod sankcijama SAD-a

Podsjetimo da je administracija Sjedinjenih Američkih država krajem jula ove godine na listu sankcionisanih lica uvrstila i člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, premijera RS Radovana Viškovića, predsjedavajućeg Narodne skupštine RS Nenada Stevandića i entitetskog ministra pravde Miloša Bukejlovića, sa obrazloženjem da su direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma. Milorad Dodik kao predlagač Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiHoznačen je kao glavni zagovornik njegovog usvajanja.

Milorad Dodik i njegovi funkcioneri sankcije pripisuju naroduREAKCIJE NA PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTEMilorad Dodik i njegovi funkcioneri sankcije pripisuju narodu

Lider SNSD-a je, inače, već odavno pod američkim, ali i britanskim sankcijama zbog korupcije i narušavanja legitimiteta naše zemlje.

Ovo je, inače, prva optužnica protiv lidera SNSD-a, iako je prethodnih godina protiv njega podnesen veći broj prijava zbog različitih krivičnih djela. Žurnal je nedavno podsjetio na neke od podnesenih prijava.

Svi udari Milorada Dodika na BiHŠTA KRIJU TUŽILAČKE LADICE (Video)Svi udari Milorada Dodika na BiH

(zurnal.info)